|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 22, 2010 23:26 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички които се включиха.
Блока за цветност е с АФ5, но кой точно не помня. SECAM не се сещам за какво би ми потрябвал, но щом има такъв вариант, ако някой му се обяснява, ще опитам. Знам за модулите дето пасват на 100% и за резистора, нали сложих няколко техни разновидности в другите ми Електрони просто в момента с това разполагам и предпочитам да го подкарам, вместо да го хвърлям. От спортна злоба, както се казва. Освен това, става дума за един 423ДИ на който въпреки присаждането на АФ5, картинката е далеч от перфектна. Както и да го мъчих, черното и бялото зеленеят а средните тонове лилавеят (трампил съм видео платки с другите електрони, от кинескопа е мисля). Така че идеята е, да тръгне някак тоя сандък. Радвам се, че хора като Георги Стоичков и tonovd пазят подобни антики. Офертите ви са повече от съблазнителни. Ще ги имам в предвид, фен съм тези телевизори.
Но по същество. Специални благодарности дължа на evgevg и bobi milushev за подробните обяснения. Останаха ми все пак две неизвестни. От къде точно да сваля SSC и как ще се регулира наситеността на цвета. За второто, 21-во краче дали няма да свърши работа? _________________ Евтини златарски везни.
Козунак на конци се прави лесно, стига да имаш точната рецепта - kozunak.top |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Георги Стоичков Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 22, 2010 23:38 Заглавие: |
|
|
Като за начало по този блок смени всички (червени) керамични кондензатори тип паричка. Импулса SSC е на 5 краче на съединителя (там където ти е бил включен секама). Наситеноста се регулира от MCA660. Изкарай кабела който е м-у блока за цветност и платката на кинескопа и пробвай един по един катодите като допреш към шасито зеления, червения и синия кабел. Екрана трябва да свети в съответния цвят, така ще можеш да се орентираш горе долу в изправноста на кинескопа.
Последната промяна е направена от Георги Стоичков на Пон Мар 22, 2010 23:50; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 22, 2010 23:47 Заглавие: |
|
|
Наситеността ще се регулира по същия начин чрез МСА 660, както досега. Тук няма нужда от SSC, а само от SC. Руснаците са го кръстили СИ строб.-на 5-то краче на СМЦ. По-добре катодите да се замасят през резистор 10К, а не направо!
SSC включва и кадровия импулс, а той не е нужен за TDA3510. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
Георги Стоичков Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 22, 2010 23:59 Заглавие: |
|
|
| Електрона си има резистори 1.5 K на пкатката на кинескопа и не е никакъв проблем да се замасява кабела. |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 23, 2010 0:01 Заглавие: |
|
|
Къде е 1,5К, къде е 10К? Ако искаме да бъдем по-внимателни и да не опукаме нещо, по-добре 10К. Писано е неведнъж тук. Да обяснявам ли какво можем да опукаме? _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми!
Последната промяна е направена от vladi46 на Вто Мар 23, 2010 0:04; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
evgevg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 23, 2010 0:04 Заглавие: |
|
|
При МЦ-31 с TDA3510 е така: |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 23, 2010 9:28 Заглавие: |
|
|
Нищо нема да гръмне.Трите кабела се дават на маса,на платката си има 1к5 резистори и това е достатъчно.Правил съм го хиляди пъти сигурно и никога нищо не е гърмяло. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 05, 2010 22:23 Заглавие: |
|
|
Блока за цветност е МЦ-3. Иначе... въпреки че смених "паричките", цвят не ми изкара този блок с К174ХА28. Подариха ми и един модул с TDA4556 който също се оказа повреден. Единия му цветоразликов изход на интегралката е пробил, явно е повредена. Гледам че струва 5.20 лв. , дано е само това. Ще си поблъскам главата още малко с тия два модула, така че приемам съвети за ремонта им.
А кинескопа го подкарах да вади прилично черно-бяла картинка. Ползвах насоките на Bojilov за регенериране на кинескопи, който е споделил във форума. Ето как го направих, ако съм сбъркал някъде, ще се радвам да бъда поправен.
