| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
whaterpp Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 25, 2010 14:29 Заглавие: Радио Сонет - скъсана жичка. |
|
|
Ядосваш се за глупости. Въпроса е коя бобина с лалво означение е на бобинният блок? Там няма надписи и немога да се ориентирам коя е L1,L2.L3... и така?  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 25, 2010 15:05 Заглавие: |
|
|
| Ами ориентирай се по броя навивки ,типа на проводника ,колегата ти е пратил таблица ,явно монтажна схема няма да се намери ! |
|
|
 |
whaterpp Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 25, 2010 17:59 Заглавие: Радио Сонет - скъсана жичка. |
|
|
Колеги Радиото е оправено. Затварям Темата.
Благодаря на всички учасници. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 25, 2010 18:14 Заглавие: |
|
|
Поне да беше дал снимка в отремонтирано състояние или да беше писал къде ходи тая жица.Та да е полезна темата на някой друг след време.Щом пък чак толкоз се късат... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
whaterpp Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 25, 2010 19:25 Заглавие: Радио Сонет - скъсана жичка. |
|
|
Ами въпросната бобина се оказа, че е L5, L6 на L6 - 130 навивки единият и край отива на третата точка на платката изведена със щифт тип ухо отгоре надолу (като започвате да ги бройте от антенната букса над платката надолу) същият щифт е свързан и на променливият кондензатор за настройка. Другият край на L5 е свързан със L6 (бобината от същата сърцевина и двете са дадени на маса точно на долният извод на тримеркондензатора за донастройка до нея, или друга точка, която има връзка със общата маса). Остана още един извод на L5, той отива на един щифт разположен точно между двете бобини зад антенната букса и е във обща точка със бобините L1 и L3.
П.С. Сега забелязах и друг проблем когато е била счупена бобинката се е подмятала в кутията и феритната и сърцевина се е развъртяла. Дайте няква идя, как най лесно да я настроя.  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 25, 2010 19:30 Заглавие: |
|
|
| Най -лесно на известна честота на предавател -нагласяш на скалата с копчето за настройка и въртиш сърцевината докато хванеш станцията. Ако пък искаш най-точно -с апаратура. |
|
|
 |
whaterpp Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 25, 2010 20:19 Заглавие: Радио Сонет - скъсана жичка. |
|
|
Ахам и аз така си мислех. Имам и апаратура, честотомери и генератори до 1 GHz въпроса ми е примерно ако настроя на станция Христо Ботев (да кажем примерно 477KHz) махам антената и подавам със генератор същата честота на входа, къде да закача осцилоскопа и честотомера за да е най точна настройката. Може би на входа на лампата UCH81, но след или преди кондензатора и трябва ли да е махната лампата да не влияе със някакви отечки, или да си я оставя. Питам защото малко ме няма по тази лампова електроника.  |
|
|
 |
bojitchko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 25, 2010 20:59 Заглавие: |
|
|
Както виждам, технически си много добре подготвен. Какво ти пречи да попрочетеш малко теория. Ще ти бъде само от полза. За какво ти е тази техника, ако не знаеш как да я ползваш. Теоритиците страдали от липса на опит! Ето че и обратното важи...  |
|
|
 |
whaterpp Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 26, 2010 2:51 Заглавие: Радио Сонет - скъсана жичка. |
|
|
А аз мога да си меря със нея идеално, но не съм мерил на лампови устройства, затова се чудя ще има ли проблем као меря по гореописаният начин. според мен така ще стане най-добре (по точно, отколкото да го слагам на някаква си станция, на която незнам точната честота каква е и дали не бия някой хармоник). Вие какво ще кажете как е най добре да се подходи във случая. Аз това със радйото го правя обикновенно вечер за кефа. Та според вас как е най добре да се подходи със измерването, какво ще кажете вие?
П.С. - bojitchko ще те помоля да не спамиш темата все пак тук разискваме интересни въпроси на класическата електроника, ако не си компетентен спецялно по този тип електроника да не разтягаме безмислени приказки и да вършим повече работа.  |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 26, 2010 9:52 Заглавие: Re: Радио Сонет - скъсана жичка. |
|
|
Я първо си направи кефа да прочетеш > "Настройка на суперхетеродинни приемници"
за да можем да
| whaterpp написа: | | разискваме ...и... да не разтягаме ..D |