| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
krisku Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 20, 2009 11:40 Заглавие: Въпроси за проблемно (предп. южен мост на чипсета) дъно |
|
|
Привет,
Преди няколко дни при включване на един USB кабел към компютъра, кабела даде на късо и в кутията се чу звук, на всички познатото "пук" и картината замръзна. При опит да рестартирам, вентилаторите тръгват, LAN-картата светеше, мишката също, но до тук - картина нямаше. Предположих, че не достига някакво напрежение от захранването, с баща ми го отворихме, имаше един леко подут кондензатор, сменихме го - след това измерихме напреженията - всички достигат. Огледахме и дъното - няма видими следи от чутия звук - нито е опушено някъде, нито видимо някой елемент е изкършен. Южния мост на компютъра грееше адски много в едната си част, та се усъмнихе в него. Реално, имаме ли основание да смятаме, че той е проблема или да ги търсим някъде другаде? Сигурно е само, че "пукането" се чу при включване на USB у-во към компютъра.
Дъното: http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=1863
Южния мост: ICH5 чип |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 20, 2009 12:08 Заглавие: |
|
|
Въпросът какъв е -от къде да се купи ново дъно? Ако грее чипа по описания начин място за съмнения няма .Успех в пазаруването и по внимателно с кабелите и останалата периферия. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
krisku Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 20, 2009 12:19 Заглавие: |
|
|
| Всъщност подобно дъно трудно ще намеря ново, поне у нас, но ще потърся. Значи не е нормално южния мост да грее до такава степен, че да не можеш да си задържиш ръката повече от няколко секунди, при това грее само в едната си част. То, ако беше нормално, щеше да има радиатор за отвеждане на топлината, де, но знам ли. |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 20, 2009 12:28 Заглавие: |
|
|
Може да пече,защото:
1.Вече е дефектен.
2.Отпаднало е някое от захранващите му напрежения.
Най-вероятно чипа е труп. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
|
|
 |
ka2009 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 23, 2009 11:43 Заглавие: |
|
|
| Ако намериш Читав южен мост мога да ти го сменя. |
|
|
 |
ivori Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 16:42 Заглавие: dyno |
|
|
| аз пък имам същото дъно изсипал съм го зад бюрото с процесор двуядрен 3Г и памет 1м и ХДД 80+40 гледам филми на него и много не ми е притрябвало и срещу минимална сума съм готов да се разделя с него, двечера като се прибера ще проверя колко грее моста и ще пища но доколкото си спомням хич не грее . |
|
|
 |
Goofy Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 21:32 Заглавие: |
|
|
| ka2009 написа: | | Ако намериш Читав южен мост мога да ти го сменя. |
Ако не е тайна,би ли споделил как става това? |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 22:28 Заглавие: |
|
|
Що да не стане.При компютърните дъна даже става значително по-лесно,отколкото при лаптопите.Въпросът по-скоро е 'струва ли си'. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 15, 2010 8:57 Заглавие: |
|
|
Относно греенето - наскоро преинсталирах един компютър с хубаво ново дъно на Gigabyte - имах записан някъде модела, но сега не го намирам, но е хубаво дъно. Южния мост е с радиатор, без вентилатор - работи си ОК, но забелязах, че радиатора на този южен мост доста се напича - може би над55 градуса, може и повечко да е, но иначе проблем никакъв. Е за всеки случай му сложих едно вентилаторче, което свали температурата под моята, но съм сигурен, че и без вентилатор нямаше да има грижи. Иначе в описания от krisku случай ако грее повече в едната част на чипа е подозрително, но не е гаранция за повреда - трябва си по- задълбочена диагностика. А бийпвания има ли? _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
|