| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
HTS950W Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 21, 2010 16:48 Заглавие: Захранване за Гайгер-Мюлеров брояч |
|
|
Здравейте!
Занимавам се съвсем любителски с електроника и затова искам предварително да се извиня за "невежите" въпроси.
Захранането на брояча представлява преобразувател на напрежение от 5VDC в 400VDC примерно, като тока е много малък - няколко милиампера. В схемата, която се опитвам да сглобя ( http://www.imagesco.com/articles/geiger/schematicl.jpg ) това е постигнато с генератор на правогълни импулси ( с 4049 Hex Inverting Buffer), MOFSET транзистор (IRF830), повишаващ траф и множител на напрежение. Проблема е, че за да си продадат чарковете, тези от сайта не са дали никаква информация за трафа от захранването на брояча (горната част на схемата). Предполагам ,че е ипулсен защото на входа му постъпва напрежение с правоъгъла форма. Има ли начин да се разбере от схемата с каква честота е напрежението постъпващо на входа на трафа, за да знам какъв да търся и къде да го търся (до колкото знам една от характеристике на импулсните трансформатори е честотата при която работят). Рових в datasheet-а на 4049, но не ми стигат знанията, за да разбера.
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 21, 2010 17:15 Заглавие: |
|
|
Подхода за търсене е грешен .Я напиши в Гугъл 4049 и кликни на изображения да видиш какво ще излезе. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 21, 2010 17:57 Заглавие: |
|
|
| 12 волтовия инвертор за автомобил ли имаш предвид? Наистина не разбрах. |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 21, 2010 19:41 Заглавие: |
|
|
Честотата на мултивибратора от схемата , се определя от R и C по формулата: f=1/1.4RC , където R е в Омове , С във Фаради. В твоя случай пресметнах че честотата е 35 343.182 Hz.
Успех. _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 21, 2010 19:50 Заглавие: |
|
|
Благодаря колега!
Това значи, че с тези елементи мога да нагодя и честотата спрямо трафа.
А някой знае ли на каква честота работят тези STB трафчета в ATX захранванията?
И още един въпрос - мога ли да определя предавателното съотношение на трафа по съпротивлението на намотките? |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 21, 2010 23:20 Заглавие: |
|
|
Може ако са с еднакво сечение.Иначе не. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 23, 2010 0:21 Заглавие: |
|
|
Нарича се коефициент на трансформация и е равен на отношението между броя на навивките на първичната към броя на навивките на вторичната намотка. Сечението определя тока.
За предавателно отношение или число се говори в машиностроенето, а не в ел.техниката. Предавателното отношение е оборотите на водимото към оборотите на водещото звено, а предавателното число обратното-оборотите на водещото към оборотите на водимото звено. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Мар 23, 2010 11:44 Заглавие: |
|
|
Благодаря за разяснението!
Коефициентът е число, безразмерна величина (примерно 2). В характеристикете на трафовете по разни сайтове е записано примерно 1:2 или 1:1. От там се обърках. Вярно, че съм специалист в друга област на техниката, но поне термините е хубаво да зная . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Апр 04, 2010 18:27 Заглавие: |
|
|
Здравейте отново!
От доста време се мъча с това захранване, но без резултат . Реализирах лявата част на горепосочента схема - стабилизатор на 5V и генератор на правоъгълни импулси с HCF4049UBE и IRF830. За съжалние обаче на изхода от генератора (на входа на импулсния трансформатор) измервам постоянно напрежение 5V. Измервам го с обикновен мултимер DT-838.
Възможно ли е въобще с такъв уред да измеря напрежение, с честота от порядъка на килохерци?
Опитвам се да пригодя някакъв импулсен траф, който да служи за повишващ от 5 на 220V. Мисля да пробвам с такъв от фотоапарат за еднократна употреба. Има ли начин експериментално да определя на каква честота работи?
Последната промяна е направена от HTS950W на Нед Апр 04, 2010 22:15; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
philipz Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 04, 2010 21:08 Заглавие: |
|
|
Здравейте,
Допускате няколко грешки:
1. На трафа наистина имате 5V импулсно напрежение. Ако прочетете описанието на уреда или разтълкувате знака върху скалата за постоянно напрежение ще разберете за какво става дума. А и по пътя на логиката при захранване с 5V и ключова схема (и идеални елементи) би трябвало да имате 5V
2. Трафа с който искате да правите проби е от импулсно захранване (малък с магнитопровод от ферит или подобна сплав) и има поне няколко полупроводникови елемента на платката или относително голям (с магнитопровод от железни ламели) и има само диоди и кондензатор/и в захранването? Ако трафа е импулсен можеш да разбереш на каква честота работи с осцилоскоп или честотомер в оригиналната схема по възможност с товар. Такъв тип трансформатор обикновенно може да работи от 10-20 kHz до 100-200 kHz. Ако е с ламели 50-60 Hz евентуално до към 400 Hz. Има специални ламели които се ползват в изходните трансформатори на лампови крайни стъпала и там може да се стигне до няколко десетки kHz.
3. И накрая но само в списъка, а иначе най-важно: може да Ви прозвучи грубо, но ако прочетете малко книжки ще можете да си отговорите на повечето въпроси сам. Искренно Ви съветвам да го направите. Не съм гледал схемата, а четох само какво сте писали и ми се струва че теорията Ви куца здраво.
Погледнах и схемата - Диодите 1N4007 не са подходящи за високи честоти, а напрежението на умножителя силно зависи от коефициента на трансформация и е възможно да се качи до 500V ако са поставени ценеровите диоди показани на схемата (което е задължително за така измислената схема). Не ми харесва като цяло схемата на трансфертера - тока през първичната намотка (тази за 5V) е нелимитиран, както и липсва кондензатор в захранването близко до ключа (транзистора IRF830).
Според мен при неподходящ траф всичко силово в тази схема ще пече (консумира много ток) или изходното напрежение ще е ниско. Това някой правил ли го е на живо или само е генерирал идей?
Коригирал съм ти поста Няма да е лошо да се запознаеш с правилника на форума |
|
|
 |
|