| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 16:16 Заглавие: |
|
|
Не ми остана много време да огледам проблема. Единствено успях да направя пробата с изваждането на "субмодул радиоканала". При Електрон 380 брума изчезна и беше някак по-хармоничен* (по-правоъгълен). При един Електрон 423 брума е по-синусоидален* и не изчезва с изваждането на модула. Тъпото е, че даже нямах време да погледна с каква версия на УПЧЗ са. Като ходя отново, ще докладвам ако не съм успял да се оправя. Благодаря на отзовалите се!
----------
* формата на слух я мерих |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 18:01 Заглавие: |
|
|
| denyo написа: |
* формата на слух я мерих |
Това се казва слух  |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 18:39 Заглавие: |
|
|
Совалката има нужда от такива "слухари".....  |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2010 19:04 Заглавие: |
|
|
При Ел. 423 брума е от кабелите на потенциометрите на тонкоректора които са изведени отзад а при старите 380 си е от УПЧЗ.  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
maistor trichko Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 15, 2010 12:55 Заглавие: |
|
|
| Спомням си, че някой "Електрон"-и имаха на капака тънка ламарина или фолио, дето служеше за екран, а от телевизора стърчеше друга ламаринка, която се кривеше доста, и не правеше контакт с капака, и пак се получаваше такъв ефект. |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 12, 2010 9:58 Заглавие: |
|
|
| Здравейте отново. Смених електролитите и се случи нещо което не мога да си обясня. Бръмченето изчезна напълно, но се замени с шум... най-обикновен, нещо средно между бял и розов. За сега туширах проблема, като сложих едно резисторче към маса. При делител 1:5 хем не пада много силата на звука, хем не си личи много шума. Предполагам че тия антики адски са ви втръснали, ако някой знае и има желание моля да ми помогне. |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 12, 2010 16:53 Заглавие: |
|
|
| denyo написа: | | нещо средно между бял и розов. За сега туширах проблема, като сложих едно резисторче към маса. . |
Резисторчето в какъв цвят е дето си го поставил ??? Ако е в зелено така се получава . Увий го в станиол за да има нещо като екран и ще изчезне тоя шум нещо средно между бял и розов  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 15, 2010 9:44 Заглавие: В търсене на брума... |
|
|
| Благодаря Коцев, нямаше да се справя без твоята помощ. Ходих пак до село и съм длъжен да се отчета. Първо, да уточня защо все още не съм направил проба с подмяна на УПЧЗ. Имам четири броя МЧУ като и при четирите се чуваше брум, макар и с различен тембър. И понеже брума си остана и след смяната на електролитите, си помислих че ще съм голям карък и четирите платки да се наговорят да бръмчат. Освен това почти не съм чувал Електрон който не бръмчи. И като видях и 33 ома преди филтровото кондензаторче ми хрумна вместо 47u да залепя там 470 u. Платките замлъкнаха, брума изчезна, има там едно R6 в модул радиоканала, като дам изхода след него на маса, никаква разлика не се усеща. Така че, поне според мен, братушките на се сметанли правилно това елементарно RC филтърче. Щом преди това имаше брум, въпреки че бях сменил всички електролитки по пътя на 12-те волта от захранването до хибрида УПЧЗ. Вечерта обаче, на тишинка забелязах че е останала някаква по-хармонична съставка която се мени в зависимост от картината. И въпреки окъсяванието на R6 към маса, си остава все такава. И тук sacho уцелва десятката, дръпнах конектора на тонкоректорите и брума намаля на половина и почти не се чува, даже и на тишина. На Електрон 423 ги правя тия проби. Не ми остана време да пусна 380, при него се очаква да е безшумен. Ако някой има идея от къде другаде може да влизат смущения, при желание, може да сподели. На три от тези МЧУ УПЧЗ е на платка. Два с A220D май и единия с TDA нещо си. Смътно си ги спомням, може и да греша. Те се обезшумиха напълно с 470u, на четвъртия с който си играх при миналото си посещение, както писах, му се появи някакъв слаб шум в звука. Той е с хибрид УПЧЗ-2, който можеби ще потърся, макар и да маскирах до някъде проблема с едно резисторче към маса след R6, както писах по-горе. Педант ако щете ме наречете, но все пак тия телевизори ги гледат нашите, а не някой случаен клиент. А моята привързаност към старите руски телевизори е понеже не съм чувал до сега съвременен телевизор който да има вграден толкова качествен говорител. Освен разни върхови модели струващи хиляди левове. |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 15, 2010 21:26 Заглавие: |
|
|
Радвам се че ги харесваш но освен говорителчето хубавия звук идва и от кутията  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
Георги Стоичков Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 15, 2010 21:54 Заглавие: |
|
|
Лично на мен много е чудно че след смяната на въпросният кондензатор с 470 мф вместо с 47 нещата са се променили възможно е въпросният брум да е в следствие на дефект в захранването Възможно брума в говора да е от пулсаций в следствие на дефект на стабилизатора за 12 V и след подмяната на кондензатора с по-голям да са намалели пулсацийте.
Няма ли как да проверите стабилизатора за 12 V за пулсации и евентуално електролитите преди и след него ? |
|
|
 |
|