|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 14:11 Заглавие: |
|
|
| Аз си бях направил пирограф преди време, като за връх ползвах дебел кантал от някакъв лабораторен реостат. Върхът имаше формата на U и се загряваше директно от трансформатор за стар телевизор(6,3V), прекарани през по-издържлив диод. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 15, 2010 18:56 Заглавие: |
|
|
Techmaniac схемата ти не е вярна, объркал си изводите на таймера, и ако някой я направи, ще споменава твоите роднини. И другото - от всяко компютърно захранване не става пирограф, при "претоварване" или "окъсяване", сработва защитата! Класическият вариант е с трансформатор - това е! Не пречи, че не е с вит магнетопровод, важно е да не се претоварва и да грее. Затова, кутията трябва да се охлажда. Изходното напрежение варира от 3-6V. Може да се постави галетен превключвател на вторичната намотка, като е изработена с няколко извода. Вторичната намотка - изолиран едножилен меден бобинажен проводник, 2-3, 3-4мм. или медна шина. Другия начин за изработка, вземаш един трансформатор 80-100W, за първично напрежение 220V, изчистваш му вторичната намотка, и намотаваш върху първичната, дебелата бобинажна жица. Понеже не си запознат с изчисленията, и да не се затормозяваш, навиваш около 10 намотки, свързваш краищата на тези намотки с /писеца/ на пирографа, и пробваш. Ако ти е малко загряването, увеличаваш намотките, ако ти загрява много - намаляш ги. За чушкопека или акумулиращите печки, се използва по-дебел кантал, отрежи едно парченце, прегъни го на две, точно където се получава згъвката, с един чук върху метал го сплесни. Сплесканата част на върха /згъвката/ изтънява и точно там загрява по-вече, а не по цялата дължина на кантала. Ако сложиш по-дебел кантал, при едни вторични намотки, спрямо по-тънък кантал - тънкият кантал ще грее по-вече.Означенията по схемите се търсят в справочници и каталози, ето ти един напр. http://www.datasheetcatalog.com/ |
|
|
 |
Ton4o_84 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 2:06 Заглавие: |
|
|
Ясно,благодаря ви момчета!!Ще се опитам да приложа казаното от вас относно компонентите и стоманената тел за накрайник което малко ме съмнява де,понеже не разбирам
Обаче май докопах това което ми трябва,но не съм го чувал,нито пък виждал,тел която се нарича Нихром ,някой който да я е виждал и пипал ще може ли да ми даде повече инфо за нея като например какви са изискванията и дали е твърда като материал и къде в Пловдив мога да я намеря |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 9:18 Заглавие: |
|
|
" Techmaniac схемата ти не е вярна " вярна е , Dodov! с пирографа е пирографирана дървената рамка /руски трансформаторен не се справи / показана в аттача заедно със схемата,майстора й не ми "благославя" роднините ,а ми благодари .
Не винаги извод 3 на таймер 555 се използува като драйвер за транзистор. Образовай се преди да пишеш коментар .!!!!
The discharge pin is used to drive the output !!!!!!!!!
Ето ти описание The reset pin is connected to +V, so it has no effect on the circuit's operation.
When the circuit powers up, the trigger pin is LOW as capacitor C1 is discharged. This begins the oscillator cycle, causing the output to go HIGH.
When the output goes HIGH, capacitor C1 begins to charge through the right side of R1 and diode D2. When the voltage on C1 reaches 2/3 of +V, the threshold (pin 6) is activated, which in turn causes the output (pin 3), and discharge (pin 7) to go LOW.
When the output (pin 3) goes LOW, capacitor C1 starts to discharge through the left side of R1 and D1. When the voltage on C1 falls below 1/3 of +V, the output (pin 3) and discharge (pin 7) pins go HIGH, and the cycle repeats.
Pin 5 is not used for an external voltage input, so it is bypassed to ground with an 0.01uF capacitor.
Note the configuration of R1, D1, and D2. Capacitor C1 charges through one side of R1 and discharges through the other side. The sum of the charge and discharge resistance is always the same, therefore the wavelength of the output signal is constant. Only the duty cycle varies with R1.
The overall frequency of the PWM signal in this circuit is determined by the values of R1 and C1. In the schematic above, this has been set to 144 Hz.
To compute the component values for other frequencies, use the formula:
Frequency = 1.44 / (R1 * C1)
In this circuit, the output pin is used to charge and discharge C1, rather than the discharge pin. This is done because the output pin has a "totem pole" configuration. It can source and sink current, while the discharge pin only sinks current. Note that the output and discharge pins go HIGH and LOW at the same time in the oscillator cycle.
The discharge pin is used to drive the output. In this case, the output is a IRFZ46N MOSFET. The gate of the MOSFET must be pulled high as the discharge pin is open collector only. Being an N channel MOSFET, the IRFZ46N will conduct from drain to source when the gate pin rises above 4 volts or so. It will stop conducting when the gate voltage falls below this voltage. The configuration of the output also serves to invert the signal from the 555 circuit.
Компютърните захранвания осигуряват > 60W oт 3.3V извод ,дори повечето се сумират със мощността на 5Волта тогава от извод 3.3 Волта АТХ захранване трябва да може да оттдаде мин 130W.За много малко случай си прав че ще сработи защитата. |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 10:17 Заглавие: |
|
|
Techmaniac, от практичен опит ти казвам, при това свързване, което е по схемата се използва за регулиране на скоростта на мотори. Пробвано е при по-висока честота, когато се използва извод 7 за изход, импулсите се "вливат". За да няма проблеми, извод 3 се използва за изход, както трябва да бъде. Според приложението се подбира схемата, и за комутация на MOSFET транзистор, за пирографа се използва извод 3, доказано е от практичния опит Натоварването на вътрешният транзистор - изв. 7, не може да се сравни с извод 3. Има и други свързвания на 555, но това е друг въпрос.
Запитай дали има при тях нихром:
КОМЕКО ООД
Пловдив кв. Тракия бул.Санкт Петербург 55,
телефон: 032 62 17 70 факс: 032 62 27 19
Последната промяна е направена от dodov на Пет Апр 16, 2010 13:49; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 16, 2010 13:29 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | ...Techmaniac, от практичен опит ти казвам, при това свързване, когато използваш извод 7 за изход, вътрешният транзистор с отворен колектор, има разминавания от твойта схема, не винаги издържа натоварването за управление на силов транзистор. |
1. Изв.7 е натоварен с капацитета на гейт-сорс на MOS транзистор <<100nF .В общия случай изв.7 е натоварен с разреждане на по големи капацитети.Честотата както съм написъл е <<1KHz.
2.Разгледай схемата и описанието и ще ти стане ясно за какво се използува изв.7 вместо 3 ,има съществена причина.
3.Пирографа е реализиран по тази схема и той работи практически , със стоманен тел,сигурно ще работи и с кантал,реотан и т.н. По думите на този който го ползва по предназначение е по добър от тези които има трансформаторни. |
|
|
 |
Ton4o_84 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 17, 2010 11:50 Заглавие: |
|
|
Тази дървообработка която си показал е уникална за правена с пирограф,с него ли е дълбана така?Това ти ли си го правил или твой познат.
Само да попитам нали схемата която си ми дал няма да ме гътне ако случайно пипна горещият връх или или се допре до някой метален уред с който имам допир Защото чета тука че 0,03 А те мяткат веднъж само,а вие говорите за по 10-15А та и повече |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Апр 17, 2010 13:20 Заглавие: |
|
|
Не съм я правил аз ,за някои елементи е използуван описания пирограф. По отношение на техника на безопасност се ограмоти !!!! /преди да правиш каквото и да е / и си отговори на въпроса как птиците кацат по проводници по които текат повече от 10А ток. и под какво Е.Д.Напрежение трябва да попадне тялото ти за да протече през него 10-15А ток или 36mA ,които предизвикват смърт.
Помоли някой твой познат със съответните познания да ти реализира схемата ! |
|
|
 |
Ton4o_84 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 12:46 Заглавие: |
|
|
тука във форумът прочетох,че старите телевизори Рубин и Електрон имали нихром във трансформаторите си и тъй явно понеже аз мисля в бъдеще време се оказа,че преди години съм разбил нашия Рубин и му пазя някой чаркове в които и въпросните трансформатори които са два свързани със някви жици.
Въпросът ми е в тях ли е нихромът, и дали е в основата,че не си се иска да ги разбичквам напразно! |
|
|
 |
кязъм Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 21:39 Заглавие: |
|
|
| Поне аз не съм срещал. Някои от трафовете са навити с алуминиев проводник, но не и с нихром. Така че не си прави труда. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|