| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Boxsi11 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 14:15 Заглавие: Относно инвертор на напрежение! |
|
|
| Нов съм в този форум.Разбиранията ми от електроника са на средно ниво.Имам следният въпрос:На моето парно за водната помпа използвам инвертор от 12в на 220в.Самият инвертор е фабричен,акумолатора който използвам е от лек автомобил, а самото зарядно е отделно.Проблема е следният,че когато изправителя зареди акумолатора,то той го зарежда близо до 14в,което след инвертора става доста високо около 240-250в.Въпросът ми е:Как да направя така че напрежението което излиза от акумолатора да бъде виняги 12в,дори когато той е зареден и показва близо 14в.По този начин виняги на входа на инвертора ще имам 12в.Искам предварително да ВИ благодаря за указаната помощ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 14:28 Заглавие: |
|
|
Проблема ти е по-скоро в т.н. "фабричен инвертор", а не в зарядното на акумулатора.
На "12 волтовия акумулатор" само името му е такова.
Напрежението му се определя от номиналната стойност на типа клетка (оловно-кисели, никелметал-хидридни, литиево-йонни .... в общия случай) и броя на клетките.
При читав 12 волтов акумулатор за "лек автомобил", това напрежение е нормално да е около посочената от теб стойност (че и малко отгоре).
Това което искаш | Цитат: | | ...Как да направя така че напрежението което излиза от акумолатора да бъде виняги 12в,дори когато той е зареден и показва близо 14в. | също може да бъде направено, но какъв е смисъла да губиш енергията на източник с ограничен капацитет в "нещо друго". |
|
|
 |
Boxsi11 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 14:34 Заглавие: |
|
|
| а какво да направя?Не е ли опасно да подавам такова високо напрежение на помпата?Дали е така решен въпроса при фабричните инвертори |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 14:53 Заглавие: |
|
|
| Boxsi11 написа: | | а какво да направя?... |
На първо време да се опиташ да проясниш на аудиторията какво се крие в | Цитат: | | ....инвертор от 12в на 220в.Самият инвертор е фабричен.... |
-марка
-модел
-схемичка
-снимки на "карантията"
.... |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 15:41 Заглавие: |
|
|
| Не прави нищо. Помпата спокойно може да работи и до 260V. |
|
|
 |
Boxsi11 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 16:14 Заглавие: |
|
|
| Дали няма някаква елемнатрна схема,която да вържа на акумолатора и когато напрежението е над 12например 13-14 волта ,чрез нея то да става 12 волта, а когато напрежението е под 12 волта да си дава толкова,колкото е.Иначе ми е най-лесно да послушам господин Петров,на който благодаря! |
|
|
 |
Георги Стоичков Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 16:23 Заглавие: |
|
|
| Зависи каква е консумацията на инвертора. Ако не надвишава 2-3A може да използваш най-обикновен стабилизатор MA7812 |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 16:33 Заглавие: |
|
|
Този инвертор да не е "перпетуум мобиле"?
Ако помпата е от порядъка на 40-50 вата, това са по вход поне около 3,5 - 4А.
И как ще работи този параметричен стабилизатор с разлика вход-изход в най-добрия случай на границата на възможностите си?
Има и други въпроси  |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 16:37 Заглавие: |
|
|
Това дето си го мислиш няма никакъв смисъл-и 10 волта да подаваш на инвертора пак ще изкара 250волта.Петров ти го написа.Аз поддържам гаранционно такива и до сега никой не е изпищял че му е изгоряла помпата от инвертора.Наистина правят 240-260 волта.Не прави нищо по системата. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
sms Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 16:40 Заглавие: |
|
|
Ако наистина този инвертор е фабричен не би трябвало да има такъв проблем.
Послушай RC няма да сбъркаш.
Проблема требе да се търси в инвертора. |
|
|
 |
|