| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 16:27 Заглавие: ТL783 + Мощен транзистор?! Или някаква друга схема 0-120В |
|
|
Искам да си направя регулатор от 0 до 120V при мощност 2-3А. Някой ще кажат, че идеята е супер тъпа и неефективна.. Да найстина както и да го мисля ще заминат много транзистори в паралел и ще стане обемно. Но нито парите за транзисторите ме тревожат нито размера. Но опитите с добре известни схеми с по 1-2 транзистора, ценер и т.н. нещо не завършиха с упех! Мисля си за TL783 + добавени транзистори да обират товара но в не намирам конкретни схеми и не ми се правят опити много с нея, че имам само 2, а и не са от най-евтините.. . Някой може ли да сподели идея? Забравих да кажа че трансформатора след греца и филтрацията пуска около 150V. И на 1,5А товар се държи отлично. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 18:19 Заглавие: |
|
|
| Имай предвид разсейваната мощност (150Волта-Uизходно)х3А !!!!??? ,ако транзисторите /монтирани върху радиатори/ могат да разсеят такава мощност ще работи . Можеш само с един транзистор и разпространените схеми UC384X , и индуктивност ,диод,кондензатор да я реализираш като регулираш коефициента на запълване /0-90%/ |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 18:45 Заглавие: |
|
|
И аз си мислех за DC2DC ама нямам под ръка да се помъча. Пък не ми се разпояват от работещи захранвания. За предния варянт да ясно, че много яко ще пече . Пък и нямам такъв як дросел ~ 470uH..
п.п. 3А ще е абсолютен максимум по скоро към 2..
За нещо такова ли имаш предвит http://circuits.datasheetdir.com/293/KA3843B-circuits.jpg
И да управлява мосфет и там да е вързан с дросела и диода + филтрацията ? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 19:07 Заглавие: |
|
|
Виж как е реализирано крайното стъпали на самата интегралка-- с 2 транзистора. Повтори го с външни , по-мощни , високоволтови и достатъчно бързи.При нужда -- драйверно стъпало. А средната точка на транзисторите през дроселче и кондензатор към маса =изход.Както при усилвателите клас D .Няма нужда от диод. Мисля , че аналогово ще е много трудно при тоя щирок диапазон на регулиране.
Успех . _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 19:16 Заглавие: |
|
|
Ами мислех с 2-3 мосфета да го правя в "паралел"... А за Диода що ме остави замислен . _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 19:52 Заглавие: |
|
|
При ШИМ напрежението на изхода е пропорционално на запълването на импулса . Нужен е само дросел , да филтрира " носещата " честота.
Ако има диод , филтриращия кондензатор е якичък, какво ще стане ако разтовариш изхода и намалиш напрежението -- на изхода то ще си остане същото .Кондензатора ще се разреди при следващия включен товар и ако той е доста по-нисковолтово устройство..... сещаш се (припомни си крайно стъпало клас D, и там няма диод ).
пп.Не че не може да се сложи резистор от изхода към маса , ама излишен , макар и малък , товар . _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 21:14 Заглавие: |
|
|
Мен ми е ясно, че class D няма диод ама dc2dc тата имат . Затова се бъркам...  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 23:02 Заглавие: |
|
|
Погледни как от 12-те волта се получават 1 и нещо за захранване на ядрото на процесора в която и да е РС дънна платка , и ще се успокоиш. Там е стъпало , подобно на крайното стъпало на самата интегралка , от средната точка дроселче и направо кондензатор .Ето за такова нещо ти говоря , така да се направи захранващия ти блок. _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 23:10 Заглавие: |
|
|
Сега остада да измисля дросела и влизам в джаза  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 23:25 Заглавие: |
|
|
" Сега остада да измисля дросела и влизам в джаза ...... "
Аааа , и да почерпиш ти остава
Успех ! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
|