| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 06, 2010 18:52 Заглавие: Два лаптопски харда HITACHI Travelstar 2,5инча |
|
|
Единия е 40ГБ АТА, а другия 20ГБ АТА. От 2г. събират прах в шкафа ми, даде ми ги един приятел след като един некадърник ги е изгорил и двата по един и същи начин. Включвал ги е към десктоп машина със преходен кабел от едната страна в иде шината на дъното и захранването от другата диска, като е завъртял кабека към диска на 180град. Въпросът ми е ако някой има опит с такъв проблем може ли да се ремонтира или не, дали са повредени и двете половини платката и механичната част, нямам други такива за да направя проба със смяна на платките. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected]
Последната промяна е направена от shri на Сря Апр 07, 2010 11:08; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
philipz Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 07, 2010 1:54 Заглавие: |
|
|
Доколкото си спомням съм проверявал навремето 44 изводния куплунг за 2.5 PATA ако се обърне куплунга към диска дали ще повреди нещо и беше така опроводен че не трябваше да изгори. Един път и аз по грешка го бях завъртял независимо че внимавах и нямаше поражения. Ако ти се занимава провери още веднъж кое къде отива! Според мен са ги изгорили по друг начин.
Със сигурност 40 изводен PATA завъртян било от към дъното или от към диска не е проблем - просто конторлера не пали и съответно няма диск. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 07, 2010 6:50 Заглавие: |
|
|
Не си прав, защото на 40пиновия куплунг на харда в единия край се подава захранването 5В като го обърнеш захранването отива в другия край кадето крачетата отиват към електрониката. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 07, 2010 10:51 Заглавие: |
|
|
Изглежда нещо не се разбираме, ето ви снимка на такъв кабел. Тук не става изобщо на въпрос завъртане на иде шината а, завъртане на диска на опаки образно казано, както се вижда от снимката диска се храни през общ куплунг с данновата шина и като го обърнеш!!!!!! _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 09, 2010 17:16 Заглавие: |
|
|
| Ако се обърне кабела към хард диска,захранването +5v(41 и 42изв.),отива към 3 и 4 изв. които в случая са шини за данни които обикновено са с три състояния т.е когато не са активирани са високоомни,и колегите са прави че не би трябвало да има последствия |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 09, 2010 17:32 Заглавие: |
|
|
| От личен опит ви казвам - няма нищо да стане ако се обърне кабела! Търси повредата другаде. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 09, 2010 18:40 Заглавие: |
|
|
Дай снимка на куплонга на харда.Може да не го е обърнал а да го е преместил с едно краче .Прегледай внимателно пистичките след куплонга и виж дали има прогоряла. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 10, 2010 8:24 Заглавие: |
|
|
Има и то не едно, всички бушончета около куплунга ги е окъсил със жички. Ами какзвам това което ми казаха може и да не е така. Този кабел ми го подари заедно със хардовете защото му казах да си вземе чекмедже и да не си прави повече експерименти. Единия диск не завърта другия тръгва но не се разпознава. Ще ги погледна още малко но май ще отиват за скрап както гледам. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
KST_Lab Нов потребител

|
|
|
 |
|