|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 10, 2010 22:59 Заглавие: |
|
|
| Lenko71 това не само че няма да проработи ,но и е много по зле от директно управление от 3 извод на 555. Правилно ти написаха товарния ток на този изход е към 150мА и в двете нива ниско и високо ,а ти си турил 2К към плюса ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 10, 2010 23:04 Заглавие: |
|
|
Нямам представа схематично как е реализиран изход 3 на таймера но на практика без инвертора с транзистора който съм сложил схемата изобщо не работеше както трябва. Получаваше се точно това което описа Plamskia, с тази разлика че при мен нищо не изгоря (токовете бяха по-малки).
ПП. Ей за това не ги харесвам симулаторите. Там схемата си работи перфектно.
| ELP написа: | | ...а ти си турил 2К към плюса ! |
2к е товара на транзистора и е към +12V. Кое му е кривото? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 10, 2010 23:25 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Не трябва да слагаш резистор в колектора , идеята е да се управлява гейта с по-голям ток (работИ в тая посока ) за да може да се премахне влиянието на гейтовия капацитет. Добавяйки резистор в колектора се удължава времето за зареждане на този капацитет , което "заобля" фронтовете на импулсите |
Чети какво са писали колегите и се просвещавай ,ако искаш симулатор -вържи в схемата си 500-1000 пикофарада на входа на полевия и гледай какво ще стане. Най добре да се свърже гейта през 10-15 ома директно към 3 пин на таймера ,или буфера ,може да се погледне и тук http://focus.ti.com/lit/an/slua143/slua143.pdf как е реализирано управлението на гейта на мосфета ,нищо че е друг чипа ,изходното му стъпало е същото ,нищо чудно да се окаже необходима и клампираща верига в товара ,за елиминиране отскоците на импулсите ,шотки диод към маса и всичките му салтанати ,но с вентил на 220V така ще е ! |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 10, 2010 23:51 Заглавие: |
|
|
| lenko71 написа: | | ...за какви токове и мощности изобщо става въпрос на входа на полеви транзистор? |
Доколкото знам от теория и практика тока в управляващата верига при полеви транзистори е пренебрежимо малък. Освен това от проблемите с управлението на мосфета стана ясно че не може да се запуши,т. е. няма достатъчно стабилна връзка към маса при ниско ниво на изхода на таймера
В крайна сметка схемата е пред мен и си работи идеално. Ако питащия реши да пробва добре, ако не - здраве да е. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Чет Мар 11, 2010 7:16 Заглавие: |
|
|
| Твърде вероятно е както беше писано в един от постовете по горе вентила да не може да работи при по-висока честота. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 11, 2010 15:56 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Доколкото знам от теория и практика тока в управляващата верига при полеви транзистори е пренебрежимо малък. |
Знаеш ама само на теория ,в статичен режим ,в динамичен входния капацитет ,който е обикновено 500-2000 пикофарада на повечето мощни мосфети си иска ток за зареждане и разреждане. То затова и консумацията на CMOS ИС се качва с работната честота и при високи честоте става съизмерима с тази на TTL . А относно запушването ,не е от изходното ниво на таймера ,а точно от забавянето на разреждането на капацитета G-S ,иначе при входно напрежение под праговото ,което е не по малко от 3-4 волта транзистора е запушен 100%. |
|
|
 |
Plamskia Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 11, 2010 19:33 Заглавие: |
|
|
Най накрая стана работата.Магнет вентила почна да работи и ги има импулсите.Магнет вентила е оригиналния немски и не е сменян.Бобината я меря и ми дава около 60 ома.Изправителя за магнет вентила е с грец, няма кондензатори за него.Сложили са 10 ампера грец.Отваря се и се затваря без проблем.Проблема излезе в този ключов транзистор.Една снимка да видите.Четвъртия транзистор е този с който дойде машината от германия 6PNC60FP.Докато направя разни опити с платката той изгоря.После вземах третия китайския ментак не можах да стигна да измервам по него и той изгоря.После вземах втория той пък направо цъфна.С този честотата се регулираше малко но пък като регулирах периода и тогава цъфна.Сега един приятел ми донесе първия STP6NC60FP.С него си работи добре регулира се честотата и периода.Сложих и драйвера и с него работи.Пробвах и другата схема на Ленко с единия транзистор, с нея не иска да работи опитва се да отвори магнет вентила но не става.Вчера ходих в магазина да купувам транзистор и стана въпрос за тези транзистори китайските пак те ми викат ами и други хора се оплакват че тези изгарят не си първия.Казвам им като знаете че са ментаци защо ги продавате, а те ми викат ако вземели от скъпите и добрите които стрували по 2 евро кой щял да ги купува.Тези го ударили като на сергия.Ядосах се и порачах на моя приятел той ми донесе този който го монтирали в по отговорни апаратури.Мерси на всички за помоща където ми помогнахте.Без вас нямаше да се справя.
http://img79.imageshack.us/img79/9826/57772949.png |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 11, 2010 21:55 Заглавие: |
|
|
| Барем кажи кой е магазина ,че да знаем и ние ,защото и аз купувах вчера един 6N60 за едно импулсно ,пък то нещо свири с него ,да не е от същото място . А иначе схемата с 2К товар на транзистора то си е ясно ,че няма да работи (освен на симулация). |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|