| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nidope Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2010 14:59 Заглавие: схема с липса на консумация |
|
|
| Може ли някой да ми даде идея как да направя чакаш мултивибратор с ИС555,на който след приключване на зададения импулс цялата схема да спре да консумира ток. Може да се използва само един тактов бутон с две състояния (три крачета). продължителността на импулса няма да е по голям от 1 минута. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2010 15:22 Заглавие: |
|
|
| 7555 e CMOS варианта на 555 и консумацията му е пренебрежимо малка. |
|
|
 |
nidope Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2010 15:29 Заглавие: |
|
|
| Аз ползвам този елемент в схемата, но при положение, че схемата се захранва с батерия за 1 година тази минимална консумация ми измуква целия ток от батерията, а това мен не ме удовлетворява |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2010 15:40 Заглавие: |
|
|
Е ти какво искаш-и батерии ли да не купуваш.Вечния двигат още не е изобретен. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
nidope Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2010 15:49 Заглавие: |
|
|
| Не искам да не купувам батерии просто искам схемата да ми работи все едно използвам превклчючвател ON-OFF(тогава със сигурност нямам консумацията от батерията при неработеща схема). Проблема е че аз искам да използвам схемата с тактов бутон (схемата ми е таймер). като стартирам с бутона схемата тя ми изработва управляващ импулс и след него не искам да има никава консумация |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2010 16:09 Заглавие: |
|
|
При 30uA консумация на чипа (по каталог) за 1 година ще ти похарчи 365*24*0.030=262.8 mAh от капацитета на батерията.
Друг вариант е да използваш CS555, който "яде" само 5 uA:
http://www.customsiliconsolutions.com/downloads/Revised%20Standard%20products/CSS555_Spec.pdf
Третото, което се сещам, е с бутона да подаваш захранване на схемата, която да включва реле за определиня период. То окъсява бутона с паралелно свързан на него нормално отворен контакт и после при изключване на релето всичко се откача от батерията, докато не натиснеш пак бутона. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2010 17:53 Заглавие: |
|
|
Направи си чакащ мултивибратор със C-MOS схеми . Консумацията им е под 0,5uA в статичен режим при 25 градуса . Това е съпоставимо с разрядния ток на батерията . Аз си захранвам един самоделен L метър така .Втора година не съм сменял батерията . _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
nidope Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 01, 2010 8:28 Заглавие: |
|
|
| Варианта за схема CSS555 ми се вижда доста добро решение на моя проблем. Не можах да разбера какво имате предвид съсс схемата за релето. Аз искам да натисна веднъж бутона и след това 1 минута да продължава импулса и после спира цялата консумация |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 01, 2010 9:19 Заглавие: |
|
|
Избираш подходяща схема на таймера, така, че при натискане на бутона да се задейства релето. След края на периода релето се изключва, съответно обезточва цялата схема и нямаш никаква консумация.
 |
|
|
 |
nidope Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 01, 2010 9:41 Заглавие: |
|
|
За това което се сещам не става защото ,релето сте изключи консумацията, но след това как сте стартирам схемата...Но сте се по мъча малко дано измисля нещо
Пиши грамотно |
|
|
 |
|