Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

AC-AC трансформатор 110V
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kotana
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2010 11:33    Заглавие: AC-AC трансформатор 110V Отговорете с цитат

Имам следната ситуация. Купих един авто трансформатор от 220 на 110 волта. Води се 500W, някакъв китайски:
http://tpetrov.com/search.php?prod=ADAPT+220%2F110V+500T
това е модела.

Идеята беше да захранва един американски AV ресийвър, който се води с консумация 250W.

Дойде въпросното чудо на техниката, но без грам инструкции и аз реших, че превключвателя отгоре трябва да бъде на 110V защото такъв ток ми трябва. Включих го така, светна стендбай диода на панела на ресийвъра и до там. Като го включа да работи само се изключва/включва диода със всяко натискане на power бутона. Нищо не изписва на дисплея и изобщо нищо друго не прави.
Чух се с търговеца и според него превключвателя трябвало да бъде на 220V защото това указвало към каква мрежа се включва трансформатора /чудно как трябваше да се сетя/. Според него така както съм го пуснал съм подал над 400 волта на изхода и съм изгорил ресийвъра обаче той продължава да "работи".
Друго странно е, че като пробвах с едно външно захранване за лаптоп, което приема от 100 до 240 волта, трансформатора си работи и лаптопа се зарежда. Странно как би го правил с 440 волта.
След като сложих трансформатора на 220V както ми казаха ситуацията е същата - само диода на панела свети и лаптопа пак си работи.
За съжаление все още не съм го занесъл да ми го замерят какво аджеба вади тоя трансформатор. Ресийвъра е чисто нов и не е работил досега. Дори реално не знам дали проблема не е в него и е dead on arriveal както се казва.
И сега най-сетне да задам някакъв въпрос:
- може ли да се смята, че съм прецакал ресийвъра с тази постановка и ако е прецакан изобщо щеше ли да светва стехнбай диода му?
- може ли въпреки, че пише 500W на този трансформатор той да не осигурява достатъчно мощност на ресийвъра да тръгне? Много хора ми казаха да се застраховам с 1000W трансформатор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2010 11:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко е възможно и заради това:
1. Отиваш (намираш) при някой който има какъв и да е мултицет. Включвате в контакта и мерите какво има на изхода.
2. Купуваш си някакъв китайски уред за 5-10 лв. и повтаряш постановката. Няма да ти е излишен и няма много да се охарчиш.

Като гледам какъв е "изхода" въпросния превключвател вероятно кумутира изхода за 110 или 220(входното) може би галванично разделено.
Варианта 500-те вата да са далеч от истината - също е много вероятен, но при всички положения не си прави повече експерименти преди да измериш.
При захранването на лаптопа - операта е съвсем друга.
То ще работи и при двете положения (при 400 - не, но това предположение не е вярно) тъй като е с широк диапазон на входно и значително по-малка консумация (мощност).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kotana
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2010 12:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси за отговора.
А как бих могъл да зимеря /аз или някъде другаде/ колко W мощност осигурява този трансформатор.
И още нещо си мисля, разликата в честота на тока /50-60Hz/ би ли могла да е проблем в случая?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2010 13:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Като гледам кутията на снимката в мащаб с щепсела и гнездото за предпазителя изпитвам силни съмнения относно това, че е 500W.
Да се не окаже, че една нула е в повече.
С косвени методи за да измериш това - трябва от изхода да можеш да консумираш около 5А при това напрежението да остане 110V.

Честотата в случая, практически няма да ти окаже влияние.
Не се вглеждай на това.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2010 14:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако този адаптер е твърде лек, тоест не тежи поне един килограм, то той може би не е с трансформатор, а със симисторен регулатор, и явно няма да е подходящ за захранване на тази уредба. А ако е така, мощността му може и да е истинска, но приложението му е доста ограничено.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2010 15:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе, цената си е като за траф.
Друг е въпроса какъв е?
Върнете се в началото
kotana
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2010 15:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Трафа изглежда като истински. Тежи 3-4 кила поне.
Сега го премерих и се оказа, че и при двете положения на ключето вади все 240 волта.
Сега въпроса е дали се скапал като съм го включил към 220 волта при зададени на ключето 110 или е пълен боклук.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2010 16:05    Заглавие: Отговорете с цитат

След като е отворен, я направи някоя и друга снимка на "карантията".
Върнете се в началото
kotana
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2010 16:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Не, не е отворен, сори. Мисля да го върна, а изглежда капсулован.
Прескочих до един сервиз да го замерят с уред какво вади.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Мар 01, 2010 16:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Най добре с камъни да го замерят ,белким тръгне . А иначе може да го измерят !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети