Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

трябва ми следния датчик...или резистор
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 24, 2004 22:49    Заглавие: трябва ми следния датчик...или резистор Отговорете с цитат

овертюра:има един тип вентилатори за процесори които си променят оборотите според темп. на процесора. при мин темп-20С кара на 2000оборота , при мах-55С кара на 3500. това се постига лесно с датчик на радиатора до процесора точно, който всъщност е едно "просто" съпротивление от около 150 ома.....
....ето го и питането:
за да си направя собственоръчно такова чудо ми трябва някакво съпротивление, което при 35С да е 150 ома и постепенно до 55С да става 0 ома, тоест вентилатора да върти на пълни обороти.
що за чаркулак трябва да е това???
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 24, 2004 22:52    Заглавие: Отговорете с цитат

ето и линк до фабричния фан, ако не съм бил ясен:
http://www.thermaltake.com/accessories/dcfan/smartfan/a202829.htm
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Апр 24, 2004 23:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е такова
Цитат:
едно "просто" съпротивление от около 150 ома.....
ами е температурен датчик, който е свързан с управляващата интегрална схема във вентилатора.
Съществуват термистори, които да са 150 ома при 35 гр (как ги изчисли???), но в никой случай няма да са 0 при 55, ами ще са повече от 50 ома.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2004 9:08    Заглавие: Отговорете с цитат

според мен датчика не управлява директно вентилатора.Сигурно минава през някаква схема за управление.Най простото е да вземеш един термистор и в зависимост от него да си направиш схема з ауправление.Има ги навсякъде и не са сложни.
успех!
Гост

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2004 9:33    Заглавие: Отговорете с цитат

150-те ома ги измерих със тример 470ома , пък 35-те градуса, ми то при толкоз няма проблем цпу-то. За схема не искам да си правя, защото вентилатора от линка "Smart Fan II" струва 17лв. във Варна. Аз вече си имам фан и не ми трябва нов, пък ако ще правя и схема..... направо ще вземам "умния фан 2".
Та , има ли термистор с горна граница примерно 55-60 градуса (0ома), а долна към 20 градуса - 300 ома. такова май пак ще свърши работа.
Но ако към 55гр. са 50 ома пак е добре по принцип.
Кажете само какви характеристики да им търся на тия джаджи и навсякъде ли ги има - т.е. просто отивам в магазина и им викам -"Един термистор на 150 ома при 35С и към 50 ома на 60С" ?

ПП: Много благодаря за бързите отговори Smile
Върнете се в началото
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2004 9:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Гост=duni
sorry Smile .......
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2004 9:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам идея за термисторите .Май наистина ще е по добре да отидеш в магазина с уреда и да мериш наред Smile Понякога и това се налага да се прави Smile
успех!
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2004 9:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега се сещам .....защо не пробваш с елементите за размагнитване на кинескопите ? Те имат някакви подобни стойности.....
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2004 10:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Noel, нещата при позисторите за размагнитване не са ли точно обратни на това което се иска?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 25, 2004 10:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Има два чишита . Едните са с положителен а другите с отрицателен температурен коефицент.Обикновено при Philips в самия елемент има два.Единия се използва за размагнитване и при увеличаване на температурата увеличава и своето съпротивление а другия за "мек старт" на телевизора.При увеличаването на температурата намалява своето съпротивление.двете "хапчета" са в един общ корпус. разглобяваш го и си взимаш това "хапченце" което ти върши работа.
Ако трябв аще ти дам точното обозначение на този който има и от двата.Но обикновено всички Philips-и тип "банан"/извити като дъга / имат такива.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети