|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
elektrik216 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 28, 2010 0:53 Заглавие: Изграждане на малка ТВ мрежа |
|
|
Здравейте, бих искал да попитам как да оптимизирам моята ТВ мрежа в къщи. Схемата на съществуващата вече мрежа съм приложил като допълнителен фаил. На ТВ4 и ТВ5 имам много голямо затихване на сигнала естествено на програмата с най-висока честота (Про БГ-64 канал). Какъв усилвател да сложа и какви ТАР-ове или сплитери да подбера, в момента съм със сплитери, защото преди години ката я правех незнаех какво е това животно ТАР. Иначе на ТВ1 и 2 сигнала е отличен, но нататътка по мрежата яко се скапва. Приемам с 2 антени метрова и дециметрова, сигнала от двете смесвам в сплитер от който сигнала отива в усилвател (на тавана е и непомня колко децибела е) и навсякъде дето съм написал ТАР са сплитери към момента. Доколкто знам на 10м кабел (качествен с какъвто съм), затихването е 2dB и по един децибел ако има наставка, 3,5 dB на всеки изход на сплитера. Моля дайте идея как да сметна какви ТАР-ове и сплитери трябва да подбера и колко децибела да е усилвателя, колко децибела трябва да има на всеки ТВ. _________________ Тролеите напред!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 28, 2010 7:47 Заглавие: |
|
|
Първо уточни какво е разтоянието от ТАП 1 до ТАП2 , тогава ще поразсъждаваме допълнително .
Ако е малко (относително) - правиш така :
ТАП1 - двоен 6 или 8 , директния изход към ТАП 3
ТАП2 - или 6 , или сплитер , но само ако ТВ1 и ТВ2 са добри телевизори и няма шум/брум от някой от тях .
ТАП3 - 8 , директния към ТВ5
Ако разтоянието е примерно 10-тина и повече метра , и ТВ-тата ти са добри , т.е. не се зашумяват един друг , нямат брумове и т.н.
ТАП1 - сплитер ... другото си е така .
Успех !
Това за кабела : 2 dB/ за 10m е долу-горе така , може и малко по-малко , но може и да е доста повече , зависи от кабела .
Ако имаш влошаване по нискочестотните програми - търси лоша връзка !
Слагане на още един усилвател (допълнителен) не ти препоръчвам .
ПП2 Колко dB да е усилвателя се преценява с прибор и измерване на сигнала на място . Освен това много от Чайна-майна усилвателите започват да кривят на още ниски нива и ако не си регулираш добре нивата и наклона на характеристиката ще стане по-лошо от сега .
До ТВ-то трябва да стигат 60-65 dB , но при качествен сигнал (при добро S/N ) и при нива 40-45 dB се вижда добре .
И обратно - при лош сигнал - и при 90dB до ТВ-то ще виждаш обилен снеговалеж .
Но ако нямаш уред , какво те "топлят" тези нива ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 28, 2010 10:37 Заглавие: |
|
|
От ТАР1 до ТАП2 е 2,5м, просто съм го пропуснал да го добавя в схемата. Още нещо което пропуснах - между спилтера след антените и усливателя има галваничен разделите с гръморазрядник, незнам той с какво затихва не е но, не е голямо, махал съм го и сигнала остава почти същия без изменения. Разделителя е български, некъде в северна България ги правеха ама...не се сещам къде... _________________ Тролеите напред!!! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 28, 2010 11:52 Заглавие: |
|
|
Не може да правиш сметки без да си мерил коефициента на предаване (затихване на кабел и TAP-ове, усилване на усилвател) на компонентите. Едно пише като данни, съвсем друго излиза като го измериш. Това го казвам от опит, работил съм в кабелна телевизия. И за кабела не може да кажеш затихва 2 db на 10 метра. 2 dB, ама на коя честота? Ако е 2 dB примерно на 100 MHz, може и да е 10 на 600 MHz. Затова пред всеки усилвател се слага честотен коректор, с характеристика обратна на характеристиката на кабела. Кабела затихва различно за различните честоти, а на входа на усилвателя нивата трябва да са еднакви. Иначе трябва да нагласяш изходното ниво по най-ниския канал, а тогава нивата на високите канали стават много ниски. Ако го настроиш по най-високия канал, усилвателя почва да криви, понеже ниските канали са с по-високи нива и го претоварват. И ако искаш качествена мрежа, не купувай TAP-ове от 1-2 лева. От 10 лв. нагоре. Пък усилвателя иска много специален подбор. На входа на всеки телевизор трябва да има ниво от 60 до 70 dB/uV. А ако са ползвани некачествени усилватели, които имат много големи интермодулационни изкривявания, не може да се постигне качествено изображение, каквото и ниво да има на входа на телевизора.
Последната промяна е направена от eler на Нед Фев 28, 2010 12:20; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 28, 2010 12:14 Заглавие: |
|
|
2 децибела/метър за най-високата честота, а иначе усилвателя има две врътки общо усилване и другата е за намаляване на сигнала на ниските честоти (еквилайзер), точно заради различното затихване...мен ме интересува горе-долу ТАР-ове с какво затихване да взема за да осигуря равен сигнал на всички тв и към кои марки да се ориентирам, усилвателя е за кабелна телевизия, но незнам марката. Благодаря за съветите до момента  _________________ Тролеите напред!!! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Фев 28, 2010 14:23 Заглавие: |
|
|
Какъв е кабела ако не е тайна. За мен е хубав РК-75-5-341А по данни трябва да внася затихване 2 дб на 10 м при честота над 1 GHz
http://www.omextrade.com/bg/cat/cables/catalogue_cables_pk75-5-341a_bg.html така като гледам не е толкова голяма разликата но знам ли.
Какво може да направиш - да пробваш да размениш телевизорите или да пробваш на тавана как се приема. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 28, 2010 14:43 Заглавие: |
|
|
Точно такъв е медно жило фолио+медна оплетка. Преди доста време го купих, беше значително по-скъп, не е 30ст  _________________ Тролеите напред!!! |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 28, 2010 16:20 Заглавие: |
|
|
При тези малки разтояния при теб -максимум 20-30м можеш да пренебрегнеш различното затихване при различни честоти . Това е особено фатално при стария тип , изцяло коаксиални кабелни ТВ , където ставаше въпрос за километри линия с десетки усилватели .
Сметни така : до всеки ТВ трябва да пристигне приблизително еднакво ниво сигнал , кабела затихва грубо 20dB/100 m , TAP8 - (1-1.5) dB в директния изход , двоен сплитер 2 dB .
Хубавото на ТАП-овете е че затихват влиянието между изходите , т.е. ако имаш брум от някой ТВ , той няма да влияе на другите . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|