Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

електронен регулатор на аванса на автомобил
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Grrr
Гост

МнениеПуснато на: Сря Мар 30, 2005 23:19    Заглавие: Mnogo prosto Отговорете с цитат

Desert Leo написа:
Какво ще ми даде датчика на Хол в делкото?

Представи си, че съм определил (е, не аз, а професора Smile ), че искрата трябва да се подаде при, например 18 градуса преди ГМТ. Как да определя, кога коляновия вал е в това положение.

Нали ти споменах по нагоре , правиш си по голямо предварение от нужното и просто с ПИК-а си добавяш за да стане колкото ти трябва и го правиш към текущото предварение на принципа на фазов детектор, като предварително си си замерил честотата (обороти) пак от делкото , просто правиш замерването на честотата (обороти)за по дълъг период от време за по голяма точност
Има и още по елементарен вариант всяко замерване (на обороти и други данни от замервания ако са необходими) направено в предната 4тина от делкото ще важи за текущата.
Пик-а е достатъчно бърз и смятам че ще се справи с скороста а пък ако не ти достига има и 18Ф... работят на 40mHz/4 т.е 100нс инструкция, все пак оборотите са в рамките от 20-200Hz
Върнете се в началото
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 31, 2005 7:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Съгласен съм с вас. С Пик ще стане. Става и със сигнала от делкото.

Въпросът е, че с увеличаване на броя на импулсите от Хол-датчика (например, ако е разположен до зъбния венец на маховика) се увеличава точността при определяне на ъгловото положение, защото се интерполира в по-малък ъглов интервал.

Ако се добави "предсказване" на времето след което би трябвало да се появи сигнала от следващия зъб, ще може да се определи и коригира и грешката при интерполацията.

Ще трябва да сложа един контролер и да проверя доколко се различават дължините на импулсите на Хол-датчика за неколко последователни оборота на вала на делкото.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Grrr
Гост

МнениеПуснато на: Пон Апр 04, 2005 22:27    Заглавие: Въпрос Отговорете с цитат

Desert Leo написа:
Съгласен съм с вас. С Пик ще стане. Става и със сигнала от делкото.

Въпросът е, че с увеличаване на броя на импулсите от Хол-датчика (например, ако е разположен до зъбния венец на маховика) се увеличава точността при определяне на ъгловото положение, защото се интерполира в по-малък ъглов интервал.

Ако се добави "предсказване" на времето след което би трябвало да се появи сигнала от следващия зъб, ще може да се определи и коригира и грешката при интерполацията.

Ще трябва да сложа един контролер и да проверя доколко се различават дължините на импулсите на Хол-датчика за неколко последователни оборота на вала на делкото.

Някой правил ли е нещо по тази идея да каже че ми е интересно все пак Smile
Върнете се в началото
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2005 7:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Чакам да се повишат температурите, че ми замръзва контролера в гаража Smile Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ariel
Гост

МнениеПуснато на: Вто Апр 05, 2005 19:44    Заглавие: avans Отговорете с цитат

В момента разработваме идеята с ПИК-а и подготвяме данните.Идеята е импулсите да се свалят от делкото. Когато има резултат, па бил и отрицателен ,ще дам нишан.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети