| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 24, 2005 17:53 Заглавие: PIC езици |
|
|
| Не съм се занимавал много-много с микроконтролери, просто ми е доста трудно да свикна с този тип езици (асемблер). Чудех се има ли някой инфо дали има езици от високо ниво които са предвидени за програмиране на микроконтролери и ако има дали са на ниво.Ако някой знае нещо нека сподели |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Surch0 Гост
|
Пуснато на: Пет Мар 25, 2005 14:32 Заглавие: |
|
|
mojesh da pishes i na "C"
Ima si C-compilator.. idi na microchip.com i vish kam MPLAB kakvi kompilatori ima za nego. Drypni si gi i gi razgledai
 |
|
|
 |
Nosuch Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 25, 2005 14:34 Заглавие: |
|
|
Има много лесни начини за програмиране на микроконтролери като се използват Беисик или Ц. Въпреки че много хора предпо4итат да си пишат на асемблер истината е в тези езици. За програмиране на ПИК микроконтролери ползваи Picsimulator IDE. тя има емулатор , беисик компилатор и други полезни средства + много добре написан Хелп. За АВР може да ползваш BASSCOM AVR. Също на беисик. За ц може да ползваш CodeVision AVR. А ако потърсиш из нета ще намериш много подобни помощни програмки.
По принцип програмирането на беисик и ц е много елементарно специално за микроконтролерите, но за да програмираш пълноценно трябва да разу4иш хардуера на контролера с които искаш да се занимаваш. В ПДФ фаила на секи контролер е описана подробно неговата периферия и на4ините по които се обръща към нея.
Надявам се да разучиш нещата. Ако има още нещо питай. |
|
|
 |
ТoHu Гост
|
|
|
 |
bongo Опитен потребител

Регистриран на: 17 Окт 2003 Мнения: 347 Местожителство: Нова Загора
|
Пуснато на: Съб Мар 26, 2005 16:46 Заглавие: Езици за PIC процесори |
|
|
Има различни езици за ПИК, на мен лично никак не ми харвесва асемлера и си пиша на Бейсик, като С също е добър, но аз не го разбирам, та това си е въпрос на личен избор...  _________________ Георги Влаев, LZ3GH |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 26, 2005 16:49 Заглавие: |
|
|
| я подскажи малко за Бейсика - дай линкче към компилатора, който ползваш. разбрах имало някакъв такъв, на който хелпа му бил много добре написан. |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 10:56 Заглавие: |
|
|
| Някои може ли да ми каже от къдя да дръпна Picsimulator IDE или Proton IDE пълните версии.Никъде не мога да ги намеря.Благодаря Ви предварително! |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 15:40 Заглавие: |
|
|
| Занимавам се от години с писане на програми за PICове и според мен най-добре е да започнеш на асемблер за да разбереш какув е изобщо смисъла от програмирането. Според мен езици от високо ниво трябва да се ползват за огромни програми или сложни сметки. А предполагам никой от вас скоро ниама да пише такива. Не че ви подценявам но на асемблер спокойно и лесно се пишат програми за релета за време, честотомери, броячи, управления на клавиатури, аларми за каквото се сетите. Та мисля си май дори е смешно да се използва нещо друго освен асемблер за реализирнето на такива програми. Успех !!! |
|
|
 |
Nosuch Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 29, 2005 15:48 Заглавие: |
|
|
http://www.oshonsoft.com/ - за пиксимулатор - в него си има беисик компилатор симулатор дизасемблер и какво ли още не.
Други подобни програмки са микробеисик и микропаскал ама не помня от де ги дърпах. |
|
|
 |
Predator_MF Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2005 11:46 Заглавие: |
|
|
| #elektronchik, остави го тоя бейсик. Хващай C, ползвай тоя дето ToHu© ти го каза. CCS C засега е най-доброто което съм ползвал, опитвал съм и паскали и бейсици. Да не ви плаши факта че C е труден език. Вие сте кадърни момчета, сигурен съм че ще се справите. Пък и всичко е на английски, така че не виждам проблем. |
|
|
 |
|