Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

моно усилвател въпроси

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gtsirov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 11, 2010 0:14    Заглавие: моно усилвател въпроси Отговорете с цитат

Здравейте. На скоро си сглобих едно усилвателче и понеже ми е първото възникнаха малко въпроси... Това е линк към въпросният усилвател... http://www.velleman.eu/distributor/products/view/?id=352782 Значи първо мога ли да го ползвам директно без предусилвател? Искам да го свързвам с компютъра ми, но не знам на коя входна чувствителност трябва да го сложа?(300миливолра ; 550миливолта ; 1 волт ) И какъв потенциометър трябва да си купя и да му сложа за да контролирам силата на звука? Пропуснах да кажа че го използвам като моно усилвател? И също искам да попитам какъв говорител трябва да си взема, защото искам да си направя колона с бас рефлекс? Имам предвид с каква мощност? Примерно 150 вата добре ли е? Или повече или по малко защото той принципно е за 100вата ама нали някакъв запас е хубаво да има? Блаодаря за отговорите предварително...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Фев 11, 2010 17:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако го ползваш само за компютъра можеш да го сложиш на всяка чувствителност ,повечето комп. звукови карти ти дават сигнал до 1 волт без проблеми и той се регулира.Постави на входа потенциометър 50 или 100 килоома- логаритмичен- стойността не е критична.
Говорителя е хубаво да е с по-голяма мощност от максималната за усилвателя и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е 8 ома в твоя случай. Мощността на говорителя да е реална а не "китайска"
Върнете се в началото
gtsirov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 11, 2010 19:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи аз ще го вържа към компютъра, но и възниква още един въпрос? Казаха ми че е било хубаво да си взема отделна звукова карта, за да не ми изгори нещо(моята е вградена към дъното). И също си мислех не е ли опция да сложа един оптрон преди входа за да няма издънки с каквито и да е видеокарти. Ако може един линк към тези потенциометри ще съм благодарен. А отностно говорителя това за 8 ома ясно, ама колко вата да си взема РМС говоря 150 ли 200 ли..? Благодаря много за съветите.
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 11, 2010 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е лошо ако си вземеш допълнителна звукова карта, но това не ти гарантира много неща.По важно е да внимаваш при свързванията.
Прекарването на звук през оптрон не е много лесно и без да те обидя, съдейки по твоите въпроси, не ти е в способностите.Що се касае за говорителя- ако си купуваш някой марков вземи 150 ватов. Ако купуваш някой по-евтин вземи си 200 ватов.
Не знам дали си наясно с мощностите, но реални 100 вата в домашни условия трудно се слушат ( и не защото е тихо Razz )!
Върнете се в началото
gtsirov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 11, 2010 22:36    Заглавие: Отговорете с цитат

хаха не казвай аз за това питам щото не знам достатъчно... Еми аз още не съм проучвал за говорители, смисъл не съм ходил по магазините да видя кво предлагат. Иначе просто ме е страх да не изгори нещо от компа ми затова питам дали ще стане с оптрон или с разделителен трансформатор примерно? Е това е целта да има яко дъгъра дъгъра Very Happy Very Happy А цените да знаеш как вървят 100 лв ще ми стигнат ли? Rolling Eyes
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 12, 2010 11:03    Заглавие: Отговорете с цитат

В една колона освен басовия има поне още един говорител, а по-добре още два. Със 100 лева можеш да си вземеш само най-евтините "боклуци" които няма да ти харесат като звук а и не се знае дали ще издържат 100-те вата.По-добре потърси нещо готово- ще ти излезе по-евтино. Усилвателя ти е стерео- направи си го 2по50 вата- и с колоните ще ти бъде по-лесно и "дъгарата" ще е същата като сила.
Върнете се в началото
gtsirov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 12, 2010 12:04    Заглавие: Отговорете с цитат

ем да то това е ясно, но принципно искам да е моно защото ще го правя суббуфер това е цялата идея. Пък не искам да си купувам готови защото ми е тръпка да си направя сам ако ще 2 пъти по скъпо да ми излезе Very Happy А иначе отделно съм си зглобил и това http://www.velleman.eu/distributor/products/view/?id=352784 то ще е стерео и смятам и за него да си направя две 3-лентови колони, но първо буферчето искам да направя... Този потенциометър http://www.tpetrov.com/search.php?prod=POT+100KOM+LOG устроива ли ме да го сложа на входа? И пак да те питам може ли сигнала да минава през разделителен трансформатор преди усилватела? Много ми е проблем нещо да не изгори в компютъра за това.... Sad
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети