Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Къде мога да намеря CCF лампи за монитор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 13, 2010 13:46    Заглавие: Къде мога да намеря CCF лампи за монитор Отговорете с цитат

Монитора е 19 инчов Privileg, 4:3, няма модел, по- късно ще видя модела на панела. Лампите още не съм ги свалил, но със сигурност съм установил, че едната от горните е дефектна. Дължината им е около 380 mm, дебелината не я знам още, но не намирам къде има такива лампи - намирам най- много за 17 инчови. Някъде в руския Монитор пишеше, че един заменил едната лампа със съпротивление, но в момента не намирам темата, за да видя колко му беше стойността, килооми беше май.
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 13, 2010 13:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Става и с кондензатор, подбери го опитно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 13, 2010 14:53    Заглавие: Отговорете с цитат

pamporov написа:
...

Приблизително какъв - пикофаради, нанофаради - така както си мисля дали 4.7 nF ще свършат работа (понеже в тия енергоспестяващите има горе долу такива) или трябва по- малък?

Ето, намерих в Монитор-а това което бях чел:
Цитат:
TFT LCD монитор SONY SDM-HX75 (made in CHINA 2004 г.) - Пропало изо. Короткозамкнутый транс на инверторе ламп подсветки. Подгоревшая плата под трансом. Инветор на 4 лампы сделан отдельно на 1/2 плате с БП. Попытка восстановить транс - безрезультатно.
Принял решение заменить инвертор на стандартный китайский на 4 лампы (фото) на KA7500C. По размерам он точно вписался в плату. Управление стандартное: +12(13В), ON/OFF - он же N/F, BR - он же PWM и два GND.
После замены и включения сразу стала ясна причина выхода из строя трансформатора. Запах озона от одной из двух верхних ламп матрицы - через изоляцию шила на корпус. Так как клиент торопил, стоя над душой, то разбирать не стал, просто отключил эту лампу, а на пустой разъём лампы (на выход транса) повесил нагрузку 2 резистора последовательно по 1 W x 1,2 MOm.

pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 13, 2010 16:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Един единствен път правих това с кондензаторите, върти ми се из главата 100пф, ама може и да се бъркам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 13, 2010 21:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Странна работа с тоя монитор - след известно "премятане", сглобяване и разглобяване - взе че проработи с неговите си лампи, без да махам някоя. При почукване по "сигналната" платка - тая дето приема сигнала от видеокартата, понякога реагира на почукванията - по дисплея пробягват линии, но може да се каже, че работи. В момента дори работя с него за да го пробвам. Ще го пробвам и до края на седмицата и тогава ще видя има ли ефект ремонта.
Ilian359
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 0:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Понякога се нарушава изолацията на проводниците към лампите и се наблюдава "ефектът на кутията". Май и твоят случай е такъв. Огледай кабелите и потърси точки на притискане и прегъване.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 11:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Понякога когато лампите почват да се скапват и им се вдига тока и нагаря спойката ,която е под бялата гумичка на лампата.Ако не си затворил монитора виж дали там се нагрява много.Обикновено там лампата е почерняла отвътре.За една седмица ще проличи
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 14, 2010 13:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Затворил съм го и го изпробвам интензивно. Има нещо по лампите - то е ясно, понеже отначало имаше искрене в куплунга на едната, откъм инвертора, а според мен там искри, когато съответната лампа не работи. Как се оправи не ми е ясно, но ако е бил лош контакта в запойването на извода на лампата сигурно може да се получи така. Така, че питането ми за това, къде може да се намерят такива лампи е актуално.
П.С. След ново отваряне и презапояване на почти всичко по платката на инвертора монитора вече е без забележки.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети