|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nikos Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 21, 2010 20:12 Заглавие: Изгоряли транзистори на UPS |
|
|
Здравейте,
Предполагам, че при смяната на батерията с нова на UPS-a са объркани кабелите, които са на "радиаторчетата" на два транзистора ( двата кабела излизат от намотките на трансформатора). Вследствие на това въпросните два транзистора са се овъглили и пръснали, а предпазитела 40А на платката, където се намират те не е изгорял. Въпросите ми са:
1.Има ли смисъл да се сменят тези два транзистора ? Дали те са най-малкото, което е изгоряло ( по платката няма други изгоряли елементи от поглед с просто око или надути кондензатори)
2. Как да намеря какви са тези транзистори, за да ги подменя при положение, че те са унищожени и няма как да прочета маркировката им? На платката има само още един транзистор с маркировка - P60NF06, който е в непосредствена близост до изгорялите два транзистора.
Въпросния UPS: http://eu.cyberpowersystems.com/products/ups_systems/op/op350te.htm
Утре ще кача и снимка на платката за по-добра ориентация за елементите.
П.С.
Най-вероятно ще ми трябва схема на платката с нейните елементи, но се съмнявам производителя да я представя където и да е било. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Deliya Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 22, 2010 9:04 Заглавие: UPS |
|
|
Практиката която имам е следната: След като няма схема с уред се проверяват всички полупроводникови елементи по платката в областта на гръмналите елементи. Ориентир са свързващите писти на платката. Проверяват се и всички съпротивления в тази зона. В магазините има достатъчно мощни транзистори за да бъдат подменени. Успех! _________________ Няма невъзможни работи, има много трудни работи. |
|
|
 |
termin_6 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 22, 2010 16:10 Заглавие: |
|
|
Батерията (12V , 7,2Ah)само една ли е?Ако е една,то 40А предпазител е много,ако ще да е заводски.
Схема трудно ще намериш.А и не е фатално това.
Най-вероятно ти е "издумкал" инвертора.
Според мен,може да се възстанови машинката.Дай снимки от страна елементи с радиаторите на транзисторите.
Само два транзистора за инвертор ми се струват малко,ама те китайците,правят чудеса. _________________ Когато човек иска да направи нещо намира начин, когато не иска намира причина. |
|
|
 |
nikos Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 22, 2010 23:09 Заглавие: |
|
|
| Батерията е само една и е 12В 5Ah. Иначе предпазитела е фабричен. Снимка все още не мога да направя поради липса на апарат. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|