I. Предварителна подготовка:
1. Разкачих RGB кабела между кинескопа и МЦ
2. Разкачих долния край на делителя за ускоряващото от маса.
3. Закачих си една жичка към маса
4. Залепих си едно 15k/5W направо на изхода за ускоряващото от ТХО-то с жичка на другия край.
II. Регененриране.
1. Залепям жичката с масата за някой от катодите.
2. Включвам телевизора.
3. С жичката от ускоряващото докосвам първа решетка и си правя искрички известно време.
4. Изчаквам известно време преди да изгася телевизора (и евентуално премина към следващия катод)
След като направих гореописаната процедура за зеления катод, ефекта "черното и бялото зеленеят а средните тонове лилавеят" изчезна. Доброто здраве на катода се запази за 48 часа непрекъсната работа (дали ще се запази и за напред, нашите ще кажат като го погледат). Реших да направя процедурата и за другите два катода. Особен ефект нямаше, освен че като се включи телевизора синия пали най-напред и в началото за 10-15 секунди е синкава картината. Ще се радвам ако някой може да го коментира това. Иначе извади един фокус, един контраст... не мога да го позная. Зарадван от резултата, пробвах процедурата и с един Електрон 380, но там нямаше абсолютно никакъв ефект.
Имам и няколко питанки. На добре загрял кинескоп ли се прави това или е по-добре на студен. По-добре е да се действа с кратки "почуквания" или със задържане на дъгата. За колко време? _________________ Евтини златарски везни.
Козунак на конци се прави лесно, стига да имаш точната рецепта - kozunak.top |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 05, 2010 23:00 Заглавие: |
|
|
Процедурите са описани за определени типове кинескопи,при които въпросните проблеми са фабрично предизвикани.
В твоя случай проблема не е такъв съответно не очаквай трайни резултати.
| Цитат: | | На добре загрял кинескоп |
На добре загрял,задължително.
| Цитат: | | По-добре е да се действа с кратки "почуквания" или със задържане на дъгата |
Най-добре е да се контролира емисията.В противен случай ако прекалиш рискуваш да изядеш и здрав материал от катода.
Цялата процедура си изисква достатъчно сериозен контрол и да си го правил и преди за да имаш усет,кога да спреш преди да си унищожил и малкото останал здрав материал на катода.
За хора които не са се занимавали е далеч по-препоръчително да се регенерира на 50% отоплително напрежение с 200В,като тока се ограничава до 100мА.Не повече от секунда и половина,максимум 3 опита като след всеки се проконтролира емисията.
Ако няма резултати-още един опит на 150мА.
Едва тогава ако няма файда-със по-сериозните методи...
TDA4556 имам и при мене на склад. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Bengata Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 06, 2010 18:12 Заглавие: |
|
|
А този които си регененрирал какъв е руски ли ? Или някакъв западен .
По методата на Bojilov за регененрирането
питал съм го преди врем как , и съм докарвал руски кинескоп до ето такава картина .
http://picbg.net/pic.php?u=24325fx89o&i=317538
Като преди това е бил ето таквоз
http://picbg.net/pic.php?u=24325fx89o&i=317534
Как то ти е отговорил преди да правиш какво то и да е трябва хубаво да е загрял ( образно казано ) Аз затова първо вдигам отоплителното напрежение .
Колко време ще изкара , еми зависи колко материла е останоало по катода . Чел съм в руския нет , че пушката е от 42ЛК2Ц по малък кинескоп от 51ЛК2Ц а същата е използвана и при 61ЛК5Ц . Просто е била Унифицирана . А разликата в работните напрежения на катодите и ускоряващото напрежение е по висока при по големите диагонали . И от там се износва по бързо . Казвам чел съм не е ясно дали е така .
А има и още един метод за проверка на състоянието на катодите и тои е Елктрона Лупа
http://www.qrx.narod.ru/izm/prov_kin.htm
А доколкото за Елктроните и техните събратя и на мен са ми слабост .
Желаята ти успех |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|