Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Чуствителен микрофон

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
BuRnacID
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 06, 2010 10:19    Заглавие: Чуствителен микрофон Отговорете с цитат

Здравейте, имам един приятел който е геолог и се занимава с подземни води. Той поиска от мен да му направя микрофон които да записва шум от подземни води на голяма дълбочина (никога не съм виждал такова устройство и не съм наясно как би работил микрофон подземята) за целта микрофонът на това устройство трябва да бъде вкопан в земята на около 50-100см и ще се ползва на тихи и безлюдни места (ако има някакво значение това след като ще е вкопан). Моят въпрос към Вас е какъв микрофон би бил най-подходящ за целта и някакво предусилвателно стъпало за този микрофон.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Яну 06, 2010 20:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо такова ще да е...

Arrow http://cxema74.narod.ru/index3_2.html

Явно с пиезопластина
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Сря Яну 06, 2010 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

За целта не се използуват конвенционални микрофони а принципно други датчици - геофони - http://bse.sci-lib.com/article009669.html Примерно приложение е примерно http://www.intereng-mt.de/doc/78080217_wasserlecksuche_r_1149776092_ru.pdf Датчика е пиезокерамичен - с високо изходно изходно съпротивление. Усилвателя трябва да е с много високо входно съпротивление или да се използува усилвател на заряд. Преди доста години гледах един измервателен усилвател на фирмата Bruel&Kjaer - входното му съпротивление беше 5 гигаома. Тогава правих усилвател за подобна цел - ползувах руски полеви транзистор и операционен усилвател 5534 - за конкретното приложение се получи. Датчика приема всякакви шумове - изходния сигнал е голяма каша и търсения сигнал при всяко положение трябва да се филтрира - ще трябва доста експерименти. Вероятно ухото на геолога ще е най-добрия филтър но едва ли идеята е да стои цял ден със слушалки при заровения датчик
Върнете се в началото
BuRnacID
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 07, 2010 10:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговора! Тези пиезодатчици откъде бих могъл да си ги купя не съм срещал? А на това усилвателче което си правил имаш ли му схемата? дано не съм много нахален Embarassed Embarassed Embarassed
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети