| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 9:12 Заглавие: Схема на генератор на ток със LM2576-ADJ |
|
|
Търся схемно решение с този чип. Много съм доволен от него работи на 500mA. без радиатор идеално. Ползвам го за захранване на мощен светодиод 2вата. Всичко е на ред, но има следния недостатък. Като настроя тока през диода 550mA. за 15мин. се качва на 650-700mA. Ако го настроя в началот на по малък ток диода свети слабо и за 10мин. светва на макс. Явно като се загрее диода си променя съпротивлението и тока бяга, а тази разлика не знам до колко е удачна при продължителна работа на диода да не изгори. Доволен съм защото около чипа има 5 елемента и се получи компактно и се загрява до 40град. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 9:13 Заглавие: |
|
|
| Явно си направил генератор на напрежение, а не на ток. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 9:20 Заглавие: |
|
|
Използвах стандартната схема от даташийта. Шотки диода ми е 3А а не 7А както пише там, дросела ми е 100микро хенри, само това е разликата. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 9:41 Заглавие: |
|
|
| Друго нещо те попитаха - коя (каква) схема си реализирал? |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 9:51 Заглавие: |
|
|
тази от даташита ето в атача _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 10:05 Заглавие: |
|
|
Набързо прегледах закаченото и не видях отговора на зададения въпрос.
Трудно ли е да се даде конкретен и ясен отговор - коя (каква) схема си направил?
И правиш ли разлика м/у схема за генератор (източник) на напрежение и генератор на ток ?
Оставам с впечатлението, че си направил някоя (не зависимо коя) от схемите за източник на напрежение. Вероятно съобразено с твоя диод.
Ако е така, то това което получаваш на практика е напълно логично и нормално.
Пада в/у диода като загрее ще се промени (макар и малко) и след като поддържаш посточнно напрежение в/у изводите му - тока който тече според волт амперната характеристика в този участък "ще литне". |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 10:20 Заглавие: |
|
|
Да направих един стабилизатор на напрежение със регулируемия вариант, като използвах: LM2576-ADJ, 100Мф. на вхова, 1000Мф. наизхода, дросел 100микрохенри., шотки диод на 3А и един тример 10Ком. средния край към крачето на чипа, другите 2, единия на + другия на маса. По схемата нямам питане или забележки всичко ми е ясно защо е така. Просто питането ми е, че търся схема на генератор на ток с този чип ,защото ми харесва работата му и КПД то му е 80%. Просто решението на моя проблем е генератор на ток. Или пък да сложа някакъв елемент на изхода позистор или незнам какво, което да ограничава тока на 550mA. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 10:30 Заглавие: |
|
|
Потърси в Гугъл:
LM2576 constant current source |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 11:54 Заглавие: |
|
|
Колкото и да гледам даташита все ми се струва, че в него няма пример за генератор на ток. Ма... може и аз да съм в заблуда.
Не, че не може да се реализира с посочения чип. Малко трябва да се попроми обратната връзка ио да се добавят товарни резистори.
Или си е създаваш сам схемата или както посъветваха търсиш в гугъл-а. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 15:15 Заглавие: |
|
|
| Защитата е вътрешна и няма външен сенсор за тока ,може да си туриш едно резисторче и с два транзистора да командваш на извода ON/OFF , или да пробваш с MC34063 ,която има външен резистор за токоограничението . |
|
|
 |
|