Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Интересен казус при включване на surge suppressor
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ogopogo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 16:42    Заглавие: Интересен казус при включване на surge suppressor Отговорете с цитат

Здравейте,

Ситуацията е следната. Имам разклонител в койта са включени телевизор и сателитен приемник. Имам и един HD плейър, който е също с импулсно захранване, но накрайника му е американски и ползвам механичен адаптер за да мога да го включа. Този адаптер има вградена защита от пренапрежение (surge suppressor). Кабела на устройството е постоянно включен в адаптера, и това което включвам е самия адаптер в разклонителя. При включването забелязах че се получава доста голяма искра, забележимо по-голяма от типичната при включване на импулсно захранване. Отдадох това на импулсното захранване - знам ли твърде големи кондензатори и т.н. В крайна сметка си купих кабелче за нашия стандарт, и го сложих на мястото на този американския (откача се от захранването). И какво се получи - когато включвам с новия кабел и без защитата от пренапрежение, искра на практика вече няма, поне аз не можах да забележа такава. Теорията ми е следната:
При включване със защитата от пренапрежение, както е характерно за включване на импулсно, първоначалния ток е голям, а има краткотрайни прекъсвания на веригата в момента на механичното допиране на контактите. Това прекъсване, поради индуктивността на кабелите, създава малък пик на напрежение, пораждащ искрата. Тъй като имаме защита от пренапрежение обаче, тя като види тоя пик и сработва, пропускайки през себе си значителен ток за да обере пика. Това в крайна сметка води до нарастване на тока по кабелите, и при следващото моментно прекъсване на веригата, индуцирания пик е още по-голям, водещ до по-голяма искра. И в крайна сметка това води до видимо по-голямата искра при включване. Мислите ли че тази теория е правдоподобна? Ако е така, това може би води до важно пракитческо правило - за реда по който трябва да включваме импулсно захранване през защита от пренапрежение.
Другото, което ме притеснява, е че при телевизора се появи един шум, малко след като го включа в контакта, дори без да го пускам. Шума ми се струва като типичен шум от импулсно захранване, не е хармоничен брум а точно си прилича на шум. Появява се около минута след като включа тв в контакта, по някое време изчезва сам, после пак се появява и т.н. Появява се и когато тв работи. Телевизора е нов (LG 32LH2000), почти не е използван, и е възможно да е фабрично това, но преди да сложа тоя плейър не съм го забелязвал тоя шум. Мислите ли че тези изпълнения със защитата от пренапрежение и искрите, които предизвиква, може да са повредели нещо в телевизора?
Поздрави

Последната промяна е направена от ogopogo на Пет Фев 05, 2010 17:45; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 17:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Малееее как ти се видя да пишеш толкова много ...
Цитат:
механичен адаптер
?!

Може ли малко по-кратко? Че като почна да го чета и забравям от къде съм започнал ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ogopogo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 05, 2010 17:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:

механичен адаптер
?!

Механичен адаптер - тикаш в него американски тип щекер (с плоски щифтове), а той се тика в нормален контакт по нашия стандарт.

Цитат:

Може ли малко по-кратко? Че като почна да го чета и забравям от къде съм започнал

Не исках да пропусна някой детайл щото самия аз не знам какво точно става. ще се опитам да съкратя все пак
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Нед Фев 07, 2010 5:10    Заглавие: Отговорете с цитат

ogopogo написа:

Механичен адаптер - тикаш в него американски тип щекер (с плоски щифтове), а той се тика в нормален контакт по нашия стандарт.

Питащото иска да каже "преходник".
ogopogo,

какъв е този купешки лаф, "казус" ве!
в техниката се нарича "проблем".

все едно да напишеш "...пробивате в рамата на автомобила три отверстия"

....да ама ние не сме гинеколози, нито адвокати. Rolling Eyes

и не казвай "тикаш" ами включвай....
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Нед Фев 07, 2010 10:24    Заглавие: Отговорете с цитат

От толкова локуми не разбрах устройството с американския щепсел дали е предвидено за американско захранване и нашето му идва множко? На етикета обикновено пише за допустимото захранващо напрежение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
ogopogo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 07, 2010 16:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Захранването е предвидено за 110-240V. Думичката 'казус' и 'тика', както и думичката 'щото' (която интересно никой не апострофира - може би още не е късно да го направите) бяха просто ей така за лафа. А за адаптор и преходник - сори наистина, въпроса го бях писал в чуждестранен форум и тогава го преведох на бг, на англ е "adaptor plug" (интересно защо ли картинката на http://en.wikipedia.org/wiki/Adapter е точно на това за което говоря). Пък и думичката адаптер (която си е баш чуждица) има много по-широко понятие в техниката и в електрониката, и определено не значи само адаптор на напрежение. Като гледам отговорите се опасявам че в този форум заяджането, дребнавите и саркастичните забележки са по-важни от същинските въпроси. Иначе как да си обясня това че от 3 отговора само един е наистина по темата. Не искам да обиждам никого, но развитието на темата говори само по себе си. Благодаря за компетентните отговори
Върнете се в началото
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Фев 08, 2010 16:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Има и "по-земни" преходници. Този от линка имам чувство, че е взаимстван от джобна ножка тип "Rambo".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ogopogo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 08, 2010 16:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Мда, ако бях ползвал 'по-земен', без тая защита от пренапрежение, нямаше да имам тези проблеми. За съжаление по-простите които ми се намираха бяха пълни боклуци, лош контакт и т.н., затова се принудих да ползвам този.
Върнете се в началото
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Фев 08, 2010 16:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не би останалите ти техники, които са без защита от пренапрежение да са се повредили..... Преискряването, наи-много да се дължи на зареждащ се филтриращ кондензатор, щадящ комшийските ел.уреди от смущения - това сега е много модерно...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ogopogo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 08, 2010 16:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ми стана ясно какво имаш предвид? Аз го пробвах това с искренето и в самостоятелен контакт, в друг апартамент, и беше същото - тоест пак имаше яка искра. И пак в същия контакт, без защитата от пренапрежение (след като изчаках импулсното да се разреди) - никаква искра
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети