| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
hapy_boy_21 Опитен потребител

Регистриран на: 22 Май 2005 Мнения: 448 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Фев 05, 2010 11:01 Заглавие: Самовъзбуждане на НЧУ от пренос на сигнал |
|
|
Ситуацията е следната.
По телефонен чифт се пренася НЧ сигнал към три села. В първото село се разкланя за другите две.
Първоначално се появи досаден брум. Мернаха канала, перфектен бил. Интересното е, че в репартитора също не се долавя брум. В първата уредба сигнала пристига с брум. Реших да разкача входа и да го чуя с динамични слушалки. Е няма брум. Включвам пак към уредбата, няма брум една две минути и пак се поразбръмча, този път по тихо. Не е болка за умиране. Така ще кара.
Големия проблем е възбуждането на уредбите. Сигнала се симетрира във входа на уредбите. Макар това пак се възбуждат и то при увеличаване на високите честоти от коректора. По принцип съм го оставил на ниво, където няма проблем но не е с много високи.
Вчера и онзи ден имаше одумкано стъпало, предполагам от това. Днес пак ми се обаждат, пак думнало.
Между другото сигнала от репартира тръгва некоригиран честотно.
Идеи, предложения и акъли приемам всякакви. _________________ http://extrahost.bg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Пет Фев 05, 2010 14:51 Заглавие: |
|
|
Разделителни телефонни трансформатори близо до репатритора няма ли да свършат работа?
Характерното при тях е че от към страната на линията средната точка на трафа е заземена. Такива трансформатори масово се използват в железниците за предаване на телефонните сигнали по магистралните кабели. Имал съм случай на един чифт да са свързани над 10 телефона, по трасе около 50 километра електрифицирана ж.п. линия и не се чуваше брум |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 05, 2010 21:07 Заглавие: |
|
|
На какво разтояние се пренася сигнала. При големи разтояния кабела става антена, и в него се индоцира какво ли не. Преди години ми се случи с дълаг кабел уредбата на едно училище почна да свири радио директно ловеше от средните вълни, останах шашнат. Казвате че горят стъпала, значи нещо ги претоварва може да е сигнал в извън нискочестотния спектър. Хубаво е да се погледне на входа и изхода на кабела със спектроанализатор какво влиза и какво излиза. Зависи също покрай какви източници на смущения минава този кабел. За мен най сигурно би било да се пренася сигнала по радиоканал, но е свързано с разрешително за честота и съответна апаратура. Така мисля дано съм ви помогнал с нещо. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Фев 05, 2010 21:16 Заглавие: |
|
|
Както каза Shri е добре да се погледне какво става със сигнала най малкото от гледна точка на загубеното време и нерви. Колко километра е трасето? До колкото разбрах входа и изхода на уредбите е "балансиран" т.е. не е зазамен/занулен. Ако се окаже както си мисля, че се индоцират вч сигнали с доста голяма амплитуда може да се сложат цлц филтри. Освен това само крайната т.е. приемната станция ли изгаря? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 05, 2010 22:03 Заглавие: |
|
|
Трасето е дълго към 3, 4 километра до втория репартитор. Други програми не се чуват. Сигнала е симетриран по вход и по изход.
В първото село проблем със стъпалата нямам. Да чукам на дърво. Имам проблем във второ, което е по-близо. Освен нискочестотния ако се поувеличат високите, се чува едно свистене. Определям го като 15, 16 KHz. Много характерно. Не е грубо възбуждане, да тракат релета но се чува. Трябва почти на крайно положение на коректора на "-" че да изчезне. Съмнявам се, че е от него.
За преноса се ползва каналната мрежа на БТК. Няма кой да вложи толкова много пари за друг пренос. Просто е немислимо. _________________ http://extrahost.bg |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 05, 2010 22:07 Заглавие: |
|
|
Ами да не е проблема в самото у-во? Имаш ли налично друго което е гарантирано работещо? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 05, 2010 22:13 Заглавие: |
|
|
Те са общо три стъпала. Менках ги. На едното имаше изгорял предпазител на напрежението за клас В, и един резистор беше опечен. На другото стъпало направо имаше полупробил преход на драйверен или краен транзистор (само мернах, в Понеделник ще видя кой точно е за смяна) емитер-колектор на 230 ома. _________________ http://extrahost.bg |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Пет Фев 05, 2010 22:51 Заглавие: |
|
|
Ето за такава схема говорех. Трансформаторите се състоят от три идентични намотки и се монтират в в двата края на телефонната линия.
Ползата от тях е двойна.
1. В предаващия край повишава напрежението в линията два пъти, в приемния край намалява също два пъти. Ако в линията е проникнал смущаващ сигнал той също ще бъде намален два пъти.
2. По линията сигнала се предава в противофаза спрямо земя, а в повечето случаи индуктирания паразитен сигнал е синфазен спрямо земя. При преминаването през трансформатора на приемащата страна, на вторичната намотка паразитния сигнал се самоунищожава и не преминава към входа на усилвателя. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 05, 2010 22:56 Заглавие: |
|
|
Това добре а задължително ли е да са свързани към земя от 2 те страни и какво се получава ако има някакви изравнително токове? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 05, 2010 23:06 Заглавие: |
|
|
Да, задължителна е земята и от двете страни.
Съпротивлението на намотките е достатъчно високо - 120 - 150 ома на намотка, а изравняващите токове по линията са синфазни и в при трансформацията се самоунищожават.
Говоря за масово разпространени трансформатори и за 10 години работа с тях не ми се е случвало да изгори нито един. |
|
|
 |
|