| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
castell Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 10, 2010 22:29 Заглавие: Контролиране на реле 220V, чрез PC? Как? |
|
|
Първо дълбок поклон на форума понеже съм нов тук, доста интересни неща се дебатират
Питането ми е за следната идея. Как мога да контролирам реле с напрежение 220V, чрез PC-то си?
Примерно да приемем че съм написал софтуер да подава напрежение (май беше 5v) на едно от крачетата на R232 порта. Как докато се подава ток от PC-то някакво реле да подава 220V към разклонител на когото има вързани 2 хладилника?
Много ще се радвам на всякакви идеи на реализация, като не съм много на Вие, за схеми и релета:) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Апр 10, 2010 22:47 Заглавие: |
|
|
Един от простите варианти в случая е да използваш реле за 5 волта което да управлява релето за 220 волта.Но от друга страна не е хубаво да го качваш директно към порта това реле за 5 волта за целта трябва да се постави някакъв буфер. Един транзистор ще свърши работа но конкретно трябва да се мисли след като имате реле и се знаят неговите данни. Ето още материал по въпроса:
НАБОР "Комутатор за персонален компютър" 12V, 4 канала с релета за 7А/240VAC, софтуер за Windows
От тук:
http://hobby.neomontana-bg.com/ _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
castell Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 10, 2010 23:42 Заглавие: |
|
|
Благодаря за бързия отговор Доколкото разбирам не само че има решение на проблема ми, а и то е сглобен
http://hobby.neomontana-bg.com/kit122.htm
Малко глупав въпрос от моя страна, но какво означава 7А/240VAC?
Да разбирам ли че на всяко от четирите релета мога да пусна по един хладилник, климатик, печка , бойлер? |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 0:07 Заглавие: |
|
|
7А/240VAC означава, че може да управляваш консуматор с мощност до 1,5 kW. Но много вероятно да са се по исилили с надписа на релетата, така, че е добре да се остави един по голям резерв ако ще се управляват подобни уреди. За по надеждно е добре ако се управлява бойлер да се постави контактор, който от своя страна може да бъде управлявана от това реле.Иначе хладилници без проблем може да бъдат управлявани с това устройство. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 11:01 Заглавие: |
|
|
Ползвам такива за друга цел.Но недей ги товари повече от 4-5А - почват да стават проблеми тъй като нямат искро гасящи звена и както каза колегата найстина малко са се изсилили с надписа на релета. Вземи под внимание, че платката ще е под напрежение опасно за здравето! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
castell Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 11:19 Заглавие: реле |
|
|
| Идеята ми е за всяко реле да включа разклонител на когото да има няколко електроуреда, като натоварването на всяко реле по отделно да е до 5000W. Трябва да поставя контактор на всяко реле ли? и някакви идеи какво мога да използвам понеже на пазара гледам има много? По какви характеристики да ги търся? |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 11:32 Заглавие: Re: реле |
|
|
Те по характеристики всички са супер! При тия 5KW най-добре с контактор като контакти те му са в паралел за всеки случай. Може да сложиш паралелно на контактите една RC група. Последователно свързани един резистор 33ом 2W и един кондензатор 10nF/275V. Както и по един парелелно преди контактора на захранващите кабели 100nF/275V. Имаи на предвит, че контакт по спецификации не трябва да се натоварва над 3500W. Така, че при тия 5000W или няма да стане така или си имай едно на ум . Контактора трябва да може да понесе 20А при 250V на контакт - поне! И при свързването на контактите му в паралел ще му се "облекчи" режима. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2010 1:09 Заглавие: |
|
|
Дали няма да е по добре да се използва едно МОС-че дето се отпушва в нулата и един по корав симистор  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
|