Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Някой срещал ли е такова техн. решение за DC2DC с 7805 ?!
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 28, 2010 10:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Всеки ленеен стабилизатор може да работи като ключов елемент с определена максимална честота (Гледайте на него като ключ който се включва при достигане на определено напрежение). Съвсем друг е въпросът до колко е бърз, каква е максималната честота и хистерезиса. Тази схема може да се направи със всички линейни стабилизатори - 7805, 7808, 7812, lm317, tl431 и т.н. Максималната честота е 20-30 KHz и средното ниво на КПД е около 60-80% (зависи от ключовия транзистор, диод и конкретния стабилизатор). Тук е описано как работи:

Arrow http://bp.xsp.ru/blokpit/0048.php

На този принцип работи широко разпространения LM25XX, който има съвсем нормална цена (~1.50 лв) и си има вграден транзистор и малко по-висока честота ~50KHz което повишава КПД-то и обезмисля акробатиките с линейните стаблизатори. Има го в Комет:

Arrow http://home.comet.bg/datasheets/lm2576.pdf
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Чет Яну 28, 2010 10:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Траанзистора не мога да си спомня точно как му беше името/беше преди около10г/.Трябва да е силициев пнп и да издържа посочения ток мощност и напрежение и не беше дарлингтон.Цялата игра беше да се налучка резистора който е между базата и емитера на входа на стабилизатора.Входното напрежение около 22в. подпряно със стабилни кондензатори в смисъл голям капацитет /по 2000микро на ампер/.Цялата работа беше да преработя доста стар заводски токоизправителоот 15в на 12в.Всичко беше реализирано на транзистори и най лесно ми беше да да ползвам 7812 и схемичката която обсъждаме.При изпитанието му си позволих да го натоваря с 15А и това което ми хареса почти нищожния пад на напрежението при промяна на товара И до сега не съм срещал по подходящо схемно решение за тази цел-възможо най малък пад от зададеното стабилизирано напрежение при сравнително големи токове.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Яну 30, 2010 0:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Yassen от къде по 1,5лв за LM ка Confused Из comet за LM2576HVT който най-често ползваме са 7-8 лева! Smile
п.п. И найстина каквото и да си говорим тоя чип няма равен само ако можеше и до 100 тина волта да работи нямаше да спре да се ползва !
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Вто Фев 02, 2010 3:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемичка която ми попадна -регулеруемо захранване до 160в с LM317 но за 25мА. Ако те вълнува на лични
Върнете се в началото
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 02, 2010 16:50    Заглавие: Отговорете с цитат

DJ69VN написа:
....Yassen от къде по 1,5лв за LM ка ....

Цитат:
LM2576T-ADJ 52kHz 1,23?37V 3A Uin 1,4?40V TO220
В наличност
София - Магазин София - Склад Пловдив - Магазин
> 100 > 100 73
Цени (EUR)
1 - 4 бр. 5 - 24 бр. 25 - 99 бр. > 100 бр.
1.0206 0.9072 0.8089 0.7560

Стана ми любопитно как се държи линейния стабилизатор в ключова схема и го изпробвах. В темата се питаше дали някой го е изпробвал - вече доказано работи и то доста добре. Използвах LM317 с което се постига широк диапазон на изходното и входното напрежение. Схемата е базирана на datasheet от National Semiconductor. Ето я схемата по която го направих:

Платката е едностранна и няма SMD елементи и е компактна. В прикрепения файл е самата платка в PDF формат и всички останали файлове.

Изходния ток достига 3.5А без проблем. Използвал съм транзистор BD244, ако тока е по-малък 1-2А може да използвате BD242. При промяна на консумацията от 0.1А до 3.5А изходното напрежение се променя със 100mV. Честотата на която работи се променя в зависимост от тока - варира от 8 до 18 KHz. На транзистора съм сложил малък радиатор, много слабо загрява - при малък ток мисля, че е излишен - явно схемата има висок КПД. Изходната бобина е стандартна 600uH за ток 3А. Диода задължително трябва да бъде ultra fast за ток 3А.

Осцилограмата (паралелно на диода) при Uвх = 20V; Uизх = 7.5V; Iout = 2.5A:

Честотата при този режим:

Пробвах и с руски транзистор КТ837, разлика в отделянето на топлина няма. Това е Smile Дано е полезно и интересно
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Вто Фев 02, 2010 19:33    Заглавие: Отговорете с цитат

С по-високо напрежение не си я мъчил?
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 03, 2010 9:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Над 37 волта не съм я пускал. А и няма смисъл. Абсолютния максимум на LM317 е входно напрежение 40V. Над това напрежение е късмет ако работи... Безопасно и надеждно е до 36V отчитайки евентуални отскоци на входа.
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Фев 03, 2010 10:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Някой мислил ли е за това-интегралната схема да се захранва от верига ограничаваща входното напрежение(примерно параметричен стабилизатор за начално пускане), което след заработването на генератора да се взема "волт-извадка" от помощна намотка навита в/у дросела. Тогава входното напрежение ще се ограничава само от максималното на използваният ключов транзистор.
Върнете се в началото
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 03, 2010 10:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Принципа на действие ограничава тази възможност. А и в този случай схемата ще се усложни много, за тази цел има специализрани контролери. Идеята е да бъде построено с достъпни детайли и да бъде ефективно.

По-горе се питаше за по-високо входно напрежение. Видях, че LM317 има високоволтова версия - LM317HVT. В този случай схемата ще работи с входни напрежения до 60V. Но не знам от къде може да бъде закупен в България въпросния чип...

Може през Комет и Фарнел, но като гледам цената от 2.7 Евро.. Rolling Eyes
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети