| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 10:35 Заглавие: Въпрос за PIC на тема Асемблер |
|
|
Имам нужда от малко помощ от някой, който разбира от асемблер. На един PIC16F84 на портовете RB0 - RB7 се подава определена логическа комбинация. Въпросът ми е при промяна на комбинацията, трябва ли да се рестартира PIC-а за да възприеме новата комбинация и да реагира със сигналите на RA2 - RA4, понеже гледам, че има свързан бутон на reset-а.
Сорс Схема |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 11:12 Заглавие: Re: Въпрос за PIC на тема Асемблер |
|
|
| eler написа: | | ..... Въпросът ми е при промяна на комбинацията, трябва ли да се рестартира PIC-а за да възприеме новата комбинация и да реагира .... |
Не, това трябва да е именно функцията на записаната програма. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 12:28 Заглавие: |
|
|
| Да, но не съм сигурен дали програмата е направена така, че постоянно да проверява портовете. Затова моля някой, който разбира от асемблер да види сорса и да каже как е положението. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 13:14 Заглавие: |
|
|
| Да, порта се чете, но според е мне ще е далеч по-добре да поставиш по-конретно и коректно проблема. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 13:30 Заглавие: |
|
|
| Ами конкретно: PIC-а управлява PLL синтезатор, като честотата се задава с джъмпери на RB0 - RB7. Трябва да синтезирам само няколко конкретни честоти, като вместо джъмперите мисля да сложа галетен превключвател с диодна матрица. Та интересува ме дали като превключа галетния превключвател честотата ще се смени или трябва след всяко превключване да се натиска бутона reset. Защото ако е така, ще трябва да измисля и схема за автоматично задействане на ресета при всяко превключване. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 14:23 Заглавие: |
|
|
| eler написа: | | .... трябва след всяко превключване да се натиска бутона reset. Защото ако е така, ще трябва .... |
Да, трябва.
П.П. Пише го и на страницата:
| Цитат: | Instructions
The Tl1 button resets the unit. Press it after frequency set. The unit provides a reset on power-up, so you don't need to use the button.
.................. |
|
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 15:37 Заглавие: |
|
|
| А, намерих къде си го видял това. Тая схема схема се ползва в различни устройства. Аз гледах тук: http://pira.cz/entx3pll.htm и тук: http://pira.cz/entx3.htm и няма подобни обяснения. Попаднах там с Google и не бях разглеждал целия сайт. Значи въпроса се изясни. Благодаря за помощта. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 16:51 Заглавие: |
|
|
Ooo тая схема иска рестарт за да се промени честотата. Чете джъмперите само при ресет.
Иначе аз съм пробвал с друг PIC 16F648A ама не ще а би трябвало да става с PIC16F627/627/648 те са еквивалентни и даже по-добри и най-важното 3 пъти по евтини. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 17:09 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | ...Иначе аз съм пробвал с друг PIC 16F648A ама не ще а би трябвало да става с PIC16F627/627/648 те са еквивалентни и даже по-добри .... |
И какво е общото м/у хардуерната платформа (конкретния процесор) и написания софтуер за конкретното приложение  |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 06, 2010 18:26 Заглавие: |
|
|
slav4o.com еквивалентни контролери няма произведени от една и съща фирма освен ако не носят едно и също име и се различават само по последните буквички от името, които означават работна температура., корпус и т.н.
Иначе тези контролери веднага могат да заменят Ф84 но трябва да изключиш вътрешните компаратори за да можеш да използваш съответните пинове като входно изходни. За целата някъде в началото след инстукции TRIS трябва да напишеш
movlw 0x7
movwf CMCON _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
|