|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ariel Гост
|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2005 20:37 Заглавие: аванс |
|
|
| Ноел, прав си .Москвича даваше голямо поле за творчество, но имаше един автомобил който беше като неразорана нива за електронните ентусиасти и аз го имах-ЗАПОРОЖЕЦ! Да не отекчаваме другите с носталгия.Мисълта ми е че ако трябва да се замени само центробежния регулатор с електронен пак си заслужава защото ще работи по точно от някакви си разтеглени пружини. Хубаво ена Самара или `Таврия например да се сложи контролер който да следи всички параметри като на западните , но това са даденостите. А някой правил ли е регулатор на аванса с ИС L497? С нея е изпълнено зажиганието на ФОРД. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 8:03 Заглавие: |
|
|
В този форум
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=477
има подобна тема.
Хората, обаче изглежда са решили да работят по "моделния" принцип - с помощта на стенд се строи двумерна характеристика на запалването, коята се вкарва в паметта на контролер, а той мерейки обороти и положение на дроселовата клапа интерполира и определя предварението.
Това също е вариант и доколкото знам така работят автомобилните фирми.
Там коментирах и идеята да се използва йонизационния ток с цел определяне на максимума на налягането в цилиндъра, като критерий за оптимално предварение.
Сигурно има и други методи за определяне на оптималното предварение.
Проблемът е,че не разполагам с датчик, който достатъчно точно да определя ъгловото положение на коляновия вал. Той е необходим както за определяне положението на максимума на налягането, така и за задаване на предварението, определеното от алгоритъма за управление. За мен това е първото нещо, което трябва да се реши.
Мислех за оптичен щрих-датчик, но диска е стъклен и нещо не се връзва с вибрациите в автомобила. Линеен Хол-датчик ще изисква бързо АЦП и ще усложни нещата. Дайте някаква идея за такъв датчик.
Датчик на положението на дроселовата клапа може да бъде и жичен потенциометър с линейна характеристика или друг подобен датчик.
Датчиците за температура не са проблем.
Мисля, че именно някой стор Москвич, Лада, Заз, Шкода или дори Трабант биха биле добра лаборатория на колела именно заради отслабените пружини. Така по-лесно ще се усети положителен ефект дори при първоначално не добре оптимизиран алгоритъм на управление. При съвременен автомобил с добра настройка парвоначалните проби могат да дадат отрицателен резултат.
Само с Л497 регулиране на аванса според мен не може да стане.
Хайде, давайте идеи за датчик на ъгловото положение на коляновия вал и да продължаваме нататък. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 8:24 Заглавие: |
|
|
| Desert Leo написа: |
Хайде, давайте идеи за датчик на ъгловото положение на коляновия вал и да продължаваме нататък. |
По нагоре дадаха идея която не е лоша.Зъбите на маховика.Даже при някои автомобили в двете горни мъртви точки има удължени такива _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 8:28 Заглавие: |
|
|
| Става, но разделителната способност е малка, освен ..., ако се прави интерполация. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 8:39 Заглавие: |
|
|
Може да стане доста по висока точност ако датчика следи и изработва импулс на всеки преден и заден фронт. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 10:25 Заглавие: |
|
|
а ако сложим два- три датчика за зъбите? всеки датчик да е леко по- така на градус  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 10:40 Заглавие: |
|
|
Усложняват се нещата.
А и не на всеки двигател може да се сложи датчик на зъбния венец на махавика без разглобяване. |
|
|
 |
Grrr Гост
|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 14:38 Заглавие: Hm |
|
|
| Desert Leo написа: | Усложняват се нещата.
А и не на всеки двигател може да се сложи датчик на зъбния венец на махавика без разглобяване. |
И за какво ти е този датчик
Ползата е същата ако вземеш сигнал от датчика на ХОл от делкото  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 15:00 Заглавие: |
|
|
Какво ще ми даде датчика на Хол в делкото?
Представи си, че съм определил (е, не аз, а професора ), че искрата трябва да се подаде при, например 18 градуса преди ГМТ. Как да определя, кога коляновия вал е в това положение. |
|
|
 |
ariel Гост
|
Пуснато на: Сря Мар 30, 2005 19:21 Заглавие: аванс |
|
|
| става с ПИК-на 180гр.преди ГМТ се подава синхро импулс от д. Хол. изчислени са и програмирани дължината на импулса от ДМТ до моментана подаване на искра за различни обороти по дадена характеристика през 255 стъпки например,което е достатъчно за точна работа на двигателя,без да мислим че програмираме за совалка. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|