| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 11:30 Заглавие: Какъв е този елемент в батерия за винтоверт |
|
|
Идеята е следната:
Мой познат има винтоверт, с батерия 18V Hitachi EB1814SL и зарядно Hitachi UC18YG. Освен това разполага с още една батерия - "куче марка", също 18V. И той иска да може да зарежда тази батерия със същото зарядно. Батерията Hitachi има две допълнителни пластини, като едната е свързана през нещо като термопредпазител, а другата минава през нещо, което не ми е познато (вижте снимката), и явно подава някаква информация на зарядното.
Това нещо на мерене с омметър показва 9,6 КΩ в двете посоки, влияе се от температурата, като при нагряване се понижава съпротивлението му.
Обаче като поставим батерията "куче марка", шунтираме пластината на термопредпазителя и вържем обикновен резистор 9,1 КΩ на мястото на неизвестния елемент, зарядното не иска да я зарежда.
Въпросът ми е - какво представлява този елемент, и изобщо как да го излъжем зарядното да зарежда и втората батерия _________________ skype: radko56 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 11:44 Заглавие: |
|
|
Най-вероятно е термистор.
Проверете как и с колко се променя съпротивлението му от температурата при нагряване.
Разликата от 500 ома с която се мъчите да го подкарате може да е повече от необходимото (възможното).
Или пробвайте с 10k (след като намалява при нагряване).
Или сложете тример за да се ориентирате какво става. |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 12:56 Заглавие: |
|
|
Пробвах и с 10 К - не става. А като го нагрявам с пръстите на ръката - до към 30 градуса - съпротивлението пада до около 8 К. Всъщност, при пробата с 10 К, отначало бях сбъркал, че вместо 10 К съм сложил 10 ома, и почна да зарежда, но съпротивлението пропуши.
Освен това, единият от проводниците на въпросния елемент е маркиран, та може би има и някакъв поляритет на свързване.
Пък и ме е страх да не изпортя зарядното, че има и едни SMD чипчета по него... _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
machinow Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 14:06 Заглавие: |
|
|
по всичко прилича на NTC 10k термистор ......
Зарядното може да не иска да зарежда батерията по други причини - например да я смята за заредена ...... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 14:11 Заглавие: |
|
|
Това с 10-те ома нещо не се връзва.
Би трябвало това да е някакъв термоелемент който да контролира процеса на заряд в зависимост от температурата на елементите в пакета.
Няма логика при положение, че с нагряване съпротивлението му пада да се случи тази случка.
Не можеш ли да видиш все пак къде е вързан за някаква ориентация. |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 18:24 Заглавие: |
|
|
В момента зарядното не е при мен, но в батерията елементът се вързва към минуса и на отделна клема. Вътре в зарядното отива на някакъв SMD чип, и на някакъв диод през SMD резистор, но не съм се задълбочавал да проследявам кое къде ходи. Пък и не се сетих да измеря батерията "куче марка" до колко е заредена, но все пак би трябвало да тръгне заряда, а то само присветне за миг светодиода и толкоз, но така присветва и когато не се опитвам да го лъжа, т. е. без да имитирам неизвестния елемент. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
Ilian359 Опитен потребител

|
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 17, 2010 10:39 Заглавие: |
|
|
| Ilian359 написа: | | Термистор.... |
И аз това предполагах, но защо не можахме да го излъжем да зарежда обикновената батерия?! _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
machinow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 17, 2010 12:18 Заглавие: |
|
|
| Е от толкова приказки разбра ли се колко е напрежението на празен ход на батерията, която не ще да се зарежда ...... |
|
|
 |
|