Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

малко помощ за заместител на BC547C
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 18, 2010 23:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Penoff, не знам какво ти си разбрал, но това което аз разбрах е, че линка към това което обсъждаш май изобщо няма нищо общо с това което в действителност е направено.
Каква е връзката не е много ясно (поне на мен) - вероятно, че има по някакъв начин свързани последователно някакви диоди ("на 3 волта "?!?) и някакви резистори ("800 ом"?!?).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 18, 2010 23:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблемът се оказват светодиодите. Те са RGB с общ анод, така, че всеки от тях трябва да е с отделен резистор, което води до повишен ток през транзисторите и всички последствия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ainstain_92
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: plovdiv

МнениеПуснато на: Чет Мар 18, 2010 23:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Големи шпиони сме Laughing Laughing еми транзисторите греят поради работата че са 30 диода свързани паралелно с по 1 резистор 800ома на всеки диод, но утре ще пробвам с BC337 щото го имам в наличност и ако пак си грее слагам един от двата

ZTX851 TRAN NPN 60V 5A ELINE RC
Collector Current (Ic) 5A
Collector Emitter Voltage (Vce 1V
DC Current Gain (hfe) 300
Height 4.01mm
Length 4.77mm
Package/Case TO-92
Power Dissipation (Pd) 1.58W
Transistor Type NPN
Transition Frequency 130MHz
Voltage Vcbo 150V
Voltage Vceo 60V
Weight 159mg
Width 2.41mm

ZTX450 TRAN NPN 45V 1A ELINE RC
Collector Current (Ic) 1A
Collector Emitter Voltage (Vce) 10V
DC Current Gain (hfe) 300
Height 4.01mm
Length 4.77mm
Package/Case TO-92
Power Dissipation (Pd) 1W
Transistor Type NPN
Transition Frequency 150MHz

Много съм доволен от твоето обеснение и схема в твоята страница
на 1ва страница го има макета кадето е направен за http://pgbt.info/

Утре ще сложа 2-3 снимки на макета и всичко ще ви стане ясно Smile вярвайте ми само транзисторите трябва да заменя иначе схемата си бачка супер само да не се барат транзисторите, но и това ще се оправи.
Айде аз ви оставям че трябва да мина през душа и да лягам. Айде приятна вечер на всички Very Happy
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 18, 2010 23:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Другият вариант е NMOS с малко съпротивление на канала при 5 волта.
Върнете се в началото
Penoff
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 19, 2010 0:11    Заглавие: Отговорете с цитат

MOS също е решение, но е по-скъпо. Ако диодите са с общ анод (три цвята в един корпус), то тогава няма как да се вържат освен паралелно наистина. За да се намали греенето на транзисторите в такава ситуация е най-добре да се ползва минимално захранващо напрежение (най-добре 5V). Ако не ти трябва много голяма яркост, слагаш по-големи резистори и така намаляваш тока. Аз обикновен за 5V ползвам 240 ома за един диод. Добре е разбира се да се измери тока, за по-сигурно. Все пак ако доближиш допустимите граници на транзистора, той започва да грее интензивно. За BC547C това са 100мА или 0,5Вт, което е по-голямо според захранващото напрежение. Аз съм ползвал 12V в моята схема точно, за да мога да свържа повече диоди към един транзистор. Сега като се замисля може и да съм объркал стойностите на резисторите в схемата, защото с тези май няма да се влезне в границите на транзисторите. Излизат по 80 мА на транзистор, но при 12V това прави близо ват. Схемата с масива от светодиоди е от друг проект (този). Там има повече транзистори. Тази схема с малкия контролер е правена само с по един диод за тестове. Ще намаля бройката утре, че да не стават грешки. Но така или иначе ти си увеличил броя в пъти и при всички случаи нямаше да се получи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ainstain_92
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: plovdiv

МнениеПуснато на: Пет Мар 19, 2010 0:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Нее диодите не са RGB а само GREEN но грешката ми е в самото свързване на диодите. Значи 1вия транзистор управлява двете букви (ПГ), втория транзистор (по) и третия транзистор (БТ) но като са по 30 диода и така товаря транзистора който е 0.5W и за това ми загравя но не достатъчно да се спука (150градуса) Laughing Laughing

За такива схеми с пикове мога да дам http://www.circuit-projects.com/microcontroller/pic-and-eeprom-programmer.html вече е тестван и си работи отлично Wink
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 19, 2010 7:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Само да те открехна относно греенето ,не е защото транзисторите са маломощни ,а защото разсейват определена мощност ,която няма да се промени ,ако ще и 2N3055 да туриш (ако приемем че е в насищане де). Единственото нещо е ,че при мощност 0.5W BC547 ще замине скоро ,докато 1W транзистор ще си работи дълго време ,но ще грее по същия начин ,е освен ако не е в по-голям корпус TO220 ,SOT93 , илиTO3 , в краен случай TO126 каквито са 2SD822 ,за които писах по-горе. А относно това
Цитат:
MOS също е решение, но е по-скъпо.

ако имате стари дъна от компютри ,бракувани ,можете да свалите от тях перфектни МОС транзистори за по 20-30А и малки корпуси ,които биха свършили идеална работа в схемата ,а са и без пари !
Върнете се в началото
Penoff
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 19, 2010 10:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Това имах предвид, че грее повече. По-мощните транзистори са и в по-голям корпус и разсейват повече мощност. Както и да е. Няма смисъл да навлизаме в безмислени дискусии. За компютърните дъна си дал много добра идея. Само трябва да се намери документация за тези транзистори, за да стане ясно как трябва да се направи схемата, че да работат в режим на насищане.

ainstain_92 това програматорче е доста просто и лесно за правене и ползване, но качеството му на работа зависи до голяма степен от качеството на серийния порт на компютъра. Плюс това повечето нови компютри вече нямат такъв порт или той е само на рейка на дънната платка. Най-добре е програматор на USB, но оригиналните са скъпички за любителите в България (поне за повечето), а клонираните не са особено качествени.
Да ти кажа не е проблем да свържеш по 30 диода на транзистор, но ще трябва да сложиш големи резистори, за да влезеш в границите, допустими за транзистора. Ще получиш по-ниска яркост на светене разбира се.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
termin_6
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Райково

МнениеПуснато на: Пет Мар 19, 2010 11:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте!Ето каква е реалната ситуация:
Диодите са наистина 80.Захранването +12V e подадено на всички аноди.На всички катоди е поставено R=560 oм,т.е. има и 80 съпротивления.След това са ги разделили на 3 клона(вериги):
1клон-30 диода-"ПГ"
2клон-15диода-"по"
3клон-35диода-"БТ"
Премерихме тока в третия клон-600mA.
+5V се постига с Lm317,но всъщност е 2,9V.Но си работи схемата!!!
И 3-те BC-та са оцеляли.Но от ясно по ясно е,че трябват други.Печат,не греят.
От бракуваната техника не им се разрешава да пипат нищо.
В общите приказки се сещам да повдигна тема.
Оставям изцяло съветите и помоща на вас.Не познавах хлапето до днес.Според мен заслужава.
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 19, 2010 11:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Има ли възможност да се свържат последователно диоди?
Първо прочетох, че били с по 4 извода и помислих, че са RGB. После се оказа, че били обикновени. Какви са в крайна сметка?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети