|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
danchev Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2010 4:42 Заглавие: Индикатор за смяна на предавката (upshift light) |
|
|
Здравейте, намерих си схема за въпросният индикатор и сега се опитвам да си го направя. Схемата е доста простта и не изисква сериозни технически познания каквито нямам. Ето схемичката
http://media.snimka.bg/0413/007081575-big.jpg
Единственото трудно за намиране е интеграла LM2917, който преобразува честотният сигнал в напрежение и само той ми липсва.
Имам следният въпрос. Схемата е за 2 индикатора (светодиода) регулирани посредством 2 потенциометъра (регулиране на колко оборота да светне индикатора), а аз искам да я направя само с един. До колкото виждам сигнала се разделя през LM358. Тъй като не разбирам най-лесно ми е да я направя така и да ползвам само единият сигнал излизащ от LM358. Въпросът е как да се направи схемата само за един индикатор и един потенциометър, тогава този разделител би трябвало да е ненужен, но как точно да се свърже? Ще съм много благодарен ако някой ми я преначертае или ми обясни по подробно като на човек който не е много в час с нещата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2010 11:30 Заглавие: |
|
|
Попитай тук, в каталога дават, че имат LM2917 - 3,32$ _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2010 11:44 Заглавие: |
|
|
danchev, това което си дал като линк и наричаш "схема" - определено не е това по което би могло да се работи и да се дават съветите които търсиш.
Ако се подходи буквално по даденото - нищо няма да излезе, защото съм сигурен, че има и грешки по начина по който е нарисувана. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2010 13:15 Заглавие: |
|
|
Това като гледам е схема на опроводяване върху универсална платка.
Иначе какъв е смисъла на дадената схема, като включиш една скорост по-висока да ти светва индикаторна лампа ?!?! |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2010 14:13 Заглавие: |
|
|
Ето това има в един LM358. Ако не ти е ясно кое ще отпадне (макар че няма смисъл) и кое не, по-добре не се захващай.
 |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2010 15:54 Заглавие: |
|
|
Един приятел точно тази схема прави по-точно този метод с макетна платка и накрая нищо не на прави. И той беше не много запознат със схемотехниката. Накрая ми го донесе да го прегледам и установих, че е изгорил преобразователя и така всичко завърши. Така, че трябва да внимаваш много при монтажа и няма да е никак лошо да имаш принципната схема пред теб и да гледаш и в нея. Също имай в предвид корпуса на преобразователя, защото се продава в 2 или 3 корпуса и има разлика в изводите. На моя приятел май му бяха продали уж аналог с по-малко изводи и като ги погледнах по каталог разликата е, че някой изводи не бяха изкарани на крачета и правеха схемата не приложима за случая. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
danchev Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2010 17:28 Заглавие: |
|
|
Смисъла е, че при достигане на определени обороти, които ти си нагласил предварително лампичката светва и включваш следващата предавка. Аз карам на писта и въпреки че си познавам добре колата понякога улисан я изпускам и влизам в регулатор, затова е измислена тая джаджа.
Ето по подробна схема като за разбиращи, аз ползвам първата, че по-лесно се ориентирам кое къде отива http://media.snimka.bg/0413/007081580-big.jpg
За преобразувателя, да имат разлика този който е необходим е LM2917N. Схемата е пробвана и работи, въпроса ми беше само ако тръгна да я правя само с един индикатор какви промени трябва да се внесат. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2010 18:42 Заглавие: |
|
|
Каква е колата? Ако единствено, след определени обороти изключва бензиновата помпа, захрани я допълнително през един диод и толкова. Нали караш на писта? Какви са тези ограничения?
Иначе, 2917 е добър чип и работи достатъчно линейно, но пък ще куца прага на лампата, защото трябва да сравняваш напрежения. В случая, удачен вариант е чакащ мултивибратор с дължина на импулса, по-къса от времето между два импулса на датчика на коляновия вал. Ако времето между два импулса на датчика надвишава времето за "контрол" лампата е загаснала. Ако е по-малко, пали лампата до следващия цикъл. Ще трябва и един JK тригер. И т.н.
Някой, ако му се занимава и счита, че има на кой да подари няколко такива джаджи, може да подискутираме още малко. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
danchev Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2010 18:53 Заглавие: |
|
|
| Помпапата не е проблем, тя изключва към 7200, въпроса е, че след 6250 започва стабилно да спада въртящият момент и там е мястото на което трябва да бодна следващата предавка |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 10, 2010 19:49 Заглавие: |
|
|
Е тогава ти трябва и лампа под 3500 за да си сигурен, че си в параметри. Дайте поръчка за поне 50 устройства и примерни автомобили на които ще се закачват и може да помисля. Цена ... нещо като 20 лева на бройка. Ако се пласират, ще помисля и за джаджа, която да казва колко трябва да са оборотите при всички предавки по отношение на текущата. По този начин ще може да избегнеш махането на крака от педала при пълна газ и да регулираш превключването с изчакване на определено време. Малко е сложно за обяснение, но ако ти представлява интерес, мога да опиша процедурата. След това, тренировки и пак тренировки. Само пари за гориво да има.
Забравих. Устройството ще се прави с индуктивно снемане от кабела на някоя свещ. Без намеса в жиците на автомобила. Само захранване и два светодиода. Ще има мостчета за типа на запалване и количеството цилиндри и два тримера за регулировка на прага на сработване на светодиод долу и горе. Ако и двата са загаснали, значи оборотите са в норма. Контрол по натиснат съединител и изключена предавка ще бъде пропуснат. Все пак, говорим за адекватно каране... _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|