|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 12, 2010 23:24 Заглавие: |
|
|
Ами...над 30мА(0.03А) си мъртвец...Прецени си колко смъртоносен е 2Ампера.
ВА=VA=ВолтАмери=Пълна мощност=S=U.I(ефективните стойности на тока са измерените стойности върху корен от 2, което е приблизително равно на 1.44)
Ако беше Ватове(W)съкращението щеше да е Вт(поне на руските машинарийки, с които имам опит е така) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Апр 12, 2010 23:29 Заглавие: |
|
|
За трафа от луничките имах предвид - тороИд. А вече, че ще трябва да му се прави модификация е съвсем друг въпрос. Просто го дадох за пример тъй като тороИда най-много носи на такива режими.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2010 7:35 Заглавие: |
|
|
| Пирограф ,можеш да направиш лесно от компютърно захранване ,на изход 3,3Волта свързваш сериино МОS транзистор / Id >20 A BUZ 11върху радиатор/ , който превключващ с таймер 555 свързан като ШИМ ,регулиран от потенциометър.За връх можеш да използуваш стоманен тел.Изпробвано е и работи регулира се до изгаряне на върха. 555 захранваш от изход 12Волта. |
|
|
 |
sms Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2010 7:47 Заглавие: |
|
|
| Не съм пробвал по този начин, но мисля че питащия няма да може да го реализира сам. |
|
|
 |
tropan4o Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 13, 2010 13:29 Заглавие: |
|
|
да защо да неможеш да го смениш по формулата която съм написъл показва че колкото е по голямо сечението толкова по добре а за смяната ако напрежението и тока(от които идва и мощноста) са същите като на сегашния може да ползваш многожилен проводник с същото сечене
за нагревател според мен кантал ще свърши работа и то добре |
|
|
 |
Ton4o_84 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 0:30 Заглавие: |
|
|
Малко ще поспамя във собствената си тема,но просто няма как да не го отбележа,че се радвам и същевременно немога да повярвам как вече втора страница нито един от пишещите тук не се отклони от темата с някоя глупост,както в другите форуми.Радвам се поздравления!!!
DJ69VN, Разбрах за трансформаторът и се позаинтересувах и ми казаха,че този тип трансформатори по някакъв странен въртелив начин завихряли токът в правилен кръг,за разлика от обикновенния трансформатор при който се "блъскал" при движението си.Мислех за 100W захранване за индукционен поялник,но отпада и ще те послушам.
| Techmaniac написа: | | Пирограф ,можеш да направиш лесно от компютърно захранване ,на изход 3,3Волта свързваш ..... |
Техманиак благодаря ти много за идеята!!Само имам въпрос!Понеже съм неук в тая сфера и искам да знам,щом си пробвал този метод с кондензаторите и компютърното захранване дали е стабилна тази система,защото на мен ми се струва проблемна и че ипостоянно ще горят кондензатори.
Може ли ако имаш възможност да ми дадеш линк към снимка на въпросният вариант за да видя как се свързва,че понеже от части вдявам това което ми говориш.
Можеш ли да ми напишеш на редове като подточки точните характеристики на въпросните кондензатори и таймер,та да знам какво да търся по магазините.
Казваш стоманена тел!Каква стоманена тел трябва да е.Ами аз сега пробвах със томанена струна за баскитара на моя си пирограф "Узор" и нищо не стана.Да не би със стоманената тел да става само по твоя начин.Вярно че неговата си човка е тъничка,но много твърда и не ръждясва.Кажи нещо повече за телът,защото аз мислих да му сглобя нещо от реотан на автомобилна запалка.
sms, Ако знаеш или имаш снимка на подобна схема ще съм ти много благодарен!
| tropan4o написа: |
да защо да неможеш да го смениш по формулата която съм написъл .... |
Не разбирам и затова се допитвам до теб именно по този въпрос,защото от предния пост разбрах,че формулата важи само за едножичен проводник и си помислих,че ще има разлика в мой минус,но щом казваш ще си сменя кабелите с многожични със същото сечение,ако не и с някоя десета по широчки,че да замести няпълно медното съдържание на единица площ,за да компенсирам въздушното пространство между телченцата .
За кантала знам,но канталовите изделия които намерих са само за печка "Елба" а тя работи на 220волта и се излъгах,купих си и се затопли колкото реотан на стъкло на автомобил.Други работещи на по-малък волтаж не намерих. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 0:51 Заглавие: |
|
|
Пирографи и индукционни поялници се правят с ниско изходно напрежение за да може работната част човката де да е с по малко съпротивление -съответно и размери.За човка може да използваш материал от живачни лампи/миисля че беше отттоплението и-но може да греша/.Вторичното напрежение трябва да е от порядъка на 1,-3волта но предвидено за по голям ток/пироограф-15до 20А за индукционен поялник 100-150А./ _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 8:25 Заглавие: |
|
|
" метод с кондензаторите и компютърното захранване " !!!!!????!!!???? никъде не съм писал за такъв метод.Честотата на ШИМ а е 300-500Hz ,коефициента на запълване макс. до 25% ,пада на напрежението върху накрайника от стоманен тел диаметър 0.2-0.3мм е макс до 0.8Волта. Има няколко теми за ШИМ с таймер/и 555 в този форум с необходимите схеми и формули .За кондензаторите не се притеснявай
Ето примерна схема |
|
|
 |
Ton4o_84 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 12:13 Заглавие: |
|
|
| Търсих доста,но не намерих нито във форумът,нито във интернет значението на всеки един символ от схемите,можете ли да ми помогнете |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 13:43 Заглавие: |
|
|
| Не |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|