Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за километраж на Пасат B4

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Goldbrgz
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 26, 2010 0:00    Заглавие: Помощ за километраж на Пасат B4 Отговорете с цитат

Здравейте,
Преди време ми изгоря таблото на Пасата 1,9TD 1996г. AAZ мотор.
С големи усилия намерих "същото" табло (без жило за километража а само с букса) от пасат с мотор 1Z, който е 90кс за разлика от моя -75кс
Сложих таблото НО оборотите скочиха на максимум - другите стрелки си работят, дисплеите също. Искам да питам дали може да се сложи "софтуер" като на моето неработещо табло на това новото и от къде мога да си изтегля такъв???
парт. номера на моето е 3А0 919 861АX а на новото е 3А0 919 881N
Така или иначе съм се набутал едни пари поне да пробвам всичко възможно Sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mjoro
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 11:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Предполагам,че "новото" ти табло е от TDI мотор.При TD моторите,сигнала за обротите се взима директно от алтернатора,а при TDI има една допълнителна "джаджа" през,която минава сигнала за оборотомера.В твоя случай сигнала се подава директно и затова стрелката забива в червеното.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 12:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Като един лют фен на "народни коли" елзата липсва от обкръжението в компютърната ми конфигурация, но ще се пробвам да помогна по схемите които има в есито.
На AAZ мотора следва оборотомерът да е честотомер, който взима сигнал от генератора през един диод. Т.е. един оборот на генератора е един импулс и, като се сметне през съотношението на ролките на ремъка, ще се стигне до оборотите на коляновия вал. 1Z от своя страна е учена талига и си има изход от управлението за оборотомера. Дали е напрежение или е честота е спорен въпрос, но е близко до логиката да е честота.

Какво може да се направи:
1. Кажи при изгасен двигател къде се намира стрелката на оборотомера. На контакт, но без да е запален.
2. Дръпни си от някъде една ELSA. Масово е разпространена, точно както и народните коли. Там има схеми. Намери тези които те касаят за двата типа двигатели и ги качи тук. Ще го мислим.
3. Ако таблото ти е предвидено да мери честота, нещата се решават с преобразувател напрежение/честота. Ако е предвидено да мери напрежение, с преобразувател честота/напрежение. Последните са разисквани в няколко теми.

Грубо погледнато, за десетина лева части и някоя и друга седмица борба. Но пък си заслужава. Знанията са винаги по-ценни от едни пари.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
evgevg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Нед Фев 07, 2010 1:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега виж какво имам дано помогне с нещо.
Върнете се в началото
Goldbrgz
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 07, 2010 14:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:

1. Кажи при изгасен двигател къде се намира стрелката на оборотомера. На контакт, но без да е запален.

Стрелката е на 0
като запаля се замисля 1-2 секунди и отива на макс
Тукашните "майстори" твърдят че за оборотите ААЗ вземал данни от динамото а 1Z от компютъра. Не знам колко е вярно щото аз лично нищо не разбирам
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 07, 2010 23:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Goldbrgz написа:
Не знам колко е вярно щото аз лично нищо не разбирам

Вярно е, но лошото е във втората част на изрчението. Трябва да се добавя допълнително устройство, а едва ли някой ще седне да си играе за едно табло на един брой автомобил. Шансът беше, ако се навиеш да изхабиш време и нерви за да си го правиш сам с възможен най-различен краен резултат. Иначе ... едва ли.
Goldbrgz
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 08, 2010 23:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
Трябва да се добавя допълнително устройство

А какво е това устройство?
Проблемът с тея пасати е точно в таблото - не мисля че е само моят автомобил. Между другото това е едно от много малкото "електроники" по тая кола - точно за това съм си я купил щото по принцип аз се занимавам с компютри и съм привърженик на тезата че там където има прах вода и минусови температури място за чипове и платки НЕМА!
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 09, 2010 9:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Устройството трябва да преобразува получената импулсна поредица от генератора (зависи колко полюса имаш) в подходяща импулсна поредица или подходящо напрежение (трябва да се премери на 1Z двигател какво има там). Възможно е да се наложи и преобразуване на честотата, ако се окаже, че управлението на 1Z изкарва импулси.

Но това всичкото е втора тема, защото ще трябва да продаваш колата по критерия за избор при покупката. Наистина е с помпа VP20, но всичко друго са разни вакууми и т.н., които се управляват с някаква там кутия.

На първо време ти трябва топъл гараж, осцилоскоп, инструмент, нерви, време (месец примерно), донор за сверяване с двигател 1Z и ред други дребни, но вероятно важни неща, които в момента пропускам.

С уговорката, че е възможно да има и други, свестни хора сред програмисткото съсловие, познавайки основната маса, считам, че е добре колата да си остане с този дефект, но все пак мобилна.

Оставям на теб и преценката за това, дали наистина ще има толкова много нуждаещи се от имплантиране на табло от TDI на TD.
Goldbrgz
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 09, 2010 23:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
...

Много съм Ти благодарен за компетентните отговори но докато не се стопли нема да правя нищо щото един познат ми услужи с табло от Транспортер Т4 което се оказа 100% същото като моето. До пролетта ще карам така пък после ще опитам да направя нещо от това което казваш и ще пиша като има резултат Smile
Още веднъж МНОГО БЛАГОДАРЯ!!!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети