| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Shadow__01 Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 27, 2010 0:56 Заглавие: Схема на радиомикрофон |
|
|
Здравейте, вчера направих една схема на FM излъчвател http://www.4shared.com/file/250218330/2e84cb3c/minifmpred.html
(изтеглете файла, защото не не вижда през сайта).Но както и предполагах не проработи.Някои кондензатори и резистори не са точни по списък но разминаването в капацитетите не е толкова голямо.Вместо бобина използвах саморъчно направена усукана тел с лакова изолация 5 навивки без сърцевина вътре.А високочестотния транзистор изобщо не съм сигурен, че е свързан правилно.Средния му край го сложих да отива към микрофона.Трябва да бъде NPN оригинално но аз не знам как съм го направил.Ако се наложи ще го распоя лесно и ще обърна краищата.
Схемата е взета от http://www.dobrikit.dir.bg/page7c.htm#minifmpred
Приемам всякаква помощ и най-вече правилно ли съм свързал транзистора?
Как да направя подходяща бобина за да заработи?
Последната промяна е направена от Shadow__01 на Вто Мар 30, 2010 22:02; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 27, 2010 1:05 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Някои кондензатори и резистори не са точни по списък но разминаването в капацитетите не е толкова голямо |
Повече няма какво да се коментира ... И ти ли решаваш как да си пренаправиш схемата ...
Това така НЕ СТАВА! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 27, 2010 1:13 Заглавие: |
|
|
| По принцип са точни 2 кондензатора се разминават с 1-2 единици.не повече.Проблема ми е транзистора и бобината. |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 27, 2010 1:47 Заглавие: |
|
|
| Това така няма да стане... Нито си писал какъв транзистори си ползвал... Нито как точно си направил бобината ... И как така реши, че ще направиш 5 навивки? Не става това така! В Неомонтана продават китове за сглобяване ... купи си един ... И не мислишли, че прекаляваш с въпросите си ... И си оправи заглавието на темата. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 27, 2010 7:27 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | А високочестотния транзистор изобщо не съм сигурен, че е свързан правилно.Средния му край го сложих да отива към микрофона.Трябва да бъде NPN оригинално но аз не знам как съм го направил. |
Нямам думи ,кой да знае как си го направил ? Да не би творението ти да е пред мен ? Изобщо темата ти в този вид е за коша направо ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 27, 2010 13:09 Заглавие: |
|
|
| Ако може някой да ми обясни кой край на транзистора къде се свъразва.Схемата е в първия ми пост по горе в темата. |
|
|
 |
Георги Стоичков Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 27, 2010 15:45 Заглавие: |
|
|
| А какъв транзистор си сложил? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 27, 2010 16:25 Заглавие: |
|
|
| Какъвто пише в описанието на елементите 2T3169 |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Мар 27, 2010 16:47 Заглавие: |
|
|
Цокъла на транзистора е следния: Като поставиш плоската част на долу и гледаш транзистора така, че изводите му да сочат към теб са: ЕБК съответно предполагам знаеш на схемата кой извод как е именуван.
BTW: Тоя набор много извратен R3 - 162 K. По добре е да сложиш вместо този транзистор който е сега, BF 173, който си е типични за подобни приложения. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 27, 2010 18:34 Заглавие: |
|
|
Ако трябва ще го сменя транзистора.
Бихте ли ми обяснили като обърна плоската част надолу и пак като видя същите емитер, база, колектор кой отива към микрофона и кой сочи към + и кой към -.
Доста съм ги позабравил тези неща за транзисторите по простата причина, че не са ми трябвали година и няколко месеца и съм забравил кое отпушва.Имам блед спомен, че средния край е отпушващ но не съм сигурен.
Последната промяна е направена от Shadow__01 на Съб Мар 27, 2010 22:06; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|