| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nerazzurri1908 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 04, 2010 12:24 Заглавие: Коефициент на пулсации на изхода? |
|
|
Здравейте
Имам да правя курсов проект на тема: "Източник на постоянно напрежение". С изходни данни: Uизх=-18V; Iт=1А; Пулсации на Uизх: 20mV; Iтmax=1.5A и захранващо напрежение 230V/50Hz. Изменението на захранващото напрежение е +/-10%
Мисля, че трябва да ползваме схема за стабилизатор uA723 в корпус DIL - 14. Ако може да ми кажете как да сметна коефициента на пулсации на изхода? и всякаква друга помощ (книги за четене) относно проектирането на това животно би ми дошла много добре, защото съм доста бос ..
благодаря |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Чет Фев 04, 2010 13:20 Заглавие: |
|
|
http://www.kn34pc.com/books/index_main_books.html
Потърси на този сайт "Наръчник по токозахранващи устройства", Н. Стефанов, Т. Атанасов, А. Маноилов.
А също така и в книжарниците се разпространява ново издание на Н.Стефанов също наръчник по ТЗУ. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 04, 2010 13:40 Заглавие: |
|
|
| значи точно това и подобни негови издания чета цяла сутрин и достигам до извода, че Кп и коефициент на нестабилност е едно и също? следователно в моя случай Кп = (пулсациите на изхода)/(изменението на захранващото напрежение) ? което е 20mV/23V, a това прави 8%? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 04, 2010 13:46 Заглавие: |
|
|
| nerazzurri1908 написа: | | ...което е 20mV/23V, a това прави 8%? |
Оправи си мерните единици. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 04, 2010 13:53 Заглавие: |
|
|
мисля, че е така: 20mV са пулсациите на изхода (по задание), а +/-10% (по задание) от 230V e 23V?  |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 04, 2010 13:56 Заглавие: |
|
|
Четеш. Това е похвално. Сега прочети още 10 пъти задачата. Определи се кое е входно и кое изходно напрежение.
Давам жокер. Входно еди колко си плюс/минус някакви проценти. Изходно, фиксирано с някакви максимални пулсации спрямо фиксираната стойност. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 04, 2010 14:19 Заглавие: |
|
|
Коефициента на пулсации е отношение между амплитудата на първия хармоник (който е с най-значителна амплитуда) и Постоянното напрежение.
Кп=Е(1)/Uo
Е(1)-амплитуда на първия хармоник.
Uo-Стойността на постоянното напрежение.
Обикновено е нужно за изчисляване на минималното входно напрежение на стабилизатора,което е:
Uвх.min = (1,1Uce sat + Uизх)/(1-Kп)
В твоя случай коеф. на пулсации е равен на 0,02/18=0,0011 или в проценти 0,111%. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 04, 2010 14:32 Заглавие: |
|
|
@the_bull е от къде го намери това, аз четох нещо за хармоници, но не го разбрах .. рядко тъп съм, мерси много  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 04, 2010 15:22 Заглавие: |
|
|
От записки по ТЗУ Миналата седмица имах изпит на тази дисциплина и още помня формулите, и методите за изчисления.  _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
|