|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Plamskia Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 1:27 Заглавие: Питане за схема с таймер 555 |
|
|
| Здравейте на всички от форумът.Имам затруднение в избор на схема, и не мога да се оправя сам.Въпросите ми са следните.Трябва ми схема с 2 таймера 555 с които да се получат следните данни на изхода.Изхода ще командва един транзистор който ще включва магнет вентил.Трябва да има възможност да се регулира честотата от 1 Hz до 350 Hz.Продължителноста на импулсите да бъдат от 0.2 до 5 ms.Схемата да бъде с два потенциометъра да може да се регулира честотата и импулсите.Опитвам, не мога да намеря работеща схема. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
kolef1 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 4:53 Заглавие: Схема с 2 таймера 555 |
|
|
Имам книга с много схеми с 555, но е на руски. Това не бърка нещата, но не съм сканирал съдържанието. Като се прибера утре ще я взема за сканиране. Предполагам, че в нея ще има това, което търсиш. Погледни сайта по - долу. Там също може да откриеш нещо, каквото ти трябва.
http://www.knigi-ant.hit.bg/ |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 10:18 Заглавие: Re: Питане за схема с таймер 555 |
|
|
| Plamskia написа: | | ...честотата от 1 Hz до 350 Hz.Продължителноста на импулсите да бъдат от 0.2 до 5 ms. |
Коефициента на запълване на импулса е абсолютна стойност или се дава в проценти. Например коеф. 0.25 (или 25%) ще рече че 1/4 от периода ще е лог. 1, а останалите 3/4 лог. 0. Уточни в какви граници ще се променя. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 11:02 Заглавие: |
|
|
| 5mS в общия случай е 200Hz ,няма как да работи до 350 ,трябва Кз да е по голям от 100% ,което е невъзможно. Пък и съвсем наскоро имаше подобна тема ,айде спрете се с тези генератори за командване на дюзи ! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 11:49 Заглавие: |
|
|
| Поразгледай програмката в атача. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 11:59 Заглавие: |
|
|
За друго се опитвам да направя управление, няма нищо общо с дюзите.Не си мисли, че всичките искат да се занимават с дюзи Ето за какво става дума.Докараха ми от Германия една машина за сменяне на спирачната течност по автомобилите.Течноста трябва да се сменя периодично на колите.На тази машина и извадили платката и ми я докараха така.Има агрегат който прави вакум, и съд в който се събира старата спирачна течност от тръбичките.Трябва да се комадва един магнет вентил, който пропуска течноста.Трябва да работи на импулси.От Германия ми казаха, че управлението трябва да отговаря на тези данни, които ги написах.Не продават отделна платка, а искат да ми продадат цяла машина. Аз пък искам да си направя управлението.Видях платката на снимка, на нея имаше два таймера 555, други интеграли няма.Не е кой знай каква сложна.
Твойта схема я пробвах, но не става, да променям честотата като се променя захранването на 5.Импулсите се замазват и не става за работа.Би трябвало коефициента да 1/4 при 1, и 3/4 при 0.Но не съм сигурен в това. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 16:29 Заглавие: |
|
|
Дай сега по-точно . Искаш да направиш схема на импулсен генератор която да има два потенциометъра .Единия за честотата и другия за коефицента на запълване . Като двата потенциометъра да действат независимо ?
Оставяме таймера 555 настрана... или задължително трябва да е с таймер ? _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 17:23 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | управлението трябва да отговаря на тези данни, които ги написах. |
Физически е невъзможно да работи с импулс 5mS над 200 херца ,иначе нали с два таймера колегата я е направил ,не е толкова сложно ,но ако втория е нагласен на 5mS ,а първия го запуска с честота над 200 Hz ще получиш постоянно ниво на изхода. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 18:38 Заглавие: |
|
|
Разгледай ,
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=60295&topicshow=Таймер%20555
Схемите който ми препоръчаха fortech /с два таймера/ и ELP /един таймер/ работят ,управлявам винтил - честота през която се отваря и продължителност на отвореното състояние . Схемата с един таймер - има нелинейна зависимост от положението на тримера /потенциометъра/ с нея работи от 1 седмица и няма проблем , за което им благодаря на fortech i ELP. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 07, 2010 18:47 Заглавие: |
|
|
| ivpav написа: | | Дай сега по-точнo... |
Да, точно така, да има два потенциометъра с единия да се регулира честотата, а с другия продължителноста на импулсите.Трябва да действат независимо.Честотата може и да не достигне 300 Hz, не е задължително.Немците ми пратиха това, продължителноста на импулсите да бъдат от 0.2 до 5 ms.Продължителноста на импулсите държат магнет вентила отворен.А честотата го кара да се включи и изключи.Същноста на машината или тънкоста се състои в това да се изтегля спирачната течност с импулси, по този начин течноста вътре вибрира и се запенва, и главното е че като има тласъци чисти вътрешно тръбичките.Има дозатор, който пропуска по малко да излиза течноста, а не бързо.Иначе най-лесно е да се откачат тръбичките и да се остави да изтече, но тогава не може да се очистят наслагванията вътре в самите тръбички.Това е целта и идеята на немците.Не е задължително да бъде с таймер, но пък немците оригинално го направили с два таймера 555.
Коригирал съм ти поста Не се отговаря с този бутон
Последната промяна е направена от Plamskia на Нед Мар 07, 2010 19:13; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|