| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2005 14:45 Заглавие: Как да разглобя трансформатор? |
|
|
Имам един траф на Ш образен магнитопровод е навит обаче вътре има късо във първната точно там където се извеждат жиците за навън явно изолациите са си изпяли песента и се допират леко
Искам да го разглобя да го оправя ама не мога да измъкна нито един ламел.Външните два вече скъсах докато се мъчех да го разглобя.На сичкото отгоре е от тия с тънките ламели и е залят със някакъв лак ли е каквото е там.
Как да го разглобя тоя дзвер
Друг път трансформатор не ми се е опъвал толкова като тоя  _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2005 14:53 Заглавие: |
|
|
| Опитай с ацетон да го намокриш или някакъв разредител, може пък лака да се разтвори |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 22, 2005 15:00 Заглавие: |
|
|
| ама зависи от лака има някой трансформаторни лакове дето не ги връсне много за ацетона пробвай да го лющиш и после обработвай с нафта изпитано е |
|
|
 |
tsuko Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2005 0:49 Заглавие: |
|
|
Аз също ги лющя само първите няколко ламела са проблемните от там нататък номерът е ясен.
Иструмрнтчето за ибиване съм си го направил от парче счупена ножовка ,но не от Българска понеже нашите са малко дебелички чапразът и естествено е изпилен .Дебелината и е приблизително кокото на ламела.
А за идеята със ацетона:
Да не забравяме че в повечето трафове макарата(ите) са от пластмаса и да не стане интересно
А и се съмнявам лакът да се разтвори понеже един път е печен от производителя втори път от годините.....
А да не забравяме и за лаковата изолация на проводника че има опасност и за нея.
Последната промяна е направена от tsuko на Сря Мар 23, 2005 22:57; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2005 9:06 Заглавие: |
|
|
Ако пробваш вниамтелно да го поочукаш с цел окършване на лака?
така и ламелите ако са ръждясали една към друга ще се пораздвижи.... _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2005 14:29 Заглавие: |
|
|
Mи значи мога да кажа това което правихме по практика в понеделник - навивахме звънчеви трансформатори. Ламелите са лакирани, за да имат изолация една от друга. След като ги наредим ги фащат за проводниците и ги потапят в една кутия със нитроцелулозен лак. След това за 15-20 мин вече са изсъхнали и са готови. Лакът обаче не мирише на ацетон а на лакочистител и не е гаранция че ще стане с ацетон, пък и дори и с друг разтворител може да се размекне макаричката, че и изолацията на лакирания проводник вътре в намотката, затуй не е добре да се потапя според мен а да се намокри.
Последната промяна е направена от slav4o.com на Сря Мар 23, 2005 14:31; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 23, 2005 14:30 Заглавие: |
|
|
Чуках го вече ама е много стабилно омазан с лак
Ако ми остане време днеска ше го мъча. _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Чет Мар 24, 2005 8:42 Заглавие: |
|
|
Натегни го в менгемето с подложки
_!_
o o
|||||
|||||
_o_
!
Ама стана ебати чертежа...  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 24, 2005 14:20 Заглавие: |
|
|
Успях да го разглобя най после
Снощи съм блъскал цяла вечер като хамалин по трафа и най-накрая след един мощен удар по ламелите най-после поддаде  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
|