|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lekov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 10, 2010 18:34 Заглавие: |
|
|
хич не съм се покрил. с диод наистина като се позамислих освен пикови напрежения и простотии наистина ще трябва радиатор и общо взето работата пак отива повече пари отколко струва плочата. Плочата не е скъпа за 15 долара от щатите някаква разпродажба. Тук себестойността и е горе долу 60-70 лева. Оказа се че е киловат и половина, така че стават още по тлъсти нещата Остана само един вариант. Ще я вържа последователно към една печка тя е около 2 кW. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vetre Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 10, 2010 19:09 Заглавие: |
|
|
E защо пък да не става с диод?
Аз съм си сложил диод на един смядовски радиатор 1400W с 2 степени
за да получа трета степен-350W.Диода беше някакъв 6А и не се
нуждае от радиатор.Разбира се в случая ще трябва някакъв малък. |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 18:41 Заглавие: |
|
|
Значи, с диод, грубо казано, мощността на всеки нагревател ще се получи двойно по-голяма от тази при работа на 110 V, защото при еднополупериодно изправяне на 220 V ефективното напрежение е 160 V, и плочата няма да издържи много дълго. А на радиатор Смядово няма да навреди.
А това пък, да се върже последователно с друга печка, хич не го опитвай, резултата ще е много бърза смърт за плочата. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 18:53 Заглавие: |
|
|
Най добре е с друга плоча да работи последователно със същата мощност,може да си вземете още една от щатите.
И ще стане две в едно.  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
lekov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 20:07 Заглавие: |
|
|
| друга плоча не може да се вземе. а защо да не пробвам това с вързването към друг уред със подобна мощност ? |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 20:27 Заглавие: |
|
|
С подобна НЕ,трябва да е същата. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
vetre Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 21:31 Заглавие: |
|
|
Радко откъде го измисли,че еднополупериодно изправяне на 220В дава
160В ефективни?В по-горе споменатата тема за бойлера Филипов беше
дал истината:Мощността е съответна на площта под кривата. И така като половин синусоида е половината на цялата резултата е ясен. Който не вярва да измерва
Аз не че не вярвам, но направих измерване на отчетената мощност от
електромера ми.Резултатът е точно такъв.
EDIT
Всъщност според мен следва със диод да си работи тъкмо на1,5кW.
Имаме 2 пъти по-голямо захранващо напрежение а диода намаля мощността-взаимно се неутрализират.
Последната промяна е направена от vetre на Пон Апр 12, 2010 1:24; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 21:34 Заглавие: |
|
|
Ами, виж формулите за ефективна мощност, и ще ти стане ясно. Има ги във темата за бойлера. При еднополупериодно изправяне, ефективното напрежение е равно на половината от максималното, има и линк за това откъде са взети тези формули.
Апропо, същия проблем го имах с една американска ютия, и тогава пробвах с диод, термостата изключваше буквално за секунди, и направих симисторен регулатор, с него горе-долу работеше добре, но не особено стабилно - понякога много бързо изключваше, а понякога пък доста бавно, и то без да се пипа настройката. А и често гореше предпазителя 10А, който бях сложил, за всеки случай. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 21:50 Заглавие: |
|
|
Направи тази схема. Имай впредвид, че регулира от 10 до 220V . Предварително я настрой за 110V.
http://i43.tinypic.com/vnjbk6.jpg |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 12, 2010 7:32 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Имаме 2 пъти по-голямо захранващо напрежение а диода намаля мощността-взаимно се неутрализират. |
От закона на Ом, при 2 пъти по-високо напрежение, мощността е 4 пъти по-голяма. И, както казваш, диода я намалява на половина, та става точно 2 пъти по-голяма.
Но да не спорим излишно, пробвай следното - вземи една крушка за 12V и я вържи към траф за 24 V през диод, и гледай как ще свети и колко време ще свети.
А относно схемата, дадена от dodov - да - това е симисторен регулатор, но ако измери с мултицет 110 V рискува да повреди плочата. Просто мултицета не мери ефективното напрежение, и ще трябва опитно да се настрои. При моите опити да захраня 110 V ютия, измереното напрежение мисля, че беше от порядъка на 80 - 90 V, за да работи сравнително нормално. Но както бях казал и по-преди, работата не е особено устойчива, тъй като мрежовото напрежение съвсем не е идеална синусоида, и често си мени формата. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|