Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ADF7020-1 някой да има в наличност в България

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 07, 2010 21:30    Заглавие: ADF7020-1 някой да има в наличност в България Отговорете с цитат

Последно питане. ADF7020-1 предлага ли се от някой в България? За момента ми трябват няколко бройки. Ако тръгне джаджата, ще си купя много, но това после. К1 ми доставят всичко което ми е трябвало, но подмрънкват като спомена цифри в обем "няколко". Ако и друг им вижда приложение, може да се кооперираме и да се пазаря примерно за 20 бройки, пък ще си ги делим... Цената на едро в Обамия е 2.23 зелени. Тук ще е нещо като 5 лева с ДДС, ама само предполагам. Други разполагат.

Хубавото на тези чипове е, че могат да работят в 70 сантиметровия банд. На мен ми трябва за да пусна едни данни като UI фрейм по AX.25. Телеметрия на моментното състояние на вятър, влажност, температура, атмосферно налягане и т.н. Ако има и други ентусиасти, може да си нацвъкаме мрежа. Метеостанцията я взех за 124 евро с доставката и човекът в Германско има много. Тук същите ги продават по 500 лева, ебаси! TFA Sinus. Като Айрокс, Хъниуел и ред други брендове. Протоколът е ясен (ужким), има проблем с програмизма, но това винаги е било проблем. И програмистите като и техниката се изколцатиха. Нема вече от стария матриял.

П.П. Чиповете са перфектни за "умна къща" без жици. Някой тук питаше за идеи по темата.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kabel
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Павел бяня

МнениеПуснато на: Нед Мар 07, 2010 23:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Кажи нещо повече за проекта.Аз съм вързал пико ай-пи и отзелно Z-bi
за експеременти.Съгласен съм да участвам но ме интересува цифрите на станцията виждат ли се от 4,5 метра добре или трябва напрягане.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Нед Мар 07, 2010 23:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Smile
Vaklin Smile Може да си поръчаш този ADF7020-1 от Farnell през Комет. Там гледам, че цената е около ?6.27 до 9 броя Smile
Какво си решил да правиш, ако не е тайна .. Ако е нещо свързано с метеостанции мога да помогна Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 08, 2010 7:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Разказвам неизчерпателно...

Има метеостанция. В случая е TFA Sinus. В България я продаваха на http://www.stringmeteo.com/stations/sell.php , но сега я няма в листа. Цената беше нещо като 500 лева. Купих си я от eBay. http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=380204652428&ssPageName=STRK:MEWNX:IT Човекът ми взе 124 евро с доставка по DHL и пристигна за 4 дни. На въпроса за самата метеостанция дали се виждат цифрите от някакви метри, определено отговорът е отрицателен. Размерите на дисплея са 120 на 75 милиметра (мерено на око) и там има и разни картинки и т.н. Целта на мероприятието е друга. Ще стигна и до там. Станцията е съвместима като протокол с Honeywell и Irox. За компютъра се обявява като HID. Weather display (това е софтуер за PC) си я чете на общо основание. Данните които точи от нея са нещо от типа:
5A 31 82 32 15 C0 76 0A 00 0A 0A 00 0A 0A 00 0A 0A 00 0A FF FF E7 3F 05 06 40 23 00 14 00 04 75 00 A5

Това отговаря на:
1022.4
Forecast icon 5
Raw temperature =15 C0
temperature= 1.5 oC
extra temp 1 -1.0
extra temp 2 -1.0
extra temp 3 -1.0
extra temp 4 -1.0
extra temp 5 166.5
extra hum 1 10
extra hum 2 10
extra hum 3 10
extra hum 4 10
extra hum 5 147
windspeed= 1.2 kts
wincchill=-0.6
gust speed= 2.0 kts

Коя цифра точно кое е, е въпрос на минимално чоплене. Мога да приложа и точно какво прави през USB'то, но е дълго. Въпросът е, че спокойно се снифва.

Сега минавам на това какво ми трябва...

Станцията се намира в точка Х, където си отчита текущото състояние на атмосферата. Някакво автономно устройство изчита през периодичен интервал RAW данните и ги изпраща по радио. За да стане, трябва да се сглоби джаджа, различна от компютър, която да прочете данните през USB'то, опакова ги в познат за населението протокол и ги изпрати на определена честота. Друго устройство (всеки каквото му е на душа) слуша за данните, обработва си ги след приемане както си поиска и си ги демонстрира с каквито иска размери на цифрите. На мен лично ми трябва за да се спести един човек, който трябва да издиктува определени цифри, гледайки ги от дисплея на станцията. За момента нуждата е данните да са локално достъпни (няколко километра по въздух), но нищо не пречи, да се транслират и от точка, достъпна за приемане от голяма част от територията на България. Това после. Чипът за трансивър го избрах на първо четене, вероятно има и други подходящи. Мотивацията ми точно за него беше, че може да се докара на 70 сантиметра банда и шифтът му може да съответства на възприетите за FSK при използване на TNC. Опаковането за момента ще трябва да е като UI фрейм на AX.25 за да е съвместимо с други устройства и да отговаря на изискванията за излъчване в любителски банд. Т.е., потокът си върви с инициал, а после се слагат или координати или идентификатор и суровите данни от станцията.

Това е в общи линии.

Проблемите... Единствен проблем в случая е писането на фърмуера за процесора. Трябва да се работи с чип, който има вградено OTG и да се осъществи управлението на трансивъра. По отношение на документация какво точно трябва да се направи, имам всичко необходимо.

Демек, търси се читав, слабо натоварен и лично заинтересован програмист... И да му е ясно за какво говорим, щото съм си оклел дните с надъхани, но трудно схващащи!
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 09, 2010 12:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще се окаже, че само на мен ми трябва такова нещо... Здраве да е. Ще се боря самосиндикално.
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Мар 09, 2010 21:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
Ще се окаже, че само на мен ми трябва такова нещо....

Значи си открил "нишата" , не се оплаквай Wink , успех !
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Мар 09, 2010 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

А готови модули за 433 MHz Rolling Eyes вярно малко по-скъпички са обаче.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Вто Мар 09, 2010 21:23    Заглавие: Отговорете с цитат

off// И, понеже Ваклин, винаги е бил нестандартен, недоразбран /понякога, или по - често...все тая - това не е негов проблем!/... От съвсем "човешко" любопитство, се питам - каква е в същност идеята му в момента?! Дали да усети тръпката, от това, че е възможно да "осъществи" това, което е започнал, или тръпката от това, че никой не може да му помогне / в момента /???!!!

Широко скроен човек като него, би ми отговорил ... абе, както реши! Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 09, 2010 21:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Естествено, че ще отговоря. Нали с приказване стават работите. Нацупени са тези с парите... Дето им трябват и т.н. Но, това е друга тема.
Сега по същество:

За да излети или кацне санолет, самолетче, метла или друго подобно устройство са му необходими някои параметри. Едни от тях са постоянни, като, къде е пистата, къде са жиците на енергото, може ли бай Теньо да си пасе говедата баш там и баш сега или сме пуснали тока по оградата овреме, 'а му се гътнат уфсете, ебаси, и други, които са бързо променливи и, за съжаление, локални. Те са посока и скорост на вятъра, атмосферно налягане, влажност и температура. На учените места седи един чичко и ти ги диктува по радиото. Ама там чичкото има тарифа, пък и местата с чичковци са малко. Да бъдем точни 4 на брой с постоянни чичковци (ама пък искат "наряд" за работа), 1 дневна смяна (пак с наряд) и още няколко с чичковци с работно време "кога им кеф". Тези, последните и те се изколцатиха и искат по некоя кинта, ама може и да се финтират ако си мъжко момче. Значи, за да може човек да се прави устойчиво на шашкънин е необходимо да си бележи няколко поляни при баба на село, при "оня" с тракторите и ред други такива, за да си осигури равнопоставен достъп до въздушното пространство. Обаче, да накараш баба на село, оня с тракторите или пък голата поляна с нищото да ти кажат колко е QNH, RH или пък вятъра и това да стане с използване на комуникационно средство (било и GSM) е малко трудно. По тази причина е необходима автоматизация на процеса. Вариантът който съм описал е приемлив и е с инвестиции от сила 500 лева на точка. Което си е тънкана за този род дейност. Като начало ще се пусне експериментално в няколко точки, пък ако се възприеме, може да се покрие изобилен район. Парите ще могат да се избият от приемници с дисплейчета по стотина кинта бройката. Разписвам това всичкото максимално подробно, защото ако някой каже да дам 100 кинта за приемник и има какво да се приема с него, едва ли ще се замисля силно преди да ги споделя. Т.е., има далавера за мераклиите за пари. В случая на мен ми трябва за лично ползване, но едва ли ще остоявам легитимното си право в стил "Йок, само язе, че ги турам, ебаси". Напротив. Това е удобна ситуация за създаване на още един частично разграден двор.

Надам се да съм ясен бил, ебаси.

И да се доизясня малко, че финалът на по-горния въпрос остава висящ. Мога сам да направя всичко, с изключение на етапа с грубото програмиране. За това не'ам нерви. Мога да разпиша алгоритъма, да направя хардуера, да си скъсам нервите да обясняват на некой спец по 35 куманди на Це, той да ми обяснява как му се струвало и всяко изречение да започва с "А не мое ли...?" и т.н. Горчивият опит говори точно за такъв поведенчески модел у хората с нагласа да "програмират". Уви, искаше ми се да е обратно, ама като се създаде един култ към личността, така ще е. Требе а споменем на Боко, че има данъчен хляб в този бранш и ш'ги поразреди. Я'йш ка Пресито от хонорар мина на заплата Wink

slav4o.com написа:
....

Трябва да е съвместимо с възприетите стандарти за комуникация в 70 санта обхвата. Иначе разни хиени ще подадат вой като на лунна светлина за лицензиране, узаконяване и разни други думички. Демек, да си е като радиофар. По наредбите за радиолюбителската дейност да се предава състояние на времето е разрешено. Приемното устройство само си приема, демек лиценз трябва само за предаващото. Това си го имам от 20 години...
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети