Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с ДУ на Велико търново 84 неиска да изгасне
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Todorov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 18:14    Заглавие: re: Отговорете с цитат

Интересното е, че се налага и "съчинение по картинки". "Дали проблема не е в интегралата B260D на захранващия блок или е в един от тези транзистори " Laughing Айде сега да видя колко ли сте добри по съчиненията! Ами те тези транзистори се измерват по някакъв начин все пак.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
don bazilio
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 19:53    Заглавие: Проблем с ДУ на Велико търново 84 неиска да изгасне Отговорете с цитат

Бих искал да дам едно мнение на неопитен потребител .Но първо да уточним микропроцесора .Става въпрос за PCA84C640 030. Имал съм случай с такова Търновче което беше без дистанционно със подобен проблем . Оказа се платката за хоризонталния генератор. На практика там той синхронизира ТДА1060 . Първоначално тя тръгва със собствен генератор и после чака импулси от ТДА1060 . Питах ви за микропроцесора ако е този за когото съм писал по горе . Той е употребен в едно популярно шаси РС04 лично на мен ми се е налагало да му сменям паметта и там не ми е било нужно да влизам в сервизни режими. Доколкото за пин 10 на ТДА1060 там е необходимо стандартно TTL ниво за управление на изключването .В схемата която сте дали има и едно транзисторче което според мен включва някой светодиод да индицира състоянието. С най обикновено уредче може да измерите нивото на сигнала ON /OF и да направите заключение . Може по хубаво да го откачите дори и да проверите колко е нивото на 10 пин на ТДА1060. Телевизора няма да се повреди !
Върнете се в началото
fishev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Перник

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 21:21    Заглавие: Re: Проблем с ДУ на Велико търново 84 неиска да изгасне Отговорете с цитат

don bazilio написа:
На практика там той синхронизира ТДА1060 . Първоначално тя тръгва със собствен генератор и после чака импулси от ТДА1060 . !
Я пак повтори кое е генератора на Търновеца че съм започнал да остарявам и да забравям И като сложиш дистанционно кое какво гаси Question TDA1060 спира процесора или процесора спира телевизора
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
don bazilio
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 22:19    Заглавие: Проблем с ДУ на Велико търново 84 неиска да изгасне Отговорете с цитат

Пак ще потвърдя че не съм опитен потребител не зная как да го правите това с цитата . Но ако прочетете по горе съм написал че търновчето беше без дистанционно . Използувах случая да подчертая приликата с дефекта. Там телевизора работеше по описания по горе начин с честота на собствения генератор на ТДА1060 . След като смених платката на ГХО той тръгна нормално. Съгласете се че едно е телевизора да е при мен аз да си меря и да разсъждавам. Друго е от разстояние. В случая мисля че е по практично да се дават случаи от практиката. Аз просто исках да информирам питащия за този дефект.От неговия стил на писане се вижда че е човек поправил доста телевизори и не му е необходимо да му се обяснява как става тая работа. Естествено е че ТДА1060 спре ли по 10 пин всичко трябва да се изключи .Аз съм монтирал такива дистанционни с SAA1293 бяха със светодиоден индикатор и конфигурацията за този модел апарати беше с оптрон доколкото си спомням. Но това беше много отдавна . Помня че си работеха добре.Но надали имам някъде запазено нещо като схема да я сканирам и кача.Мисля че и този вариант с релето не е лош. Няма да се учудя ако се окаже и то дефектно. Но да се надяваме че той ще ни информира след като го ремонтира какъв е бил дефекта.
Върнете се в началото
bocko80
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 22:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички които се отзоваха!!!
Idea ако е прав don bazilio ще сменя целата платка на ГХОто чаркаляк има
измерените стойности са:на TDAто 10то краче 1,5v,със закачането на ДУ напрежението става към 2,6v on/of спад с 0,2v
смених го това TDA проблема не е от там/направо цяла друга платка/
микропроцесора е INA84C640ANS-030 и схемата принципно е същата с разликата, че при мен има този по големият заграден транзистор на снимката
http://store.picbg.net/pubpic/BE/90/554dc24460dabe90.jpg
който също е свързан през съпротивление към TDAто и го замервах здрав е.Трябваше днес да нахвърля всичко на един чертеж ама не остана време
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 22:44    Заглавие: Отговорете с цитат

bocko80 написа:

Idea ако е прав don bazilio ще сменя целата платка на ГХОто

Абе смени и блок RGB, сигур от него не гасне, мамка му и тв или дръпни щепсела
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 22:58    Заглавие: Отговорете с цитат

bocko80 написа:
....с разликата, че при мен има този по големият заграден транзистор на снимката...

Този големия транзистор всъщност е регулатор на напрежение 7805 през който се захранва модула на дистанционното.

Пак не отговори на въпроса какво става на 41 крак на процесора.
Що ли съм сигурен, че "проблема" ти е м/у него и 10 крак на 1060. Май е по-добре да не ровиш сам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
bocko80
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 23:02    Заглавие: Отговорете с цитат

emoome написа:
...

Това е най-лесното за смяната на платката Cool
За щепсела,само него щях да изрежа с кабела и да хвърля целият телевизор,ама е на началника няма как/нали знаеш как е в армията/
don bazilio благодаря ти ама,че съм хванал стила на писане не значи че съм оправил много ТВ затова и искам съвет тук от по опитните.Като цяло си имам общи познания от електроника,като видя някоя схема мога да я разчета да разбера къде какво става/при положение,че не съм чел навремето много,а и си нямаше компютри и интернет а сега не остава време за това в тоя изнервен живот/

RC написа:
.....

Благодаря ама кой друг да го оправи
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 23:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Така да обръщаш внимание че някой върви след тебе,коригира писанията ти,събира постове Question Evil or Very Mad
А темата отдавна си пролича че е лишена от всякакъв технически смисъл.Не можем да познаем интегрален стабилизатор от транзистор ама ремонтираме ли ремонтираме.Карай-лаф да става.Само че нека да е в подходящия за целта раздел.
Сменяй там наред както си тръгнал-ТХО,процесор,колянов вал...Все от нещо ще излезе...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
don bazilio
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 23:24    Заглавие: Проблем с ДУ на Велико търново 84 неиска да изгасне Отговорете с цитат

Понеже вече веднаж писах изтривам мнението . Писах го в лично съобщение . Не виждам обаче какво лошо има в това момчето ако иска да му пратя ТДА1060.

Последната промяна е направена от don bazilio на Пет Фев 05, 2010 23:44; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети