| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
golemiga6ti Активен потребител

|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ilia girov Активен потребител

|
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 07, 2010 14:38 Заглавие: |
|
|
1. Регулатора е вързан като генератор на ток. За да грее (без товар), това означава, че тече ток и при това приличен. Което от своя страна означава, че имаш нещо сбъркано в останалата част.
2. Какъв е LM-а който си сложил? Те могат да бъдат за фиксирано изходно напрежение (написано е на корпуса след LM317-xx) или регулируеми (LM317-Adj).
Според схемата и начина на свързване трябва да е регулируем и при това свързване ще отдава от порядъка на 670mA в изхода (товара).
Ако си сложил някакъв за фиксирано напрежение, тока в изхода ще е в пъти по-голям в зависимост от това за какво изходно напрежение е. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 07, 2010 15:41 Заглавие: |
|
|
Всъщност схемата точно така трябва да работи . Генератора на ток с LM317 ще грее винаги , защото схемите паралелно на батериите са реализирани като параметричен стабилизатор. Така ако липсва разредена батерия,чийто заряден ток да "обере" тока на параметричния стабилизатор , то този ток се поема от него . За това ти грее и IRFZ44 като няма батерия. Като сложиш разредена батерия (чието напрежение е по-ниско от напрежението на стабилизация на модула . Тогава IRFZ44 ще спре да грее. Като се зареди батерията и достигне напрежението зададено от тримера пак почва да грее . LM317 ще си грее във всички случаи. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 07, 2010 15:47 Заглавие: |
|
|
ivpav, прав си.
Не обърнах много внимание на това което е по-надолу. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 08, 2010 16:39 Заглавие: |
|
|
| Стабилизатора е LM317T. Имам едни елемнти от батерия на лаптоп, като ги включа светодиодите продължават да светят, което според мен означава че не са разредени. Сега ги разреждам. Мисля че като ги сложа трябва да угаснат а като се заредят трябва пак да светнат, поправете ме ако греша. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 09, 2010 14:57 Заглавие: |
|
|
Нормално е светлинната индикация да светва тогава, когато операцията е завършила, а не да свети по време на изпълнение на операцията. Обикновеният човек не го интересува дали се зареждат в момента батериите, а кога са се заредили, и това трябва да се индикира със звуков или светлинен източник. И схемата така е направена. Според мен не си настроил достатъчно коректно праговете на сработване на защитата от презареждане, т.е. в момента те са прекалено ниски и индикацията свети, т.е. батерията се е заредила (или няма такава включена). Мисля, че трябва да намалиш стойността на R6 спрямо анода на VD2. Тази настройка се прави за конкретно напрежение на батерията. При 6V е една, при 12 - друга. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 09, 2010 17:22 Заглавие: |
|
|
Настроил съм го за батерия 3.7V да е 4.2V без да е сложена батерията.
На всяка батерия да е както е на схемата 4.2V. Разредени батерии като ги сложа угасват светодиодите и след малко светват. Имам едно фабрично зарядно, то също дава 4.2V без батерия, но там си се зареждат за около 4 часа, но е само за еднабатерия. Пробвах със сложена батерия да врътна тримера и към 4.4V угасва светодиода но след 5-6 секунди пак светва, а това е много високо напрежение за тези клетки така четох из нета. Как да го настроя по точно. |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 09, 2010 22:01 Заглавие: |
|
|
Настрой го да ти държи по 4.15 Волта на клетка за да си в безопасна зона. Това че светва веднага значи че батериите са пълни, с малък капацитет или повредени. Във всеки случай ако ги свалиш от зарядното и държат 4.15 Волта са пълни. А колко ток има - според живота им.
От бракувана батерия ли ги извади?
Провери си дали ти работи токовия генератор. Дай накъсо изхода на R8 към маса през ампермер и виж дали дава 670 - 700 мА. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 09, 2010 22:57 Заглавие: |
|
|
Денс изпробвах едно зарядно на варта. Светодиодите светят по време на заряда и угасват, когато за заредени.
На зарядните не им мери напрежението, ами тока. Това ти е ориентира/съпоставката.
Ако източника на зарядното е токов, зарядното не се настройва по напрежение, а по ток. Защитата за презареждане се настройва по напрежение.
Струва ми се, че тези 4,2V са дадени в схемата като параметър за заряд на батерията от източник на напрежение (твоето не е такова). В такъв случай вече защитата от презаряд е по ток.
Пробвай следното нещо: Потенциометъра R14 го дай максимално надолу (по схемата). Включи към зарядното заредена батерия. Светодиодът трябва да свети. Започни да въртиш плавно потенциометъра в обратната посока докато светодиода угасне.
И твоето захранващо е на приципа заредена батерия-не свети, в процес на зареждане - свети. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
|