| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
VeliZaR4o_91 Активен потребител

Регистриран на: 30 Дек 2008 Мнения: 88 Местожителство: гр.Костинброд
|
Пуснато на: Чет Мар 18, 2010 22:01 Заглавие: ниво на звука... |
|
|
добре...оставяме на страна усилвателя и подкарването му...трябват ми идеи за нещо друго...а именно някаква схема или идея как да накарам например 10 индикаторни диода да светват един по един или да изгасват в зависимост от това колко усилвам или намалявам усилвателя. например ако е наполовина усилен да светят 5 диода и тн. ако има някои идея да казва как да стане това което мисля да направя...мерси  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 18, 2010 22:29 Заглавие: |
|
|
| За регулиране на звука ползваш ИС с електронно регулиране- има много такива. А щом имаш напрежение пропорционално на усилването от потенциометър, можеш да ползваш схема на светодиодна стълбица. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Мар 19, 2010 20:49 Заглавие: |
|
|
| gakal написа: | | За регулиране на звука ползваш ИС с електронно регулиране- има много такива. .... |
нищо неразбрах....може ли малко по-подробно обяснение?
...и никой друг ли няма да кайе нещо? |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 20, 2010 2:11 Заглавие: |
|
|
благодаря. сега вече ми помогна
...самче има един проблем...доколкото разбрах от описанието на волтметъра диодите изгасват.имам в предвид това: ,, Ако приемем, че измерваното напрежение е 10V, то първият компаратор трябва да се превключи от ниво "1" в "0" на изхода, точно когато напрежението стане 1V.Тогава ще започне да свети диод VD3 - "1V". В този момент, обаче, ниското напрежение през диода VD23 шунтира светодиода VD2 и той угасва.. Така VD3 индицира напрежение в диапазона "1÷2V". Когато входното напрежение стане точно 2V, компаратора U2 включва VD4 - диапазон "2÷3V", а чрез VD22 изключва светодиод VD3 и т.н., докато входното напрежение премине 10V, което се показва от VD12. ''
може ли да се напражи така както аз го искам....да не изгасват диодите един след друг а да се напълва стълбицата докрай и да изгасва докрай споре зависи колко е усилен усилвателя? |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 20, 2010 2:55 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | ...диода VD23 шунтира светодиода VD2 и той угасва.. |
Просто махаш диодите VD14, VD15...VD23 |
|
|
 |

|
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 20, 2010 9:50 Заглавие: |
|
|
Нищо не си разбрал. За да получиш управление на стълбицата пропорционално на положението на потенциометъра трябва да вземеш напрежението от плъзгача на потенциометъра ( т.4 на схемата ) и да го подадеш на входа на индикатора. Ако искаш да светят всички светодиоди- разтърси се ,има много двуги китове, например тук:
http://hobby.neomontana-bg.com/
или тук:
http://www.hobbykit.dir.bg/hobbyb/bulgarian.html |
|
|
 |
|