| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
morfi Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 11:20 Заглавие: Как да сметна R за токоограничение |
|
|
Здравейте. Искам да попитам няколко въпроси който ме интересуват. Искам да направя едно елементарно зарядно за акумулатори като то ще се състои само в трансформатор и схема грец. Искам също така да сложа и един резистор с който да се ограничава тока на зареждане. Като за начало това съм замислел. Та питането ми е как да сметна това съпротивление .Другото ми питане е към който са разглобявали "заводски" зарядни за акумулатори руски или български. При тях изклучването става автоматично след зареждането на акумулатори. Зарядните имат само бутон за включване и изключване без потинциометър за регулиране на зарядният ток.
П.С Начинаещ съм !!! да се има в предвид това !!!
Последната промяна е направена от morfi на Нед Мар 14, 2010 13:45; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 11:53 Заглавие: |
|
|
По закона на ом R=U/I също така трябва да сметнеш мощността на този резистор което е задължително P=I^2R. С фабричен резистор едвали ще стане освен ако не си късметлия да си намериш достатъчно мощен с нужната ти стойност. Много вероятно да ти се наложи да си правиш резистора от подходящ съпротивителен проводник.В горните формули U e напрежението от зарядното;I-зарядния ток. Като поставиш резистор на мястото на акумулатора постави амперметър и ще видиш на какъв ток е ограничението(след като поставиш акумулатор може леко да се намали този ток но това вече трябва да се донастрой накрая ако държиш да е точен този ток) _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 12:39 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Другото ми питане е към колегите които са разглобявали "заводски" зарядни за акумулатори руски или български. При тях изклучването става автоматично след зареждането на акумулатори. Зарядните имат само бутон за включване и изключване без потинциометър за регулиране на зарядният ток. |
Нещо ми убягва това питане какво гласи ,ако пуснеш една търсачка ще намериш поне 10 теми за зарядни ,пък ако научиш и закона на Ом ще си сметнеш и други неща ! И не се пиши колега ,моля те ,звучи смешно и нахално ,като ти гледам нивото ! |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 13:06 Заглавие: |
|
|
Здравейте.
Само едно уточнение към the_bull: Точно така трябва да се сметне резистора , само че за U трябва да се вземе разликата между напрежението на изправителя (зарядното ) и напрежението на разредения акумулатор. Това, което си написал е вярно за случая , когато има реализиран електронен стабилизатор на ТОК.Иначе всичко е както си писал.
Успех. _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 13:37 Заглавие: |
|
|
Какъв /какви/ акумулатор /и/ ще зареждаш? Ампер - часове нещо?!
От там, на татък, целта ти е при "разреден" акумулатор, да достигнеш заряден ток = на 1/10 от капацитета му. Този резистор, ще е парче кантал със съпротивление по - малко от един ом, и сечение около 0.8 мм. Така че - как ще го изчислиш, измериш/!!!/ - не знам, но ще трябват известен брой проби, за да нагласиш тока! ... |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 13:42 Заглавие: |
|
|
Ами най-лесно ще стане с една крушка -21W от стоповете.
Отначало ,когато е голям токът,ще светне силно и съпротивлението и ще е голямо,с времето акумулаторът се позарежда,токът намалява и съпротивлението на крушката-също...Надявам се,че по-нататък процесът е ясен  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
morfi Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 13:43 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Цитат: | | Другото ми питане е към колегите които са разглобявали "заводски" зарядни за акумулатори руски или български. При тях изклучването става автоматично след зареждането на акумулатори. Зарядните имат само бутон за включване и изключване без потинциометър за регулиране на зарядният ток. |
Нещо ми убягва това питане какво гласи ,ако пуснеш една търсачка ще намериш поне 10 теми за зарядни ,пък ако научиш и закона на Ом ще си сметнеш и други неща ! И не се пиши колега ,моля те ,звучи смешно и нахално ,като ти гледам нивото ! |
Добре ЕЛП ти си бог а аз съм аутсаидер. Нима млад шофьор който сега е взел книжка не е колега? Трябва с пренебрежение да се гледа към него и да се подиграваш че няма опит а ти е "колега" на пъта и се бори с все сили да оцелее. Замисли се малко преди да се засягаш от една дума. Нищо лично ! За да си по-доволен специално за теб ще си корегирам поста с риск да ми или ако си модератор да заключиш темата. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 14, 2010 14:00 Заглавие: |
|
|
Не,темата ще я заключа аз,щото явно и правилника на форума не си чел.
Отделно мисля че ти бяха дадени достатъчно насоки и ти бяха зададени достатъчно въпроси.На които ти така и не благоволи да отговориш,а вместо това се впусна да отговаряш на един единствен пост и отиде много далеч извън конкретната тема в лични препирни и то за забележка оставена съвсем намясто.
Колкото до обръщенията-има си прекрасно обръщение и то е "съфорумци".Няма как да сме "колеги" с тебе при положение че не знаеш закона на Ом.Така че айде да си имаме уважението. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
|