| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
maverik Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 02, 2010 17:13 Заглавие: Батерия за IBM X20 |
|
|
Батерия е евтина китайка, но за сметка на това с хубави елементи поради което и много ми се иска да проработи ... Историята и е следната:
С пристигането си беше сложена в лаптопа, но той нито я зареждаше нито черпеше от нея. Батеримонитор я разпознаваше и разчиташе почти коректно(е, китайците не бяха попълнили всички полета от инфото, но ...). Отчиташе заряд но с напрежение 0V както казваше и мултицетът ми ... Заобикаляйки един от двата мосфета 4419 успях да накарам лаптопа да зарежда/черпи от батерията, но това някакси не ме устройва ... мина ми през акъла да сложа ключе на тяхно място, но ми се стори много несериозно. По съвет на продавача повторих някои спойки(за целта разпоих клетките) и след интервенцията лаптопа спря да пали въобще с батерията - светват всички сетодиоди и до там ... Закачих я на стартиран вече лаптоп(т.е. след като е подкачено вече зарядното) и бях ужасен от показанията на батеримонитора - капацитет 50-60 пъти над правдоподобния, заряд с 65V (1.4V според мултицета).
Някакви идей дали множе да се съживи електрониката?
http://lh5.ggpht.com/_Ck60GgxzXn8/S7YF2zO_6vI/AAAAAAAAAcM/23JY5nuf7gk/s1280/P1350416.JPG
http://lh4.ggpht.com/_Ck60GgxzXn8/S7YF0YS4mZI/AAAAAAAAAbw/T0Fgi_ZkEeE/s1280/P1350417.JPG
По-подробни снимки на електрониката може да видите тук http://picasaweb.google.com/MaverikMarto/X20Battery#5454497138285298466
П.С. Не съм много в час с електрониката и възможностите ми се изчерпват с презапояване и четене на даташиитове. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 02, 2010 17:20 Заглавие: |
|
|
От първата снимка:
Тук много е омазана работата - не се вижда най- добре, но не е направено като хората и може би да има и накъсо писти. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
maverik Нов потребител

|
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 02, 2010 19:12 Заглавие: |
|
|
Евтино китайче с хубави елементи няма.Предполагам,че батерията е пълен боклук,сложен там колкото да могат да ти го продадат.Та продали са ти го и са започнали да ти дават акъл.Ти си презапоявал там нам си кво си,после си заврял калпавата батерия в работещ лаптоп.Хубаво е,че е оцелял.Щото някои платформи така си и умират.Май ще е най-добре да подмениш клетките с нови,здрави и да презапишеш записа в паметта на контролера. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
maverik Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 02, 2010 19:41 Заглавие: |
|
|
Точно клетките са читави. Вече съм им направил 6 цикъла заряд/разряд и крайния резултат е около 4200мАh(4800 по табелка). Вътрешното съпротивление на клетките е около 20 мили ома на двойките, което за тези елементи ми се струва идеално.
Заряда/разряда съм правил с почти професионална зареждачка за LiPo\LiIon\LiFe от другото ми хоби - RC хелита ....
| Цитат: | | презапишеш записа в паметта на контролера |
това с демото на баттериуъркшоп дали ще стане? Дори и да стане, проблема с управлението на мосфетите 4419 пак си ми остава  |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 02, 2010 20:10 Заглавие: |
|
|
Много ти е объркан поста.Какъв заряд при 0V?Какво си заобикалял?Къде си мерил?Лаптопа ли си ремонтирал,или батерията?
За паметта ти трябва програматор,запис никой няма да ти даде,тогава ще трябва да преправяш стария,а няма да можеш.
П.С. Прочетох ти поста 4-5 пъти и стоплих.Намери някой желаещ да ти отремонтира батерията и дотогава не я поставяй в лаптопа.Не мисля,че сам ще се справиш. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
maverik Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 02, 2010 20:35 Заглавие: |
|
|
| maverik написа: | Заряда/разряда съм правил с почти професионална зареждачка за LiPo\LiIon\LiFe от другото ми хоби - RC хелита ....
|
Зареждал/разреждал съм елементите разпоени(самостоятелно) от платката с външна хубава зареждачка.
Слагал съм мостче м/у сорсе и драин на мосфетите 4419. Когато единият е "мостован" - лаптопа си зареждаше батерията нормално, но не можеше да черпи от нея. Когато е "мостован" другият работеше на батерия, но не я зареждаше.
След повтарянето на спойките(с разпоени елементи от платката) вече лаптопа въобще не тръгва ако сложа първо батерията а след това зарядното. Ако първо забуча зарядното и стартирам лаптопа и след това сложа батерията нито черпи, нито зарежда и батерията се разпознава супер некоректно.
| Цитат: | П.С. Прочетох ти поста 4-5 пъти и стоплих.Намери някой желаещ да ти отремонтира батерията и дотогава не я поставяй в лаптопа.Не мисля,че сам ще се справиш.
|
За съжаление мераклийте за ремонта са трудно откриваеми Пък и честно да ти кажа като че ли предпочитам сам да се справя - оказа се доста образователно  |
|
|
 |
|