| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 13, 2010 13:46 Заглавие: Къде мога да намеря CCF лампи за монитор |
|
|
Монитора е 19 инчов Privileg, 4:3, няма модел, по- късно ще видя модела на панела. Лампите още не съм ги свалил, но със сигурност съм установил, че едната от горните е дефектна. Дължината им е около 380 mm, дебелината не я знам още, но не намирам къде има такива лампи - намирам най- много за 17 инчови. Някъде в руския Монитор пишеше, че един заменил едната лампа със съпротивление, но в момента не намирам темата, за да видя колко му беше стойността, килооми беше май. _________________ All Rights Reserved |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 13, 2010 13:51 Заглавие: |
|
|
| Става и с кондензатор, подбери го опитно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 13, 2010 14:53 Заглавие: |
|
|
Приблизително какъв - пикофаради, нанофаради - така както си мисля дали 4.7 nF ще свършат работа (понеже в тия енергоспестяващите има горе долу такива) или трябва по- малък?
Ето, намерих в Монитор-а това което бях чел:
| Цитат: | TFT LCD монитор SONY SDM-HX75 (made in CHINA 2004 г.) - Пропало изо. Короткозамкнутый транс на инверторе ламп подсветки. Подгоревшая плата под трансом. Инветор на 4 лампы сделан отдельно на 1/2 плате с БП. Попытка восстановить транс - безрезультатно.
Принял решение заменить инвертор на стандартный китайский на 4 лампы (фото) на KA7500C. По размерам он точно вписался в плату. Управление стандартное: +12(13В), ON/OFF - он же N/F, BR - он же PWM и два GND.
После замены и включения сразу стала ясна причина выхода из строя трансформатора. Запах озона от одной из двух верхних ламп матрицы - через изоляцию шила на корпус. Так как клиент торопил, стоя над душой, то разбирать не стал, просто отключил эту лампу, а на пустой разъём лампы (на выход транса) повесил нагрузку 2 резистора последовательно по 1 W x 1,2 MOm. |
_________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 13, 2010 16:36 Заглавие: |
|
|
| Един единствен път правих това с кондензаторите, върти ми се из главата 100пф, ама може и да се бъркам. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 13, 2010 21:01 Заглавие: |
|
|
Странна работа с тоя монитор - след известно "премятане", сглобяване и разглобяване - взе че проработи с неговите си лампи, без да махам някоя. При почукване по "сигналната" платка - тая дето приема сигнала от видеокартата, понякога реагира на почукванията - по дисплея пробягват линии, но може да се каже, че работи. В момента дори работя с него за да го пробвам. Ще го пробвам и до края на седмицата и тогава ще видя има ли ефект ремонта. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
Ilian359 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 0:05 Заглавие: |
|
|
Понякога се нарушава изолацията на проводниците към лампите и се наблюдава "ефектът на кутията". Май и твоят случай е такъв. Огледай кабелите и потърси точки на притискане и прегъване. _________________ https://LaptopBG.com
https://LaptopDisplay.eu |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 11:28 Заглавие: |
|
|
Понякога когато лампите почват да се скапват и им се вдига тока и нагаря спойката ,която е под бялата гумичка на лампата.Ако не си затворил монитора виж дали там се нагрява много.Обикновено там лампата е почерняла отвътре.За една седмица ще проличи _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 13:58 Заглавие: |
|
|
Затворил съм го и го изпробвам интензивно. Има нещо по лампите - то е ясно, понеже отначало имаше искрене в куплунга на едната, откъм инвертора, а според мен там искри, когато съответната лампа не работи. Как се оправи не ми е ясно, но ако е бил лош контакта в запойването на извода на лампата сигурно може да се получи така. Така, че питането ми за това, къде може да се намерят такива лампи е актуално.
П.С. След ново отваряне и презапояване на почти всичко по платката на инвертора монитора вече е без забележки. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
|