| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 24, 2004 22:49 Заглавие: трябва ми следния датчик...или резистор |
|
|
овертюра:има един тип вентилатори за процесори които си променят оборотите според темп. на процесора. при мин темп-20С кара на 2000оборота , при мах-55С кара на 3500. това се постига лесно с датчик на радиатора до процесора точно, който всъщност е едно "просто" съпротивление от около 150 ома.....
....ето го и питането:
за да си направя собственоръчно такова чудо ми трябва някакво съпротивление, което при 35С да е 150 ома и постепенно до 55С да става 0 ома, тоест вентилатора да върти на пълни обороти.
що за чаркулак трябва да е това??? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
duni Активен потребител

|
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 24, 2004 23:43 Заглавие: |
|
|
Не е такова | Цитат: | едно "просто" съпротивление от около 150 ома.....
| ами е температурен датчик, който е свързан с управляващата интегрална схема във вентилатора.
Съществуват термистори, които да са 150 ома при 35 гр (как ги изчисли???), но в никой случай няма да са 0 при 55, ами ще са повече от 50 ома. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2004 9:08 Заглавие: |
|
|
според мен датчика не управлява директно вентилатора.Сигурно минава през някаква схема за управление.Най простото е да вземеш един термистор и в зависимост от него да си направиш схема з ауправление.Има ги навсякъде и не са сложни.
успех! _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2004 9:33 Заглавие: |
|
|
150-те ома ги измерих със тример 470ома , пък 35-те градуса, ми то при толкоз няма проблем цпу-то. За схема не искам да си правя, защото вентилатора от линка "Smart Fan II" струва 17лв. във Варна. Аз вече си имам фан и не ми трябва нов, пък ако ще правя и схема..... направо ще вземам "умния фан 2".
Та , има ли термистор с горна граница примерно 55-60 градуса (0ома), а долна към 20 градуса - 300 ома. такова май пак ще свърши работа.
Но ако към 55гр. са 50 ома пак е добре по принцип.
Кажете само какви характеристики да им търся на тия джаджи и навсякъде ли ги има - т.е. просто отивам в магазина и им викам -"Един термистор на 150 ома при 35С и към 50 ома на 60С" ?
ПП: Много благодаря за бързите отговори  |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2004 9:36 Заглавие: |
|
|
Гост=duni
sorry ....... |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2004 9:53 Заглавие: |
|
|
Нямам идея за термисторите .Май наистина ще е по добре да отидеш в магазина с уреда и да мериш наред Понякога и това се налага да се прави
успех! _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2004 9:56 Заглавие: |
|
|
Сега се сещам .....защо не пробваш с елементите за размагнитване на кинескопите ? Те имат някакви подобни стойности..... _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2004 10:05 Заглавие: |
|
|
| Noel, нещата при позисторите за размагнитване не са ли точно обратни на това което се иска? |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 25, 2004 10:13 Заглавие: |
|
|
Има два чишита . Едните са с положителен а другите с отрицателен температурен коефицент.Обикновено при Philips в самия елемент има два.Единия се използва за размагнитване и при увеличаване на температурата увеличава и своето съпротивление а другия за "мек старт" на телевизора.При увеличаването на температурата намалява своето съпротивление.двете "хапчета" са в един общ корпус. разглобяваш го и си взимаш това "хапченце" което ти върши работа.
Ако трябв аще ти дам точното обозначение на този който има и от двата.Но обикновено всички Philips-и тип "банан"/извити като дъга / имат такива. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
|