| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
naasko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 0:41 Заглавие: Регулиране на силен звук |
|
|
| Здравейте, въпросчето ми е следното поставена е в PC звукова карта с крайно стъпало което храни колонки без усилвател. Целта ми е да мога да намалявам звукът след крайното стъпало плавно но как ? Ако поставя само потенциометър става много чувствителен и реагира само към края |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 1:45 Заглавие: Re: Регулиране на силен звук |
|
|
Има жични потенциометри с ниско съпротивление и са мощни за тая цел. Ползват се при авто касетофоните предимно. Но не е ефективен метода.. Къде е целта на занятието? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
naasko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 18:24 Заглавие: |
|
|
| Компа е далече а искам да си регулирам мощноста на музиката в помещението. А примерно ако използвам нормална звукова карта и поставя колонки за комп примерно самия потенциометър стандартно свързан извън платката на колонките може ли да се изнесе на около ~ 6-7 метра или ще се получи брум ? (кабелите са замазани за тонколонките и изведен кабел за контрола им затова са тези въпроси) |
|
|
 |
newmember Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 18:50 Заглавие: |
|
|
| Виждал съм потенциометри за звука с електромотерчета. Не знам дали може да стане нещо безжично за тея 6-7 метра. По-добре отколкото да слагаш толкова дълги кабели за сигнала, било то и екранирани. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 19:44 Заглавие: |
|
|
Едно безжично дистанционно за PC но на радио канал.. според мен ще е решението. Има такива както ти казаха по горе "моторизирани" но трябва да за свърже преди входа на крайното стъпало на звуковата карта. Освен това ти трябва приемник и предавател както и кодер и декодер и става една.... . . .. Или с Bluetooth + GSM от рода на Sony Ericsson ( те си имат приложения за управление на ПЦ ) . _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
naasko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 22:33 Заглавие: |
|
|
| Ами имам 6 свободни жила на екраниран сотаджийски кабел, ако вместо потенциометър използвам бутони с някакво друго решение като на авто касетофоните за кола ? |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 19, 2010 23:36 Заглавие: |
|
|
Е това е друго.. слагаш моторизиран потенциометър преди крайното стъпало на картата. И правиш yправлението му с 4 транзистора или с 1 интеграла LB1641 ( или подобна ) . Като вземеш 12В през CLC филтри от PC то. и по 6 жилния кабел ползваш 3... "Volume UP" , "Volume Dn" , "GND". Moже да сложиш неполярен кондезатор с по голям капацитет паралелно на двигателя и последователно ниско омен резистор и се получава леко "мазничко" усилването/намаляне в началото.  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com
Последната промяна е направена от DJ69VN на Сря Апр 21, 2010 2:11; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 20, 2010 9:18 Заглавие: |
|
|
| Още една идея от мен. Вместо разни кабели, може да се направи едно просто дистанционно за компютъра с WinLirc или някой подобен софтуер. Правил съм го и е много просто и лесно за изпълнение (приемника се прави за минути от IR приемник за телевизор), а за дистанционно може да се ползва от някои телевизори или уредби. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 21, 2010 12:16 Заглавие: |
|
|
| След като имаш свободни кабели можеш да изнесеш потенциометъра на далеч, а в усилвателя да поставиш някоя от ИС с електронно регулиране на усилването- потърси в китовете на Хоби или Неомонтана мисля, че имаше и готово китче с такава ИС. По този начин ще регулираш звука с напрежение, подавано от потенциометъра, а него винаги можеш да го филтрираш с подходящи кондензатори. |
|
|
 |
|