Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

трябва ми следния датчик...или резистор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 26, 2004 18:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Графиката е такава.Има връзка.Емитера е към маса.Двете съпротивления нямат стойност но тях ще трябв ада ги подберш в зависимост от това какъв термистор намериш.като се спреш на някакъв ми се обади и ще видим някакви ориентировъчни стойности.
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 28, 2004 16:41    Заглавие: Отговорете с цитат

ами значи Noel, набавих си частите(ВС109 ще дойде след ден два) и имам следните термистори - 150ома 1Ком и 2Кома. какви резистори да сложа?
Между другото целта е да дава 50% при 30С към 75%-100% при 40-45С, защото няма как да монтирам термистора над самия процесор, а ще го сложа на радиатора до него и мисля че темп. ще се различава със 7-8 до 10С.

ПП:най-удобно ми е да използвам 2К термистор(формата му е най-добра за прикрепяне), но както кажеш.

Благодаря много за схемата!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 28, 2004 17:45    Заглавие: Отговорете с цитат

duni , използвай термистора със стойност 2 к. Най напред виж дали с увеличаване на температурата намалява съпротивлението.Ако е така схемата е актуална.Ако с увеличаването на температурата се увеличава съпротивлението , тогава резистора + термистора трябва да слезнат долу а самичкия резистор да отиде горе. Настройката ще направиш по следния начин: Слагаш един резистор около 2-5 к така че термистор + резистор общата стойност да стане около 4-7 к .На мястото на долния резистор слагаш тример около 1к въртейки го си нагласяш оборотите / на стайна температура / толкова колкото сметнеш че са ти достатъчни. След това загряваш термистора и трябва оборотите да се вдигнат в зависимост от температурата.Ако не са достатъчни / при условие че си стигнал нужните градуси / тогава трябва да варираш с резистора който е до термистора / сменяш му стойноста с по малка / ако оборотите прекалено бързо се вдигат / преди да е достигнала нужната температура / тогава слагаш по голяма стойност . Но не забравяй че говорим за термистор който си намалява стойноста с увеличаване на градусите Ако е обратно то стойностите ще са други.
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 01, 2004 12:18    Заглавие: Отговорете с цитат

направих всичко точно така, както си писал и термистора намалява съпротивлението с увеличаване на температурата. обаче се получи обратния ефект - не знам защо. когато допра термистора до лед и вентилатора се завърта по-бързо, когато го нагрея забавя, а даже при висока много темп. спира. и дветв съпротивления са тримери - до термистора 4.7к(на 3к) , а самото е 2.2к(на 1к).
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 01, 2004 16:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам обяснение......но направи следното: смени стойноста на тримера горе който е с термистора с голям.Не мога да ти кажа колко точно но например 1 Мом. Вентилатора би трябвало изобщо да не се завърти .Започни постепенно да сваляш стойноста докъто тръгне .След това би трябвало нагрявайки термистора да си увеличава оборотите.Ако това се получи значи всичко е ок.Просто си подбери стойноста с която работи както трябва.Ако не се получи ще я направя на моята маса и ще ти пратя точните стойности.
duni
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 01, 2004 16:28    Заглавие: Отговорете с цитат

ще пробвам както казваш, имам един голям тример 470к и ще видим. пък ако не стене, здраве да е Smile , въобще не се пробвай да я правиш. аз си измислих и алтернативно решение - ще си направя фанбус за 5 вентилатора. и то ще ми свърши работа Smile на 12В ще карам само като играя. иначе на 7 Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети