| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Фев 14, 2010 11:20 Заглавие: |
|
|
Така е не споря - просто бих го направил така. Човека искаше мнение и аз го дадах пък той какво ще направи си е негова работа . _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 14, 2010 12:44 Заглавие: |
|
|
Няколко теми по надолу са обсъждани схеми за зарядно. Има и изпитана такава. Темата е: Въпрос за зарядно за li-Ion. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 14, 2010 13:06 Заглавие: |
|
|
Извадил съм частта за автоматично зареждане на батерията от схемата на едно устройство. Само че за 12 волтова батерия, но може да се пригоди и за 9. С нея зареждам батерия на 7.2 волта. Трябва да се подбере R2 за тока на заряд и R6 така, че с тримера да може да се зададе напрежението на батерията, при което се изключва заряда. 317 и транзистора може и да искат радиатор. |
|
|
 |
branko_ Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 14, 2010 13:29 Заглавие: |
|
|
Благодаря много на всички който се отзоваха. Ами какво мислите за тези 2 дали са удачни ?
 |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Фев 14, 2010 13:59 Заглавие: |
|
|
Първата е това за което ти казах но е само токовия генератор. И така може няма проблеми. Втората не ми се коментира . _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
nikiforiv Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 14, 2010 20:14 Заглавие: |
|
|
Предполагам че става въпрос за 7 клетки NiMh акомулатори.
Ако е така най лесния начин е 12часа заряд с токов генератор на 30мА, като предварително са разредени на 1V на клетка т.е. 7V.
Ако това последното не се направи, има голяма опасноста след няколко заряда акомулаторите да не стават за нищо.
Токовия генератор най лесно с 7810 ( според условието което поставяш 12V акомулатор) схема чичко гугъл.
Ако тези 12 часа са ти много трябва да си купиш специално зарядно за бърз заряд на NiMh акомулатори (тези дето са по 20тина лева не стават ). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 14, 2010 22:06 Заглавие: |
|
|
ами нестава дума за акуломатор, а за обикновенна презареждаема батерия. Доколкото знам те са Nimh. Идеята е да батерията да захранва 1 устройство работещо на 9волта, и да има зарядно което да може да зареди батерията както от 220волта мрежа така и през запалката в автомобила.
ПП: за такава батерия говоря
http://www.pasatbg.com/jsp/showImageBig.jsp?imageId=39331 |
|
|
 |
nikiforiv Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 15, 2010 11:32 Заглавие: |
|
|
Ми то си пише на нея - "14 часа заряд при 20мА". Но според мен пак трябва предварителен разряд до 7V ( Toва е мое мнение и не казвам че е верно! ).
Между впрочем някой знае ли каква е разликата м/у NiMh акомулатор и NiMh презареждаема батерия? |
|
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 15, 2010 11:49 Заглавие: |
|
|
| Смисълът е че акумулаторната батерия е блок от елементи, които не можеш да разреждаш един по един, тъй като са недостъпни, а това си губи смисъла от "пълен разряд". Рискуваш някои от елементите да паднат много под минимума си. Обикновено тези батерийки клякат изведнъж, което е гаранция за пълното им разреждане. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 15, 2010 18:03 Заглавие: |
|
|
Неска се подсетих за друго, каква е разликата между Nimh и NiCad (Nicd). Смисъл има ли разлика при зареждането им. Другия ми въпрос е ако примерно искам да зареждам 2 по 1.5волта пак по същия начин ли ги зареждам или трябва по отделно ?
Извинявам се за глупавите въпроси, но от това което четох в нета нищо не вдянах. Благодаря на всички |
|
|
 |
|