|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nhadjinikolov Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 21:18 Заглавие: Соларно зареждащо устройство(18 волта, зареждащо 400 Ah/12V) |
|
|
Здравейте,
Имам за задача да сътворя устройство за зареждане на голям акумулатор(между 200 и 400 амперчаса - не съм сигурен за точната стойност). Ще имам на разположение 108 клетки с данни
| Цитат: | Average Power (Watts): 1.75 Wp
Average Current (Amps): 3.5 Imax
Average Voltage (Volts): 0.5 Vmax |
като идеята ми е да се навържат, за да дават 18 волта, които после да се подават на устройство за зареждане на батериите. Търсих схеми за зареждане, но доста от тях са опростени(не принципни схеми).
След известна доза мислене, ми дойде ми на ум следната постановка:
- Микроконтролер, който мери напрежението от клетките и напрежението на акумулатора, чрез делител и ацп-то си
- Отпушва мощен транзистор, за да освободи пътя на тока към батерията и тя се зарежда, когато напрежението падне под дадено ниво и спира да се зарежда, когато стигне някакво критично ниво.
Намерих един ПДФ, в който е показана схема Boost Converter - http://www.eurojournals.com/ejsr_33_3_13.pdf
Тя би могла да се приложи, в моментите, в които слънцето не грее толкова силно, за да зареди батериите.
Молбата ми е, ако може да коментирате идеята ми и да дадете насоки или ако знаете нещо готово на разположение в мрежата, да споделите
Също така разяснение на тема Charge Controller какво всъщност е, би било добре дошло По мои предположения е широчинноимпулсен модулатор, който регулира тока и напрежението, които влизат в батерията...
Благодаря предварително и се извинявам за бегло нахвърления текст, просто все още всичко ми е много на куп в главата По-нататък ще дам данни за акумулаторите
Последната промяна е направена от nhadjinikolov на Съб Мар 06, 2010 14:34; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lz1wvm Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 22:13 Заглавие: |
|
|
Връзваш 3 стринга по 18 клетки.На изхода ще имаш максимално 18 волта и 10.5 ампера.Charge Controller има аналогови,има и с ШИМ.На теб ти трябва зарядно с изходен ток около 16 ампера.По добре е да е импулсно,но схеми има много.След като имаш входни и изходни данни,трябва да попиташ Гугльо за това устройство.  |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 18:31 Заглавие: |
|
|
В тотално заблуждение си! в случай че става въпрос за акумулаторна батерия от 9 оловни клетки x2V=18V ще са ти необходими минимум 21V а без позиционен контролер и заряден контролер ще можеш да ги зареждаш около 2-3часа дневно.
Последната промяна е направена от Петров на Съб Мар 06, 2010 2:22; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
lz1wvm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 20:47 Заглавие: |
|
|
До колкото разбирам,колегата nhadjinikolov иска да си направи зарядно за фотоволтаичен панел,с клетки по 0.5 волта и т.н.
| Цитат: | Average Power (Watts): 1.75 Wp
Average Voltage (Volts): 0.5 Vmax |
наистина съм объркал,но клетките не са по 2 волта както пишете г-н Петров.
| Цитат: | | Връзваш 3 стринга по 18 клетки |
трябва да са 3 стринга по 36 клетки.  |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 05, 2010 22:58 Заглавие: |
|
|
| lz1wvm написа: | | наистина съм объркал,но клетките не са по 2 волта както пишете г-н Петров. |
Не пиша за фотоволтаиците а за елементите от които е изработен акумулаторa че тия 18V се вързват единствено с оловен акумулатор съставен от 9 клетки по 2V и чието зарядно напрежение е 21V. А и не пиша на теб  |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 0:00 Заглавие: |
|
|
| Петров написа: | | ...елементите от които е изработен акумулаторa че тия 18V се вързват единствено с оловен акумулатор съставен от 9 клетки по 2V ... |
Според мен автора не говори за 18V оловен акумулатор, а за 18V които иска да получи от соларните клетки за да зарежда оловната батерия.
| nhadjinikolov написа: | Ще имам на разположение 108 клетки с данни
Цитат:
Average Power (Watts): 1.75 Wp
Average Voltage (Volts): 0.5 Vmax
като идеята ми е да се навържат, за да дават 18 волта, които после да се подават на устройство за зареждане на батериите. |
Колко волта, обаче е батерията не е споменато, а това също не е без значение. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 2:35 Заглавие: |
|
|
| Филипов написа: | | колко декара |
При така поставените условия 100А акумулатор ще се зарежда приблизително 3 дни при 100% КПД на преобразуването и идеални климатични условия. Тук уцели площа за 400А акумулатор
penkeler А според данните които е дал автора иска да зарежда 400А батерия с 30А среден дневен ток и имайки предвид саморазряда ще си реализира само подзарядно и батерията никога няма да се зареди. Задачата е не решима при така поставените условия и колкото и да си чешем клавиатурите перпетум мобиле няма да спретнем  |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 8:40 Заглавие: |
|
|
Заданието точно определено с посочените клетки ли е?
По скоро се ориентирайте към 175W-ви панели ако искате да свършите работата. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |
nhadjinikolov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 10:45 Заглавие: |
|
|
Моля за извинение за отсъствието ми
Става дума за 18 волта изход от клетките и 12 волтова мрежа. Пропуснал съм да спомена за напрежението на акумулатите
Всяка клетка на фотоволтаика е 0.5 волта, а всяка клетка на акумулаторната система е 2 волта.
Става дума за такива акумулатори -> клик тук
Втория модел от таблицата - 4 OPzS 200
Оказа се, че е 400 ампер-часа.
Идеята е да се захранват тези акумулатори през седмицата(работни дни) и събота и неделя да се ползва зареденото, като през седмицата ще се ползва ток само за алармена система, която общо взето не черпи нищо и един хладилник(тук вече е малко относително, но ще се търси енерго-икономично решение).
Подредбата на клетките ще бъде, както lz1wvm е казал - 3*36 = 18 волта с 10.5 ампера ток.
От прочетеното до сега се появиха някой въпроси:
1. Как да се зареждат акумулаторите, като се запази техния живот най-дълго.
2. Дали е удачен варианта да се пуска всичкия ток със ШИМ, който да зарежда на 14 волта, докато батерията не достигне 100% - 12.8 волта?
//ръководя се от таблицата в този сайт -> http://www.solarnavigator.net/battery_charging.htm
Имах и още въпроси, но ми изкочиха от главата... Когато се сетя какви бяха ще ги напиша  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|