|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
joro_1 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 8:34 Заглавие: |
|
|
Има голяма вероятност 7812 да не помогне, тя се нуждае от 2,5 волта разлика между вход изход, ако ги няма, изходното пада. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
termin_6 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 11:51 Заглавие: |
|
|
Здравейте,съфорумци!Мисля,че със 78xx,няма да стане,по 2 причини:
1.разликата между вход изход,минимум 3v.В противен случай,изходното повтаря входното.Съгласен съм с Joro_1.
2.Дори да сложи 7810 и да "подпре" масата с диод,изходното ще стане 10.6V,a радиаторът му ще е доста голям,за да изкара 1А,както разбрах.Няма да може да го събере в кутията на адаптера.
Имам следните предложения:
Да си направи стандартния параметричен стабилизатор с N транзистор,ценер(на 11V , 1,5W )в базата към маса и съпротивление C-B.
Да си направи DC-DC преубразувател на основата на 34063 (правил съм си и работят стабилно).
И двете схеми могат да се поберат в стандартна адаптерна кутийка за запалка,но за първия случай,ще му е нужен малък радиатор за транзистора.
С lm 317,нямам много наблюдения,но пак ще му трябва радиатор.
Да отиде в най-близкият магазин и да провери какво готово се предлага.Това са идеите ми засега.
Успешен ден на всички. _________________ Когато човек иска да направи нещо намира начин, когато не иска намира причина. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 14:36 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | 1.разликата между вход изход,минимум 3v.В противен случай,изходното повтаря входното.Съгласен съм с Joro_1. |
Първо ,не е 3 ,а 2 V ,второ за Low Drop 7812 не си ли чувал ,при тях е достатъчен половин волт разлика ,така че по кротко с категорични изказвания от сорта ! Отделно за мен остава открит въпроса автора бус ли кара ,или гледа телевизия ,защото ако е спрял -не виждам защо ще му работи двигателя ? |
|
|
 |
termin_6 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 15:07 Заглавие: |
|
|
ELP,приемам критиката и смятам,че е градивна и полезна за форума,не само за мен.Не знаех наистина,че съществуват,такива 78XX,които да стабилизират при 0,5V разлика между вход изход.В противен случай нямаше да го напиша.
Още днес ще проверя какво се предлага по магазините,но мисля и че Божилов може да постне,предлагат ли се,намират ли се.
Исках да допълня,че предложението на bai_tishan за работа на по-ниско от 12V напрежение,е най-доброто(нямам идея да правя вятър на някой.Така мисля и аз).Друг е въпросът как.
Значи решението на въпроса би трябвало да е наблизо. _________________ Когато човек иска да направи нещо намира начин, когато не иска намира причина. |
|
|
 |
joro_1 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 18:34 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | . . .
Първо ,не е 3 ,а 2 V ,второ за Low Drop 7812 не си ли чувал ,при тях е достатъчен половин волт разлика. . . . |
E, аз не съм чувал за Low Drop 7812, подчертавам 78ХХ серията, а не друга, за каквато досега, не е ставало въпрос.
http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM7805.pdf
http://www.ucm.es/info/electron/laboratorio/componentes/78XX.pdf
Във втория ПДФ, в началото, е дадена вътрешната снема на серията 78ХХ, само пада в съставния транзистор, Q15,Q16, e около 1,2 волта, а като се добави и пада в управлвващия го, Q11. . . . .
В същия ПДФ, е дадено и минимално входно за 7812, 14,5 волта.
Принципно си прав, че 2 волта разлика са достатъчни, но като се отчете толеранса на 78ХХ, е необходимо да се залага 2,5 волта, защото не се знае на какъв екземпляр ще се попадне, е разбира се който иска може да подбира елементи .
Иначе Low Drop схеми колкото искаш. . . . . . |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 19:10 Заглавие: |
|
|
| KA78R12 ,например ,не се хващай за думата ,още повече че в каталога на Комет стр.20 пише LDO 1А и са изредени 7812 и други ,дори и да не е така има много 12В стабилизатори ,пак от същия каталог BA12Т например със пад 0,3В. Същото може да постигне и с обикновен параметричен стабилизатор ,имаше схеми с PNP регулиращ транзистор за малък пад ! |
|
|
 |
mitachi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 17, 2010 21:54 Заглавие: |
|
|
Аз си мисля, че не може да е критично 12-15V. Тия телевизори ги правят да работят от запалката. Даже си върви кабел с тях. Няма никаква нужда от допълнителни стабилизатори, след като всичко се изработва импулсно вътре? Никой не разчита на подадените "ТОЧНИ" 12V. Има някакъв друг проблем според мен. Бих го тествал в сервиза как се държи при 12V i при 13.2V когато не работи колата. Също и на 15V. _________________ Не обръщайте голямо внимание, на това което съм писал след 22.00ч. |
|
|
 |
nikov Активен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|