Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ел.енергия от вятъра
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 15, 16, 17  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Нед Мар 27, 2005 18:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди около половин година слушах една лекция за "Възобновяеми енергиини източници" на един украински професор. Беше доста впечатляваща по отношение на самите опити и експерименти, които са правили с различни източници на енергия, било то на: топлинна, светлинна, на водата, механична и др. Та там също се споменава за превръщането на енергията на вятъра в механична и от там в електрическа, на практика масово строели такива установки по краибрежието в Украйна. Аз също съм виждал по нашето крайбрежие такава установка, мисля че беше между Ахелой и Несебър.
Но има нещо друго, наистина в България тази инвестиция още е несигурна, по отношение на климата и на законите ни. Коментирали сме с мои колеги от университета, че примерно ако се инвестира в малък ВЕЦ сега, трябва да минат поне 10-тина години за да носи печалба, но за това време знае ли се какви ще са законите в нашата държава.
П.С. "Няма загуба на енергия в пространството, има само преминаване на енергията от един вид в друг".
BatGeorgeone
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: North-East Bulgaria

МнениеПуснато на: Вто Мар 29, 2005 9:26    Заглавие: Здравейте Отговорете с цитат

Ето ме и мен с новини,

токущо се върнах от София и нося 33 постоянни магнита , закупих ги от единствения в бг прозиводител на постоянни магнити.
Няма да обяснявам кои са те защото това ще мине за реклама, затова ето им сайта : http://www.pramiz.com/pramizbg.html

Аз ги посетих в прозиводствената им сграда в Нови Искър и ще ви кажа че съм впечатлен от лубезността и гостоприемството които ми бяха показани въпреки че аз не съм потенциален купувач на големи количества, както и да е много лубезни хора дори и по телефона ще ви укажат пълно съдействие.

За съжаление не произвеждат редкоземни магнити , които дефакто са най-подходящи за целта a imat nqkolko vida drugi magniti , ta ste se opitam da napravq maket , umalen model na ne6to i posle ako uspeq da postigna efectivnost ste zapo4na stroej na golqm model s mo6tnost pone 1000 W a za6to ne i pove4e ...

BTW mnogo se izvinqvam 4e pi6a na latinica ni govora s priqtelkata mi a tq nqma kirilica i mi e trudno da smenqm na vseki 15 sekundi .

Ta ve4e nabavih magniti sega predstoi ? ot kude da namerq meden provodnik za namotkite i ti s podhodq6ta debelina i duljina , nikoga ne sum pravil trafove i t.n.

Kakto i da e , imam 33 magnita s rameri 15 na 35 na 3 mm i ste opitam da napravq model s dvoen rotor i stator mejdu tqh s namotkite, za celta smqtam da napravq samo 1 rolka s namotki s koqto da eksperimentiram s debelinata i broa na namotkite a magnitite taka ili ina4e ste trebva da gi nalepq na 2ta metalni diska za da moga da pravq opita vuobste.

Sno6ti vuv vlaka si pravih opiti kato zalep nqkolko magnita dali ste se uveli4i tqynata sila i to kolko proporcionalno , i otgovora e DA zalepete 2-3 i pove4e magnita silata im se uveli4ava pravo-proporcionalno , super.

Ta zatova re6ih da opitam s umalenia model , vse pak samo magnitite mi struvaha okolo 20 leva priblizitelno a posle moga prosto da um uveli4a broq za da postigna po golm efect na generatora .

Vapreki 4e magnitite koito izpolzvam sa nqkolko PUTI po slabi ot su6tiqt razmer redkozemni takiva vse pak ste mi pokajat principa.

Bih iskal da pipitam za maluk suvet nqkoj ste mi dade li idea kak da namerq v Kavarna ili Balchk trubi za skeleta, ot tezi po stroejite mislq da izpolzvam trojna konstrukcia 2 trabi formirat bulgarskata bukva L , suedinqvat se na vurha i to4no tam ste sloja generatora a dolo v osnovata si ste lejat na betonna osnova i ste budat s ne6to kato PANTI koeto da pozvolqva da lqgat na zemqta i posle da mogat da budat plavno i stabilno izdignati , bla bla ste vi pokaja skica skoro Wink)
A tretata truba ste gi fiksira i te ste obrazivat piramida , tova ste mi dade qkost i stabilnost bez nijdata ot vujeta , strah me e da raz4itam na vujeta za6toto vse pak sme v BG i tuka ima mnogo dobrojeateli i zavistnici i subotaj e ne prosto veroqten a po4ti 99% garantiran kato ne6tastie !

Za perkite i propelera oste ne sum re6il na 100% no misla 4e opita ste pokaje koe e naj efectivno i lesno za izrabotka , ste opitam ot durvo ili durvo + plat + fibrostuklo ili kvoto i da e za da obrazuva witlo , ste vidq ne znam za sega , ima i drugo ? kato metalnite diskove za rotora i statora , lageri i os'i vuobse oste dosta ?ni no vse pak poleka leka ste se re6avat i tezi ne6ta.

Moje bi ste se naloji da pitam za suveti s namotkite i mnogo drugi ne6ta no tva bude6teto ste pokaje.

Zasega otivam da derzaq w mrejata i da subiram info Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
BatGeorgeone
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 29, 2005 9:29    Заглавие: Sorry zabravih ne6to ! Отговорете с цитат

Kanq vseki kojto ima jelanie da obsudi proekta mi ili ima kakuvto i da e opit v tazi sfera da zapovqda kogato sum ON-LINE v ICQ , moqt nomer e 56361119 a na sita mi se vijda dali sum ON ili OFF line http://georgeone.org
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Мар 29, 2005 10:17    Заглавие: Отговорете с цитат

иши на кирилица!Рискуваш никой да не чете огромните ти постове.А за проекта,аз лично ще изчакам да откриеш топлата вода с динамото. Laughing Laughing Знаеш ли че това понятие е въведено преди повече от 150 години Laughing Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
BatGeorgeone
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 29, 2005 10:45    Заглавие: Мерси за критиката Отговорете с цитат

И за динамото мерси , извиних се за кирилицата и обясних.

Относно динамото не ми е ясно много намека ти , динамото оео мога да набавя а и ти верятно имаш подобни възможности , изисква много високи обороти и е чувствително към влага и температура.

Оборотите на ветрогенератора за ниски поради техническата му конструкция, зная за съществуването на средства за повишаване на оборотите Wink но те рязко намаляват КПД и усложняват и оскъпяват конструкцията на генератора, не съм срещал някой да постигне обороти над 2000 а дори и 3000 за да е ефективно едно да речем авто динамо.

Влага и температура могат да се овладеят но оборотите са си обороти.

С постонните магнити и се изработват генератори ефективни точно при ниски обороти диапазон 200-700.

P.S. мисля , че конструктивната критика е пътят към най-доброто решение на който и да е пробем което може да бъде взето съвместно в един форум , затова благодаря на всички !
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 29, 2005 11:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Видно е че не приемаш никакви съвети Very Happy Най неефективния и скъп генератор е динамото или това което смяташ да правиш,тъй като вече си си закупил магнити можеш да произведеш (евентуално) само постоянно напрежение поради естеството на работа на динамото,нали не смяташ да въртиш магнитите? Very Happy Това постоянно напрежение въобще няма да е постоянно защото силно зависи от товара (постоянни магнити) и оборотите (скорост на вятъра).Така че тези 3-25 волта примерно трябва да ги докараш до 220 променливо до колкото разбирам.Ще ти трябва много качествен и скъп инвертор (иначе не препоръчва включване на лаптоп) и вече си похарчил много повече пари отколкото ако тръгнеш по идеята с 3 фазен "алтернатор" подобен на автомобилния и съответно оразмерен и регулируем за 220 волта променливо,което само ще си изменя честотата и много по лесно може да се трансформира в каквото ти трябва Laughing Те това имах пред видА и кулата не бива да е пирамида защото "устройството" трябва да се върти и следи посоката на вятъра за по висока ефективност поне според мен.. Laughing
Върнете се в началото
BatGeorgeone
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 29, 2005 11:12    Заглавие: Благодаря много Отговорете с цитат

За кулата тя е пирамидална но генератора с витлата си се варти според вятъра,тва няма спор.

Виж за "3 фазен "алтернатор" подобен на автомобилния" много ме заинтригува, аз и идеа си нямам какви са динамата в автомобила аз просто искам токогенератор да работи с сравнително ниски обороти , защо се насочих към мангнитен такъв, ами най-лесно се правят според хората и най-много инфо имам за тях а и частите за тях май са май евтини , за ефективността не споря , аз просто се мъча да направя нещо.

приемам съвети и критки от всеки , и много лесно бих сменил посоката си
относно генератора, за мен най лесно е да купя такъв но на добра цена а засега изгледи за такива предложения няма , затова профължавам да дерзая Wink))
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 29, 2005 12:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно това ти казах вече в по горните постове (четеш ли ги?) Много трудно ще си направиш ротор на какъвто и да е генератор,затова се опитай да използваш нещо готово.Например мотор от бормашина (ръчна дрелка ) е колекторен с известна преработка може да стане 3 фазен генератор.Стар асинхронен мотор от някаква машина,например с разбити лагери или размачкан ротор,статора му има 6 навивки вързани в 3 секции и изведени за различна схема на свързване звезда,триъгълник.Трябва да му намериш навит ротор с колектор и ето ти готов генератор 1-2кW.Трябв да решиш какво ще правиш и да обиколиш складовете за отпадъци (ако не са успели да им извадят жицата)....
Върнете се в началото
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 29, 2005 21:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен най-простия вариант е да си намери редуктор, няколко синхронни генератора като тези в автомобилите, както ти предлага Stoy40(на старо от някоя морга си ги закупи, и най-вече от руските коли че ще ти излезят по-тънко) Един такъв генератор си има управление на възбуждането(на самото напрежение) и е около 600-800 вата. Та закачи няколко броя на една ос, като ще ги използваш да ти зареждат акумулаторни елементи на 12V. От там си закупи един по-як UPS и го ползвай за инвертор, или си реализираи някаква схема на инвертор.
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 29, 2005 22:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Мога да добавя и още нещо, но е свързано с енергията на слънцето. Виждал съм така наречения слънчев боилер. Реализиран е като се използва обикновен боилер, като източник на топлина се явява енергията на слънчевите лъчи. Използват се 2 или 3 радиатора от автомобил, които са свързани към балона на бойлера така че водата да си самоциркулира по естествения път. Като двата радиатора са боядисани в черно(знаем защо) и са поставени в пространство, което е затворено отгоре със стъкло. Сигурно става ад, когато попаднат слънчевите лъчи вътре. Така всяка слънчева лятна вечер имаме един слънчев бойлер осигуряващ ни топла вода.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 15, 16, 17  Следваща
Страница 4 от 17

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети