|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
crazymaster Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 02, 2010 12:27 Заглавие: |
|
|
lenko71, благодаря ти много!
Порагледах схемата и чиповете и веднага изникват няколко въпросчета обаче...
-не ми става ясно свързването на CD4011
-на светодиодниа индикатор имаме 10 крачета. Какво правим със 3 и 8-мо? 5-то е ясно - точка.
| Код: |
1- e
2- d
3- A ( C )
4- c
5- DP
6- b
7- a
8- A ( C )
9- g
10- f
|
-чипа 40193 след като е занулен на каква стойност се връща? Някакви знаци предполагам?
Може да използвам вградената индикация за свободна, като използвам реле например, така когато сме на свободна автоматично ще се зануляваме
bvgdzk, мерси за съвета и напътствията, ще попрочета тук там, но нямам необходимото време за да изуча всичко това сега, но може да опитам
 _________________ Електронни цигари
Последната промяна е направена от crazymaster на Пон Фев 15, 2010 13:51; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Jonnie_ Нов потребител

Регистриран на: 14 Авг 2009 Мнения: 26 Местожителство: Добрич / Варна
|
Пуснато на: Вто Фев 02, 2010 12:48 Заглавие: |
|
|
3-то и 8-о са ти общ анод(катод) т.е. там се свързва +(-).
При reset всички изходи на 40193 се установяват в "0". _________________ Немам .. |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 02, 2010 14:10 Заглавие: |
|
|
...съответно индикатора ще покаже "0".
Схемата обаче няма ограничение за броенето, т. е. ако по някакъв начин попаднат "нежелани" сигнали индикатора може да покаже цифри над "5" или знаците преди "0". Във всеки случай практиката ще покаже. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 02, 2010 14:18 Заглавие: |
|
|
докато гледах схемата и се чудих за CD4011 и за всички евентуални проблеми и отстраняването им се замислих за следното....
... някак си сме стигнали до 0-ла, било чрез вградения датчик или смяна на скоростите - няма значение... но като превключим на първа, следователно бутончето "DOWN" какво ще се получи???
много ме съмнява да се получи 1..
П.С.
lenko71, трябва да показва до 6, а не 5
П.С.2
Имам някакви идеи за спирането на брояча след 6 и 1, но първо трябва да помислим за свободната и минаването на 1-ва, след това ще споделя какво съм измислил, за да не ви затормозявам излишно сега. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 02, 2010 19:42 Заглавие: Re: 7 сегментен светодиоден индикатор - индикатор за скорост |
|
|
| crazymaster написа: | | ...в следния ред: 1-Свободна-2-3-4-5-6 |
Виж на това не съм обърнал внимание (ми като не съм карал мотор... ). Ще помисля по въпроса. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 02, 2010 20:11 Заглавие: |
|
|
колега, въобще не съобразих, че може да има хора, който не са карали мотори...
Значи мотора е със 6 скорости, като свободната е между първа и втора - просто по-леко се натиска, не до край - това е и при всички пистови мотори, със много малки изключения.
Другия проблем е че първа скорост е надоло - като сме на свободна даваме веднъш надоло и отиваме на първа, после даваме на горе за да стигнем отново свободна(която е между 1-ва и 2-ра) и след това продължаваме нагоре за останлите скорости.
Това може да създаде евентуален проблем със бъркане на брояча...
Мислих по няколко варианта за отстраняването на проблема/ех, в банята идват добри идеи /, но няма да ги споделям, защото не са напълно изпипани и няма гаранция, че ще проработят добре, затова ако имате някакви идей споделете. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 02, 2010 21:34 Заглавие: |
|
|
| Работата отива на микроконтролер. Не че не става по друг начин, но ще стане доста обемиста схемата. От друга страна ако е с микроконтролер има два варианта - или да ти пратя HEX-файла и да намериш начин да програмираш съответния чип, или да ти пратя готов, програмиран чип. Втория вариант е по-лесен (предполагам за теб) обаче ако се наложи корекция в програмата... ?. |
|
|
 |
Дилян_93 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 02, 2010 21:48 Заглавие: |
|
|
Здравейте. Чета темата и немога да разбера как като се смени скорост ще отчете уреда - писали сте бутон... но за всяка скорост по един и ще станат доста , а пък и как ще се разположат.... гледам китайските атв-та имат някакъв прост механизъм
 _________________ Изработване на car & home BasS BoX-ове по поръчка!  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 02, 2010 22:14 Заглавие: |
|
|
и аз имам нещо подобно на двигателя, но е за една скорост - свободна, едва ли ще може да се преработи за повече
чрез "бутон" имам предвид просто нещо, което да дава на късо, когато лостчето на скоростите е в двете си положения - незнам как да го нарека точно...
ще взема да погледна найстина и моя датчик как точно отчита, но ме съмнява да може да се направи да отчита всички скорости, а и пак ще имаме нужда от уред, който извежда резултата |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Фев 03, 2010 19:58 Заглавие: |
|
|
Доста сложно става със тази схема, заради свободната и първа...
Ако някой има идея как може да се направи с чип за програмиране - нека сподели, аз ще го почерпя ако е нужно
Значи целта е да може да се прави следното:
1. Да показва 0, F или H примерно, когато сме на свободна.
2. Като натиснем "бутон1" - демек като сменим една скорост надоло - първа скорост - да ни изведе резултат "1".
3. След като сме на 1-ва, като дадем нагоре веднъш(бутон2) да ни покаже 2-ра скорост, и така до 6-та и обратно
4. Да използва индикацията за "свободна" която е вградена в мотора с когато се активира, да занулява резултата и да се връщаме на точка 1. Или по-просто казано - да има още един бутон, който нулира резултата/а аз отделно ще си измисля как да стане със моята индикация/
А за програмирането на чипа - ако някой може да ми напише сорс кода, аз ще опитам сам да го програмирам, ако не успея, ще си платя на някой/може би, който е написал кода.../ да ми купи чип/ове и да ги програмира |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|